Ažuriranje statusa: HAMAG-BICRO. A koju kamatnu stopu Vi zaslužujete?

Kredit za likvidnost

Dobre vijesti! Neki su moji klijenti počeli dobivati pozitivne odluke od HAMAG-BICRO, odnosno da im je odobren kredit za likvidnost. Moja je uloga u ovom slučaju bila priprema dokumentacije i izrada poslovnog plana.

Za to mi je u pravilu trebao jedan radni dan, u kompleksnijim situacijama do dva.

Proces odobrenja je trajao dva mjeseca, a ovi su klijenti bili među prvima koje sam prijavio, u prvim danima od otvorenja programa. Prve odgovore dobio sam u prosjeku mjesec dana po prijavi. Za ostale klijente također čekam odobrenje.

HAMAG IDE DALJE? AKO DA, IMATE LI KREDITNU SPOSOBNOST?

Postoje najave da će se nastaviti program koji je obustavljen zbog “prebukiranosti” prije mjesec dana. Zadnja najava bila je u Otvorenom krajem svibnja. Ako želite biti spremni za izazovnu jesen, možda je vrijeme da počnete raditi pripremu. U startu Vam mogu pomoći i izračunati jeste li “bankabilni”, odnosno, imate li kreditnu sposobnost.

Uz to, neovisno o nekom kreditnom programu, mogu utvrditi koliki je Vaš kreditni rejting te koliku bi kamatnu stopu trebali plaćati koja je usklađena s rizikom Vašeg poduzeća. Naime, uvjete koje dobivate od financijske institucije možda dobivate preskupo, a možda ste i dobar pregovarač. Moj interes nije nagovoriti Vas za kredit, nego pokazati Vam jeste li i koliko ste bankabilni i rizični.

U nekom skorijem roku ću objaviti koliki bi rejting trebale imati neki od poslovnih subjekata koje se smatra da su od strateške važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Bit će interesantno pratiti razvoj kretanja rejtinga države i nekih kompanija. Bit će potrebno ipak pričekati rezultate drugog kvartala za bolju sliku.

TKO ODOBRAVA KREDIT ZA LIKVIDNOST I Š TO NAJPRIJE GLEDA

Kao netko tko je stajao s obje strane, znam da je zadatak onoga tko odobrava kredit za likvidnost, pa i svaki drugi kredit, odgovoriti na pitanje može li dužnik vratiti kredit, i to u predloženim rokovima i uvjetima.

Stoga je bitno procijeniti sposobnost vraćanja kredita. Nužno je priložiti poslovni plan iz kojeg se to može iščitati. Kod jednostavnijih slučajeva dovoljno je pogledati projekcije računa dobiti i gubitka. Kod kompleksnijih slučajeva izrađuje se model tri financijska izvještaja (bilance, računa dobiti i gubitka te novčanog toka, engl. 3-Statement Model) koji su međusobno spojeni, a na koji se naslanja i model diskontiranog novčanog toka (DCF model).

Iz toga se vidi slobodni novčani tok i stvaranje vrijednosti. Ako vas zanimaju prilagođeni Vašoj situaciji razni modeli, možete mi se obratiti s povjerenjem. Također, razne modele možete i sami pronaći na stranici Eloquens.

A ako se želite predbilježiti za dobivanje obavijesti o novim kreditnim linijama HAMAG-BICRO i biti među prvima koji će se prijaviti za novu alokaciju, kontaktirajte me.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: