COVID krediti: kraj kratke romanse s HAMAG-om

COVID krediti

Dobre stvari kratko traju? Možda zaista dobre stvari traju vječno, no tema su ovaj put COVID krediti. Javio sam krajem prošlog tjedna svim svojim klijentima za koje sam izvršio prijavu za COVID kredite, klijentima koje su mi tek trebali dostaviti svu dokumentaciju radi buduće prijave, kao i kolegama u struci, da su COVID krediti zatvoreni.

COVID KREDITI SU TRAJALI MANJE OD MJESEC DANA

Naime, prijave za HAMAG su zaključane od 5.5. Informacija je objavljena na webu Hamaga, a o tome su pisali i neki mediji. Kao što možete vidjeti, razlog kašnjenju je Hamagova preopterećenost, a oni su tada (statistika od 6.5.) obradili samo 104 zahtjeva od njih 1301 ukupno. U prijevodu, obrađeno je samo 8% zahtjeva (od čega 80% pozitivnih odgovora ili odobrenja). Nova informacija od 11.5. kaže da je pristiglo u Hamag u zadnjih mjesec dana ukupno preko 5000 zahtjeva i da su ih obradili 589.

Ako ste na vrijeme predali svoju prijavu, budite spremni na eventualne napomene i pitanja od Hamaga. Zasad nijedan od mojih klijenata nije dobio nikakav odgovor, osim nekih da nadopune dokumentacije. Prijave za COVID kredite su otvorene 6.4., a ja sam prve klijente već prijavio 7. i 8. travnja.

Nažalost, sad više nije moguće prijaviti se na ovaj zajam. Moguće je na HBOR-ove programe za turizam i ugostiteljstvo. Minimalni kredit prema tom programu je 100 tisuća eura, maksimalni 1,25 milijuna eura, kao i za COVID-19 obrtna sredstva kod HBOR-a. Prednost ovog HBOR-ovog programa jest da nije potrebno dostaviti inače vrlo ekstenzivan poslovni plan kako uobičajeno to traži HBOR, nego projekciju budućih prihoda i troškova.

GRUBIŠ IĆ JE BIO U PRAVU. BRZINA JE VRLINA

Hamagovi krediti bili su jedna od konkretnih mjera pomoći u likvidnosti, a također je trebalo puno dokumentacije skupiti. Bez obzira na propisanost tog programa, jednostavnije bi bilo da se poslušalo Grubišićev zahtjev, o čemu sam pisao prije malo više od mjesec dana. Lakše bi bilo da je država jednostavno obračunala sav porez na dobit od lani uplaćen akontacijom po stopi od 12% svima, pa da se napravio povrat. Bolje je pogriješiti i odrezati sjekirom i ostaviti na životu veći broj poduzetnika, nego ići sporo i skalpelom, dok ne bude prekasno. Ne zaboravimo da gospodarstvo nije samo odlučilo zaustaviti se: nemojmo za to kriviti poduzeća i njihove vlasnike.

Ovako si je državna administracija dala posla kojeg nije mislila da će imati i nije realno trebala. Sada će se skalpelom mjeriti je li nešto 20 ili ipak 18, kako kaže Marko Repecki. Bilo bi bolje da su odrezali puno brže, pa makar nešto i pogriješili.

DRUGE MOGUĆNOSTI KREDITIRANJA ZA PODUZETNIKE

Nadalje, HBOR je zaključio program s bankama za nove likvidnosne kredite, pa ako vam je to potrebno, pokušajte istražiti mogućnosti sa svojim poslovnim bankama. Prijave se mogu vršiti i preko Fininog portala, gdje je ključni podatak COVID-score.

Ono što bih sugerirao u ovom razdoblju jest da obratite pozornost na buduće bolje upravljanje financijama. Većina bilanci i financijskih pokazatelja koje sam vidio posljednjih mjeseci otkrivaju mnoge skrivene potencijale. Tu su ponajviše mogućnosti za bolje upravljanje radnim kapitalom i kvalitetnije procjene investicija.

Uvijek me možete kontaktirati da prokomentiramo situaciju u vašem poduzeću i vidimo koje bi vam informacije mogle pomoći. Ujedno, pozivam sve da podijele i svoja iskustva s COVID kreditima, kako bismo mogli biti mudriji u budućnosti.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: