Kako izgleda moj prosječni radni dan?

Radni dan u životu financijskog konzultanta

Iako je svaki radni dan drukčiji, u ovom tekstu pokušat ću dati presjek svojih dnevnih aktivnosti. Pogledajte što radi te što zna, odnosno treba znati ili moći jedan rent-a-CFO.

NAJPRIJE: ČITATI I RAZMATRATI

Početak dana posvećujem čitanju. Tekstovi koje čitam su formativne, ali i informativne naravi. Oni su mi važni za razumijevanje glavnih trendova na tržištu, kako se kreću burzovni indeksi, dionice, obveznice i kamatne stope, cijene ključnih roba. Pazim što se događa i na bankarskom tržištu i gospodarstvu općenito.

Ne radim samo na informativnom dijelu, nego i formativnom. Trudim se naučiti nešto novo, u manjem zalogaju od 15 do 30 minuta. Formativni dio uključuje i osobno razmatranje od 15 do 30 minuta. Situacija nije uvijek idealna: nekad je to u hodu ili vožnji. Ali važan je kontinuitet.

MOJ UOBIČAJENI RADNI DAN

Ako se s klijentima ne sastajem odmah ujutro, nerijetko s njima ručam. Pojedini od njih su previše udaljeni za redovnu komunikaciju uživo pa komuniciramo telefonski ili putem aplikacija. U prosjeku, imam jedan susret s klijentom svaki radni dan. Tad razgovaramo o njihovim potrebama, koje mogu biti: financiranje nove investicije, osiguranje od promjene cijena ključnog materijala, refinanciranje postojećeg zaduženja, izračuni ušteda i slično.

Neke od najčešćih aktivnosti su:

 • Pripremiti ili ažurirati poslovni plan ili kreditnu dokumentaciju za jednog od klijenata.
 • Izraditi ili optimizirati financijski model uz pomoć najsvježijih podataka. Oni su iznimno važni kako bismo mogli na vrijeme primijetiti važna kretanja u njihovom poslovanju i poduzeti proaktivne korake.
 • Komunicirati s računovodstvom mojih klijenata. Oni su ključni partneri u upravljanju financijama jer pribavljaju vrijedne podatke.
 • Izraditi model procjene vrijednosti poslovanja. Vrlo često radim s modelom kojeg sam razvio za sva poduzeća u Hrvatskoj i onda ga optimiziram za potrebe određenog klijenta.
 • Izrada modela ušteda u poslovanju.

Ako postoji važan rok za poslovanje klijenta, katkad ostanem završiti projekt uvečer, no to vrijeme nastojim provesti s prijateljima i obitelji, pa su to i dječje aktivnosti i njihovi uspjesi.

Kroz radni dan, nastojim i odabrati sadržaj za blog i društvene mreže. Moj prijedlog teksta uređuje, priređuje i objavljuje specijalizirana agencija, kako bih se što više fokusirao na srž svog poslovanja.

Nastojim i barem jednom tjedno biti prisutan u medijima te odgovarati na česte upite. To je, između ostalog, plod i više od desetljeća postojanja ovog bloga. Danas mi je pisanje gotovo potreba, jer mi ono oštri um.

VAŽAN JE BALANS

Ponekad se dogodi da u sat vremena dobijem upit od pet-šest različitih medija, kao nedavno za narodne obveznice. U tome me spriječilo obiteljsko putovanje. Jako mi je važan balans u životu. Dapače, sjetim se jednog svojeg klijenta prije puno godina koji me je angažirao i ponudio visoko mjesto u srednje velikom poduzeću. Čudio se što sam tad odlazio na odmor, rekavši pritom da on ne zna kad je zadnji put bio na godišnjem odmoru. Odgovorio sam mu da to nije dobro iz više kutova, a osobito za zdravlje. Djeluje anegdotalno, no čovjek je nažalost vrlo brzo nakon toga naglo preminuo.

CILJEVI KLIJENATA SU I MOJI CILJEVI

Nastojim raditi u najboljem interesu klijenata, profesionalno i etično. Moram reći da je na to spajanje životnih i profesionalnih vrijednosti jednim dijelom i utjecao CFA Institute te određeni poslovni suradnici. Nekima sam doživotno zahvalan jer sam uživo svjedočio njihovom vladanju i vrlinama.

Posvećenost klijentima mi je važna, pa su moji i njihovi ciljevi onda sasvim komplementarni. To su najčešće:

 • upravljanje likvidnosti kako bih spriječio razvoj poslovanja prema lošem scenariju, odnosno pokrenuo ga prema boljem
 • praćenje razine radnog kapitala i stanja novca potrebnog za financiranje poslovanja i podmirivanje dospjelih potraživanja i dugova
 • oslobađanje novca zarobljenog u slabo korištenoj dugotrajnoj imovini ili zalihama, odnosno poslovno restrukturiranje
 • osiguravanje bankabilnosti (mogućnosti dobivanja kredita) i dobivanja najboljih mogućih uvjeta kod banaka
 • ako ga klijent nema, priprema poslovnog i financijskog plana te ključnih metrika za što bolje praćenje stanja i smjera u kojem se kreće poduzeće
 • priprema financijskih modela i izvještaja koji omogućuju menadžmentu donošenje najboljih odluka u poslovanju ili barem sprječavaju donošenje loših
 • podrška kod procesa pripreme za prodaju poduzeća i procjena njegove vrijednosti, ako je to klijentov cilj.

Ako je potreban stručnjak u nekom području, rado angažiram ili preporučujem druge. Pogotovo ako sam toliko zauzet da neću moći odgovoriti na klijentove zahtjeve. Uvijek se sjetim izreke: nitko se nije obogatio sam.

ZAŠTO JE POTREBAN RENT-A-CFO?

Većina klijenata s kojima radim ima prihode u razini od 500 tisuća do 10 milijuna eura i financijski menadžer im nije potreban na puno radno vrijeme ili svaki radni dan.

Ipak, više od 20 godina mog iskustva u bankarskom sustavu i financijskom konzaltingu im je povremeno iznimno korisno: na 10, 20 ili 30 sati mjesečno.

Tom redovitošću postižemo bolju kontrolu poslovanja na nesigurnom moru volatilnosti cijena i promjenjivih uvjeta financiranja te pomažemo držati kormilo u pravom smjeru. Osobito u vrijeme kada se globalne paradigme mijenjaju, gdje treba biti spreman na razne scenarije. A – biti spreman, to je sve!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: