Izvolite račun za Uljanik od 2.000,00 kn po zaposlenom

Dug za Uljanik

Svakog zaposlenog građanina, a takvih je u studenom 2018. bilo 1.207.955, dug za Uljanik stajao je nešto više od 2.000,00 kn. Kako to?

CRTICA O JAVNOM DUGU

Javni dug trenutno je na razini od oko 276,3 milijarde kuna, kako lijepo pokazuje stranica – brojač Udruge Lipa, udruge koja zastupa interese poreznih obveznika. To je oko 78% ukupnog bruto domaćeg proizvoda. Ujedno, to iznosi nešto manje od 67 tisuća kuna po stanovniku.

DUG ZA ULJANIK PER CAPITA VIŠ E OD TREĆINE PROSJEČNE PLAĆE

Mediji su tijekom studenoga javljali kako je dug u padu, ali da raste rizik aktiviranja jamstva za Uljanik. Danas znamo da su krajem 2018. jamstva aktivirano u iznosu od zasad 2,5 milijarde kuna, kako je izjavio početkom 2019. godine ministar financija Zdravko Marić. Ministar tvrdi da državne financije nisu ugrožene, unatoč aktivaciji jamstava. Naravno, tu nije kraj plaćanjima po jamstvima.

Ako bi se koristila logika brojača za dug za Uljanik, to je malo više od 600 kuna po stanovniku (2,5 mlrd./ 4,154 mil. stanovnika) ili preko 2000 kuna po zaposlenom. Broj zaposlenih u međuvremenu i dalje pada, tako da je iznos po zaposlenom (poreznom obvezniku) sve veći.

Jako dobar tekst izašao je na stranicama Financijskog kluba studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu o stanju u Uljaniku, s konkretnim podacima. Tako u tekstu stoji kako je “Hrvatska od 2010. do danas izdala preko 80 milijardi kuna financijskih i činidbenih jamstava. 12 milijardi bilo je u korist banaka koje su kreditirale društva iz sektora brodogradnje. Od toga, gotovo 73% odnosilo se na društva unutar Uljanika.”

Ipak i unatoč ovakvom stanju, analitičari RBA “očekuju da će dug biti ispod 75%, a to je razlika od gotovo 10% niže u odnosu na njegovu najvišu razinu zabilježenu krajem 2013., kada je iznosio 84 posto”. Nastavlja se trend koji sam opazio još prije tri godine.

DATA ROOM I TERMINALNA FAZA

Mediji su također prenijeli vijest objavljene na stranicama Zagrebačke burze, kako je najaktivniji dio Uljanika tzv. Data Room. Na hrvatskom, postoje interesenti, pa je produženo dnevno radno vrijeme sobe za pregled podataka u postupku provođenja dubinske analize.

Još je jedna vijest koja se tiče Uljanika, a glasi da se broj radnika koji su dali otkaz povećava gotovo dnevnom dinamikom.

Ova će priča ući u svoju terminalnu fazu nakon 25.1. ove godine. I koliko god to zvuči grozno u ovoj morbidnoj priči, svima će laknuti kad umre. To je poput one stare bake koja se strašno muči u svojoj boli i svi čekaju taj trenutak da ona prođe. Mislim da je u ovakvoj situaciji smrt dobra. Ponajprije jer ne vjerujem da ijedno restrukturiranje koje znači nastavak poslovanja može proći bez nekog novog državnog jamstva. To se zove “bacanje dobrog novca nakon spaljenog lošeg novca”. Hvala lijepo, ali toga nam je svima dosta.

 

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: