Nestašice namirnica: kako je koronakriza potaknula potražnju za zdravim namirnicama

Nestašice namirnica

I prije uvođenja eura, primijetili smo da se nešto čudno događa s hranom. Zašto su neke namirnice toliko poskupile u odnosu na druge? Prijete li nam, uz ovoliku inflaciju, nestašice namirnica?

PRIMJER NARANČINOG SOKA

Krajem ožujka prošle godine pripremili smo vrlo čitan gostujući članak o narančinom soku, kojeg je priredio profesor Tomislav Jemrić s Agronomskog fakulteta. U njemu autor napominje kako se narančin sok prevozi u smrznutom stanju, pa tako kvarljivost nije problem. “Ipak, velika potrošnja ne omogućuje stvaranje ozbiljnijih zaliha. To značajno utječe na volatilnost cijene od godine do godine. Izvoz narančina soka, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Brazila, snažno utječe na brazilski real i njegov tečaj u odnosu na američki dolar. I to je čimbenik koji utječe na cijenu. Dakle, s toliko varijabli u igri nemoguće je znati koji će čimbenik imati presudan utjecaj na cijenu u određenom trenutku. Stoga nema druge nego se pripremiti na sve moguće scenarije.”

NESTAŠ ICE NAMIRNICA: UZROCI PROMJENA

I eto nam varijabli. Uragan Ian, ali i cjelogodišnja varljiva kolebanja i općenito događanja na tržištu dovela su nas 9.2.2023. do najveće cijene u povijesti. Plaćalo se čak 266,95 dolara za funtu soka! Nekoliko dana kasnije, 15.2.2023. navečer, cijena se nalazila na malo više od 230 dolara. Ako se prisjetimo da je cijena bila oko 150 dolara sredinom srpnja prošle godine, to je ogroman rast od 77 % u samo 7 mjeseci. Lanjski prirod naranči bio je jako loš, najgori u 70 godina. Ove godine je najgori u posljednjih 90 godina. Osim uragana, uzrok je i bolest ozelenjavanja agruma.

Koronakriza dovela je i do opustošenja zaliha soka, što pokazuje i Bloombergova analiza, jer su zahtjevi za zdravim napitkom naglo narasli. To su, između ostalog, bili faktori koji su značajno podigli cijenu narančinog soka. Općenito gledano, nakon 2020. je znatan dio populacije počeo više mariti za kvalitetu hrane, što se odrazilo i na izbor namirnica. Porasle su i cijene transporta te troškovi gnojidbe i obrade tla: to je, uz ratna zbivanja, smanjilo proizvedene količine.

Zato nestašice namirnica prijete mnogo širem skupu proizvoda od onih od naranče. Poslovni dnevnik se nedavno osvrnuo na osam namirnica kod kojih ponuda kaska za potražnjom, što jako utječe na inflaciju. Uz već poznatu inflaciju jaja (eggflation, prešli smo s mesa na jaja) te naranču i narančin sok, tu su govedina, šampanjac, zelena salata, konzervirana pića i hrana, suncokretovo i palmino ulje, kruh i drugi proizvodi od pšenice te kukuruz.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: