ECB je progovorio: stižu više kamatne stope i Instrument zaštite transmisije

Instrument zaštite transmisije

Stigao je potez koji većina analitičara nije očekivala, uz izuzetak nas medvjeda. ECB je odlučio povećati svoje tri ključne kamatne stope za 50 baznih bodova, ali i podržati Instrument zaštite transmisije (eng. Transmission Protection Instrument, TPI). Izjavu ECB-a na hrvatskom možete pronaći na poveznici, a izdvajam dio izjave koji se tiče TPI.

ŠTO JE INSTRUMENT ZAŠTITE TRANSMISIJE?

“Instrument TPI bit će nov alat Upravnog vijeća koji će se aktivirati u slučaju neopravdane, neuredne tržišne dinamike koja ozbiljno ugrožava transmisiju monetarne politike u europodručju. Opseg kupnji u sklopu instrumenta TPI ovisit će o ozbiljnosti rizika za transmisiju monetarne politike. Kupnje nisu unaprijed ograničene. Instrumentom TPI štiti se transmisijski mehanizam, što pridonosi učinkovitosti Upravnog vijeća u ispunjavanju glavne zadaće održavanja stabilnosti cijena. U svakom slučaju, fleksibilnost u reinvestiranju dospjelih iznosa u sklopu hitnog programa kupnje zbog pandemije (engl. pandemic emergency purchase programme, PEPP) i dalje je prva linija obrane u odgovoru na rizike za transmisijski mehanizam povezane s pandemijom.”

Pojam “neograničene kupnje”se izriče da “unaprijed kupnja nije ograničena”. U prijevodu, dospijeća državnih obveznica manje zaduženih zemalja (npr. nizozemskih ili njemačkih) mogu se koristiti za one zaduženije koje je dosad u svom portfelju držao ECB.

KAKO SU REAGIRALA TRŽIŠTA?

Odmah po objavi tečaj EUR/USD penje se na 1,0280 (sjetite se nedavnog dosezanja pariteta), a onda se spustio na 1,0170. No, desetogodišnji prinos na talijanske državne obveznice prelazi odmah po objavi 3,7 % (s prethodnih 3,3 %), što je rast od nemalih 40 baznih bodova unutar sata. Nije sve tako jednostavno u Italiji: ona prolazi kroz političku krizu i ostavku premijera Marija Draghija, poznatog i kao svojevrsnog spasitelja eura prije 10 godina tijekom krize suverenog duga.

Za usporedbu, jutros je trgovanje s istovjetnom njemačkom obveznicom krenulo s 1,24 %, da bi došlo na razinu 1,37 % i spustilo se na 1,22. Spread se između njemačke i talijanske obveznice povećao s oko 200 na 240 baznih bodova, što je najviše od 16.6. kad iznosio oko 250. ECB se potom morao hitno i nenajavljeno sastati nakon 9.7. (tada odlučeno o dizanju za 25 baznih bodova u srpnju), kako bi se najavio tzv. Antifragmentacijski instrument.

Europski burzovni indeksi su reagirali padom. Sve se događa u okviru energetske pozadine i nastavka rada Sjevernog toka 1, ključnog za opskrbu plinom Njemačke, doduše sa smanjenim kapacitetom.

Trenutno se spread između obveznica povećava te tržište trenutno ne percipira koristi od TPI za zaduženije zemlje (na primjeru Italije). Za dublje iščitavanje pogledajmo kriterije po kojima će se koristiti Instrument zaštite transmisije.

KOJI SU KRITERIJI?

Objavljena je i Izjava o TPI, a kriteriji su sljedeći:

  1. Zemlja ne smije biti u proceduri prekomjernog deficita (EDP, trenutno je u njemu jedino Rumunjska).
  2. Zemlja ne smije imati prekomjerne makroekonomske neravnoteže (EIP). Hrvatska je nedavno od EU dobila ocjenu da ih nema, a još 2014. je imala izrazite neravnoteže.
  3. Zemlja mora imati fiskalnu održivost. To procjenjuje Europska komisija, Europski stabilizacijski mehanizam, MMF i ostale institucije, kao i ECB. Kriterij je rastezljiv, znači politika. Jedan od pokazatelja bit će dug opće države u odnosu na BDP.
  4. Čvrste i održive makroekonomske politike u okviru pridržavanja planova za oporavak i otpornost koji su usuglašeni s EU. Oni ovise o specifičnostima pojedine zemlje. Bit će tu mnogo pregovora, no načelno će puno lakše biti zakidati manje zemlje, nego veće.

Za ilustraciju fiskalne održivosti, Italija je u koronakrizi otišla sa 130 na preko 150 posto. Francuska je počela s 97 i trenutno je na 112 posto. Hrvatska je pak svojih 89 posto spustila na oko 77 u godinu dana. Imamo dobru početnu poziciju, no u eurozonu ulazimo u trenucima kad je ona pred jednim od svojih najtežih ispita.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: