Yellen i dalje drži prste na CTRL+P: dionice dolje, zlato gore

Yellen, nova šefica FED-a nakon Bena Bernankea, jučerašnjom izjavom i manevrom od dosadašnjih postavljenih standarada osigurala je kratkoročni rast dolara te u dugom roku rast cijene zlata. Da imam velik novac, a savjet ne tražim, niti bih ga dao, kladio bih se na pad vrijednosti dioničkih indeksa.

Naime, Yellen je izjavila da će Fed zadržati kamatne stope na granici blizu 0%, čak i ako se podaci o zaposlenosti pokažu da se približavaju razini pune zaposlenosti, a inflacija naraste na ciljanu inflaciju od 2%. Yellen je naglasila kako će se koristiti anticipativnim načinom najave javnosti podizanja kamatnih stopa s rekordnih 0% na više.

Naime, FED se obvezao da će kamatne stope ostati na ovim razinama od oko 0%, dok god je nezaposlenost na razinama većim od 6,5%, što bi prema sadašnjim dobrim podacima FED već sada trebao raditi (op. povećavati kamatnu stopu). No, radije da se oslanja na nezaposlenost i inflaciju kako bi vodio očekivanja javnosti u njihovim ekonomskim odlukama (op. očekivanja se uvijek ugrađuju u cijene bilo čega, stoga u tom svjetlu su nevjerojante indolentne izjave hrvatskih javnih dužnosnika koji uopće ne shvaćaju da se ljudi prilagođavaju tome, vidjeti moj prethodni post), FED će se voditi s miksom ekonomskih indikatora kako bi usklađivao povlačenje TAPERING – programa (smanjenje ili usporavanje stiskanja CTRL+P tipki) i posljedično naknadno stvarno povećanje kamatnih stopa s razina od 0% na više.

Prevedeno: FED još uvijek nije odustao od politike jeftinog novca kojim podupire svoju i svjetsku ekonomiju. Tim bolje za Europu, jer je razina od gotovo 1,40 na paru EUR/USD počela sve više štetiti Europi. Geostrateški, moglo bi se reći da je to sitna američka kompenzacija Europi za uvođenje sankcija Rusima.

Takva politika FED-a, bez obzira na dostizanje ciljeva (6,5% nezaposlenosti , 2% inflacije) znači, zbog najave kada će FED što činiti (jesen 2014. kao prestanak TAPERINGA, proljeće 2015. kao podizanje kamatnih stopa), na kratki rok je popravilo dolar koji je pao na razinu ispod 1,38. Pitanje je kakav će odnos EUR/USD biti na dugi rok.  No, u dugom roku, najava daljnjeg moguće CRTL+P dolara koristi porastu cijene zlata.

Vrijedi istaknuti da sve više kapitalističkija Kina dopušta stečajeve i bankrote svojih velikih kompanija, što u rezultatu pored promjene ekonomskog modela znači da kineska ekonomija nije možda toliko jaka koliko se dosad mislilo. To je, naravno, oslabilo kineski juan.

Izvori:

https://wallstcheatsheet.com/politics/fed-hints-at-interest-rate-timeline-markets-and-treasuries-take-note.html/3/

https://www.zerohedge.com/contributed/2014-03-19/print-yellen-print-meanwhile-russia-warns-us-sanctions-unacceptable-threatens

https://www.zerohedge.com/news/2014-03-20/dollar-surges-chinese-yuan-plunges-fomc-aftermath

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *