Serija Opstanak: prepoznajte firme koje imaju šanse

Kvaliteta dobiti

Kako sam i napisao u prethodnom članku, ključ opstanka je zadržavanje novca što više i što dulje. Kad pročitate da bi BDP mogao pasti 24%, onda morate razmisliti kako preživjeti i s kim ćete raditi. Osobno se ne bih libio naplatiti neka potraživanja i s većim diskontom, da sam na mjestu nekih firmi koje neće preživjeti. Kako prepoznati te firme, ako vam ne žele dati svoj BON-2?

Serija Opstanak je bila moja omiljena emisija dok sam bio dječak. Danas kao konzultant i analitičar, da bih u ovakvoj situaciji procijenio koje će tvrtke imati više šanse za opstanak, koncentrirao bih se na sljedećih nekoliko pokazatelja.

KVALITETA DOBITI ZA POČETAK

Jedan od njih je tzv. kvaliteta dobiti. Račun dobiti i gubitka je izvještaj koji u sebi ima obračunske kategorije (prihode i rashode), za razliku od izvještaja o novčanom toku, koji ima novčane kategorije (primitke i izdatke novca). Prihod nije uvijek primitak novca i obrnuto. To su osnove računovodstva. No, začudo, iako mnogi znaju za to, ipak u upravljanju firmama, ma kako male ili velike bile, često zaboravljaju na to načelo. Onda pogrešno koriste dobivenu “infuziju” za financiranje imovine koja donosi korist u duljem razdoblju. Čest je to slučaj kada firma raste i vidi se da ne upravlja ispravno zalihama, nego se “stokira” i iscrpljuje. Tada financijski direktor (ili tko već upravlja novcem i plaćanjima) zove banku radi kredita za obrtni kapital.

Da se vratimo na temu: kvaliteta dobiti. Dakle, dobit je to kvalitetnija što ima više novčani, a manje obračunski karakter. Kako će se to provjeriti? Pa jedan od više načina jest usporediti iznos novčanog toka od poslovnih aktivnosti u odnosu na iznos npr. ukupnih prihoda, poslovnih prihoda, neto dobiti, EBITDA, EBIT itd. Dakle, što je taj omjer veći, to bolje. U sadašnjim kriznim i nikad viđenim trenucima za povijest svjetske ekonomije, treba se koncentrirati na novčanu poziciju (op. planirajte likvidnost svakodnevno i provjeravajte višekratno sve stavke!). Preživjet će oni s više zaliha novca, a ne zaliha robe.

FIRME BEZ POZITIVNE EKONOMSKE DOBITI NEĆE PREŽIVJETI

Nije važna samo kvaliteta dobiti, već i ekonomska dobit. Ona se razlikuje od računovodstvene jer uračunava i troškove vlasničkog kapitala, neiskazane u računu dobiti i gubitka (izvještaju o dobiti).

Zdrava firma u pravilu ima pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti, koji je temelj za slobodni novčani tok. On je taj koji stvara novu vrijednost tvrtke. Bez nove vrijednosti, firma gubi smisao postojanja. U dugom roku sve firme koje ostvaruju kroz više godina negativnu ekonomsku dobit, nestaju. Sjetite se Uljanika.

A ZALIHE I POTRAŽIVANJA? RADNI KAPITAL?

Kad smo već kod zaliha i općenito obrtnog ciklusa, ako je obrtni ciklus u broju dana jako spor (npr. potraživanja), firma ide prema katastrofi. Po pitanju zaliha, u ovom trenutku ako nije prehrana i lijekovi (usput budi rečeno, Walmart ili WMT burzovne oznake, bio je neki dan na All-time high, sad se ipak korigirao), ako se netko kao firma prestokirao (puno previše zaliha), možete si misliti kako će to prodati u kratkom roku. Tu bi trebalo značajno diskontirati vrijednost zaliha kao mogući gubitak.

JOŠ JEDNA IDEJA ZA PROCJENU BUDUĆIH STEČAJEVA

Imam još jednu preporuku zahvaljujući blogu Marka Rakara. Dakle, znamo koliki su bili godišnji prihodi lani, recimo da su isti očekivani i ove godine (ili uvećajmo ih za neki x posto, jer npr. znamo da će to biti ili umanjimo, ako je to očekivani scenarij), onda naravno znamo koliki je prosječni dnevni prihod (Prihod/365, tj. 366 u ovoj godini).

Budući da očekujemo x dana blokade i nikakvih prihoda, npr. 60 dana, onda dobijemo direktno umanjenje prihoda. Recimo da su troškovi nepromijenjeni, tj. očekivani. Tada znamo da je formula za očekivani poslovni rezultat:

Očekivani prihodi – 60 * Prosječni dnevni prihod – Očekivani troškovi (rashodi) = Poslovni rezultat

Ako je on negativan (vrlo vjerojatno za mnoge firme), oduzmimo prošlogodišnju glavnicu (ukupni Kapital i rezerve) s novim modeliranim poslovnim rezultatom, te ako je rezultat negativan, a to je nova glavnica nakon utjecaja koronavirusa, onda je takva firma kandidat za stečaj.

MOJE PRAVILO PALCA

Tu se mogu pribrojiti i sve rubne firme. Po mojem vrlo grubom shvaćanju (rule of thumb), sve firme koje imaju 5% i niže neto profitnu maržu u dosadašnjom poslovanju, su jako ugrožene. Neto profitna marža računa se kao odnos neto dobit (poslovnog rezultata) u odnosu na ukupne prihode.

PROMJENA PARADIGME. STRUKA MORA PREUZETI VOĐENJE FIRMI

Još jedna tužna vijest za kraj. Hrvatske firme imaju odnos neto dobiti i ukupnog kapitala (tzv. ROE) među najmanjim u Europi. Pogotovo među zemljama s kojima se uspoređujemo u CEE regiji.

Bonitetne kuće, pretpostavljam, da rade na novom modelu procjene boniteta. Čitam to i kod Prima bona (Bon.hr). Kako sam i napisao, sad više vrijedi BON-2 nego bilanca. No, ipak se neke stvari mogu iščitati iz prethodnih izvještaja. Svi grijesi se moraju okajati ili platiti na kraju.

Možda je neko novo sutra ispred nas dobrodošlo za promjenu paradigme u načinu upravljanja. Ovih se dana jako poziva na struku. Možda i u upravljanju firmama financijska funkcija konačno dobije svoju ključnu ulogu, koju je često samo načelno imala. Financije nisu samo plaćanje faktura, slaganje obrazaca za PDV u registrator i sastavljanje izvještaja za Finu i Poreznu.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: