Yellen i dalje drži prste na CTRL+P: dionice dolje, zlato gore

Ctrl+P Yellen

Janet Yellen, nova šefica FED-a nakon Bena Bernankea, jučerašnjom izjavom i manevrom od dosadašnjih postavljenih standarda osigurala je kratkoročni rast dolara. U dugom roku, i rast cijene zlata. Da imam velik novac, a savjet ne tražim, niti bih ga dao, kladio bih se na pad vrijednosti dioničkih indeksa. E sad, kakve to veze ima s kombinacijom tipki Ctrl+P?

KAKO SE STIŠ ĆU TIPKE CTRL+P: POVLAČENJE TAPERINGA

Naime, Yellen je izjavila da će FED zadržati kamatne stope na granici blizu 0%, čak i ako se podaci o zaposlenosti pokažu da se približavaju razini pune zaposlenosti, a inflacija naraste na ciljanu inflaciju od 2%. Yellen je naglasila kako će se koristiti anticipativnim načinom najave javnosti podizanja kamatnih stopa s rekordnih 0% na više.

Naime, FED se obvezao da će kamatne stope ostati na ovim razinama od oko 0%, dok god je nezaposlenost na razinama većim od 6,5%, što bi prema sadašnjim dobrim podacima FED već sada trebao raditi (op. povećavati kamatnu stopu). No, umjesto da se oslanja na nezaposlenost i inflaciju kako bi vodio očekivanja javnosti u njihovim ekonomskim odlukama (op. očekivanja se uvijek ugrađuju u cijene bilo čega, stoga u tom svjetlu su nevjerojante indolentne izjave hrvatskih javnih dužnosnika koji uopće ne shvaćaju da se ljudi prilagođavaju tome, vidjeti moju prethodnu objavu), FED će se voditi s miksom ekonomskih indikatora kako bi usklađivao povlačenje TAPERING – programa. On se odnosni na smanjenje ili usporavanje stiskanja CTRL+P tipki i posljedično naknadno stvarno povećanje kamatnih stopa s razina od 0% na više.

POLITIKA JEFTINOG NOVCA

Prevedeno: FED još uvijek nije odustao od politike jeftinog novca kojim podupire svoju i svjetsku ekonomiju. Tim bolje za Europu, jer je razina od gotovo 1,40 na paru EUR/USD počela sve više štetiti Europi. Geostrateški, moglo bi se reći da je to sitna američka kompenzacija Europi za uvođenje sankcija Rusima.

Takva politika FED-a, bez obzira na dostizanje ciljeva (6,5% nezaposlenosti , 2% inflacije) znači, zbog najave kada će FED što činiti (jesen 2014. kao prestanak TAPERINGA, proljeće 2015. kao podizanje kamatnih stopa), na kratki rok je popravilo dolar koji je pao na razinu ispod 1,38. Pitanje je kakav će odnos EUR/USD biti na dugi rok. No, u dugom roku, najava daljnjeg moguće CRTL+P dolara koristi porastu cijene zlata.

Vrijedi istaknuti da sve više kapitalističkija Kina dopušta stečajeve i bankrote svojih velikih kompanija. To u rezultatu, pored promjene ekonomskog modela, znači da kineska ekonomija nije možda toliko jaka koliko se dosad mislilo. To je, naravno, oslabilo kineski juan.

Izvori:

https://wallstcheatsheet.com/politics/fed-hints-at-interest-rate-timeline-markets-and-treasuries-take-note.html/3/

https://www.zerohedge.com/contributed/2014-03-19/print-yellen-print-meanwhile-russia-warns-us-sanctions-unacceptable-threatens

https://www.zerohedge.com/news/2014-03-20/dollar-surges-chinese-yuan-plunges-fomc-aftermath

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: