Analiza drvne industrije: vidi li se od drveća šuma?

Analiza drvne industrije

Znate li da Europa ima oko 5 posto svjetskih šuma, a oko 7 posto ukupne površine? Najveći proizvođači drvene građe (drva prerađenog u grede i daske) u Europi koncentrirani su oko Baltičkog mora, a u svijetu u Sjevernoj Americi. Premda Rusija ima najveće zalihe šuma, najveći potrošač, pa i proizvođač pojedinačno je SAD. Da bismo vidjeli u kojem se stanju nalazi ova grana, pred vama je kratka analiza drvne industrije u kojoj ćemo nastojati proniknuti u razloge pada cijena i otpuštanja zaposlenih.

ZAŠTO PADAJU CIJENE DRVNE GRAĐE

Analiza koju je objavio American Journal od Transportation u travnju 2023. pokazuje uzroke pada cijena drvne građe s rekordnih cijena dosegnutih u doba pandemije. Padu cijene kumovao je pad potražnje za drvnom građom, i to diljem svijeta u posljednjem kvartalu 2022. Krivci za to su uobičajeni: povećane kamatne stope, inflacija i neizvjesnost koju je donio Godot. Sve je to dovelo do smanjene gradnje i obnove stanova u drugoj polovici 2022., što je utjecalo na potražnju i cijene trupaca diljem svijeta. Snažniji američki dolar u tom razdoblju snizio je cijene drvne građe izražene u dolarima u Europi i Aziji, ponegdje i do 20 %.

Cijena drvne građe u posljednjih 5 godina
Grafikon 1. Cijena drvne građe u posljednjih 5 godina
Izvor: Trading Economics

PROIZVODNJA NA UDARU

Ovog su tjedna objavljeni novi podaci o proizvodnji u eurozoni za studeni. Ona je čak 6 posto manja nego u listopadu 2022., a mjesečni trend je isto tako negativan. Hrvatska ima malo bolje rezultate, odnosno u gornjoj polovici. S tim je proizvodnja u Europi stigla na trogodišnji minimum. To je potvrda općih trendova kod proizvođača, koji nisu ograničeni samo na građevinsku industriju.

Dobre vijesti ne donosi ni stanje zaposlenosti. Nedavni intervju u Dnevniku Nove TV govori o masovnim otpuštanjima, jer je svaki treći domaći drvoprerađivač već krenuo s otkazima. Kako potražnja pada, i cijene idu prema dolje. Europi se, barem prema očekivanjima iz drvne industrije, sprema recesija. Uvoz tropskog drveta u Europi također je znatno manji, čak 19 % u prvih devet mjeseci 2023. u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Rat u Ukrajini isto tako je značio pad proizvodnje. Osim uništenja potražnje, tu je i pad količine energije, s obzirom na to da je Rusija uništila znatan dio kritične infrastrukture.

U Hrvatskoj je nedavna objava o BDP-u na naslovu izgledala ružičasto. Ipak, veliki pad uvoza i izvoza u značajnoj se mjeri tiče i drvne industrije.

ANALIZA DRVNE INDUSTRIJE U HRVATSKOJ

Za kraj, pripremio sam analizu stanja poduzetnika koji su vezani uz hrvatsku drvnu industriju.

Analiza drvne industrije u RH
Tablica 1. Stanje poduzetnika povezanih s drvnom industrijom u Hrvatskoj
Izvor: Bon.hr portal
Obrada: Serdarusic.com

Gornju tablicu svakako bi trebalo očistiti od onih s dugotrajnim blokadama duljim od 90 dana, pa ćemo dobiti drukčiju sliku.

Analiza drvne industrije bez dugotrajno blokiranih
Tablica 2. Stanje poduzetnika povezanih s drvnom industrijom u Hrvatskoj, bez dugotrajno blokiranih
Izvor: Bon.hr portal
Obrada: Serdarusic.com

Osvrnimo se na ove podatke ukratko:

  • više od 2100 poslovnih subjekata
  • 33 njih s trenutnom blokadom manjom od 90 dana
  • broj zaposlenih oko 23,500
  • prihodi su rasli s 2,5 milijarde eura u 2021. na 3,2 milijarde eura u 2022.
  • ukupna dobit rasla je sa 136 MEUR na 222 MEUR, što daje konsolidiranu neto maržu od 5,6 % u 2021. koja raste na 7,0 % u 2022.
  • financijski dug raste sa 670 MEUR na 709 MEUR.

Ukupna ili konsolidirana medijalna vrijednost ovih društava, koju Bon.hr portal iskazuje, narasla je s 1,8 na 2,6 milijardi eura. Bon.hr je kroz algoritam procjene svih hrvatskih poduzetnika kroz velik broj metoda iskazao i medijalnu vrijednost (središnju vrijednost kad se poredaju vrijednosti od najveće do najmanje).

Ono što najčešće zanima poduzetnike je ekonomska ili stvarna vrijednost kapitala kod mogućeg 100-postotnog preuzimanja. Ova medijalna vrijednost jest vrijednost na razini cijelog poduzeća (enterprise value), od koje treba oduzeti neto financijski dug da bi se došlo na ekonomsku vrijednost kapitala. To bi odgovaralo pravednoj tržišnoj ili burzovnoj cijeni. Vrijednost kapitala u drvnoj industriji skočila je tako s ukupnih 1,4 mlrd EUR na 2,3 mlrd EUR.

Ako vas zanima ovakva, kratka analiza za neku drugu industriju ili želite detaljniju analizu položaja svog poduzeća u drvnoj industriji, kontaktirati me možete ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: