U iščekivanju Godota: recesija koja ne dolazi?

PCE indeks

Idemo odmah u glavu. Američka inflacija, kroz FED-u draži PCE (Personal Consumption Expenditures Price Index) i mjerena na kvartalnoj osnovi, pala je u četvrtom kvartalu ispod visine temeljne kamatne stope. Doduše, tijekom ovog dana, 27. siječnja, objavit će se sva sila inflacijskih pokazatelja. Tako ovu vijest na kvartalnoj razini tek treba potvrditi i na mjesečnoj i godišnjoj. Ne ulazeći sada u sofisticirane razlike u izvještavanju, tržište je dobilo što je htjelo čuti. PCE indeks je porastao za 3,2 posto na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju 2022., smanjivši se s povećanja od 4,3 posto u prethodnom.

ČUDNOVATI KLJUNAŠ : RECESIJA KOJA NIKAKO DA DOĐE

Druga dobra vijest jest da je američki BDP, također gledano na kvartalnoj razini, u zadnjem tromjesečju 2022. porastao za 2,9 %. Podsjetimo se, u prethodnom razdoblju skok nije bio ni 1 ni 2, već 3,2 %, što je nadmašilo predviđanja od 2,6 %. Možemo izdvojiti oštar pad u stanogradnji, koji je pomogao padu BDP-a u odnosu na 2021., dok je povećanje državne potrošnje i privatnih ulaganja doprinijelo rastu. U proteklom, trećem tjednu tzv. jobless claims (zahtjevi za nezaposlene) su pali, što pokazuje da je nezaposlenost slabija. To je u kontrastu sa zaista velikim otpuštanjima u perjanici američke i globalne ekonomije, novom crnom zlatu – tehnološkom sektoru.

U posljednje vrijeme čitamo kako se najvrednije kompanije prilagođavaju recesijskom scenariju, pa pribjegavaju značajnim otpuštanjima. Inače, u dugom roku predviđa se manjak radne snage u SAD-u i to godinama. Razlozi? Starenje stanovništva, demografske promjene i nedostatak održivog useljavanja. Demografski izazovi postaju sve očitiji u zapadnim društvima.

Stoga vrijedi naznačiti opažanje našeg cijenjenog ekonomista Velimira Šonje o karakteristici ove dugo najavljivane krize (recesije) koja nikako da dođe. Ja ću je malo parafrizirati: ovo je čudna recesija jer imamo stalnu glad za novim radnicima. Teško je govoriti o recesiji ako nema nezaposlenosti!

PCE INDEKS ISPOD KAMATNJAKA: STIŽE MEKO SLIJETANJE?

Da bi recesija u najvažnijoj svjetskoj ekonomiji mogla zaista biti blaga, pokazuju i narudžbe trajnih dobara, koje su naglo porasle u prosincu. No, tu se ipak treba malo ograditi, jer su one uglavnom rasle zbog povećane potražnje za zrakoplovima.

Uglavnom, PCE indeks je pao ispod FED-ove kamatne stope. To znači da je FED i dalje na putanji da ostvari meko slijetanje. Pa zašto bi onda FED bio lud i uništio ekonomiju podizanjem kamatne stope, čiji je efekt vidljiv u gospodarstvu tek za oko šest mjeseci od uvođenja? Vjerojatno je stoga da će se idući tjedan američki kamatnjak podići za samo 0,25 postotnih bodova.

I plin je sada, krajem siječnja, u Europi pao ispod 53 eura. Zadnji put je bio tu u rujnu 2021. Svejedno, crv sumnje je tromjesečni prinos, koji je i dalje znatno veći od desetogodišnjeg. Uz veliko otpuštanje u tehnološkom sektoru te pad korporativnih dobiti, to je i dalje signal za dihotomiju. Zaključak: PCE indeks daje naslutiti da je stanje ipak bolje nego prije 3 ili 4 mjeseca. Budućnost ipak izgleda svjetlije.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: