Poduzetnici puno toga nose na svojim ramenima: kako se osloboditi za ono što je zaista važno?

Poduzetnici nose puno toga na svojim ramenima

Razlozi zašto se netko odlučuje biti poduzetnik su različiti. Netko je to htio od mladosti, drugi su se u tome našli pukim stjecajem okolnosti. Jedni su naslijedili posao od roditelja, drugi su poduzetnici započeli s biznisom tek u zreloj životnoj dobi. No, kakva god bila vaša priča, jedno je zajedničko: s vremenom shvaćate da ne možete sve sami. A ni ne morate. I dok kompleksnost vaše uloge raste paralelno s rastom vašeg biznisa, shvaćate da bi vam dobro došao netko tko vam može pomoći nositi ovaj teret. Pogledajmo pet stvari koje poduzetnici trebaju da bi mogli donositi bolje odluke. Te sam točke prenio iz osvrta u jednom starijem izdanju Harvard Business Reviewa, a koji je još uvijek iznimno aktualan.

NEUGODNE ISTINE SU KLJUČNE

Trebate objektivne informacije. Pogled iznutra je ograničen. Uz to, voditelji unutar poduzeća, zaposlenici ili partneri katkad su u zabludi oko stvarnog stanja stvari. Vi to vjerojatno nećete uvijek znati prepoznati, jer gotovo nitko ne može. Zato je koristan pogled izvana, objektivna procjena onog što se zaista događa. To možete dobiti kroz čitanje literature, analiza vaše industrije ili bloga poput ovoga, ali i preko konzultanta koji ima iskustvo u različitim industrijama te samim time vidi kretanja koja prelaze okvire vaše branše.

Trebate čuti neugodne istine. Vaši zaposlenici će vam rijetko reći takvo što. Ili će to učiniti kad je prekasno. Naime, treba jako puno hrabrosti i sposobnosti da se pravilno prepozna te suoči direktora ili vlasnika s neugodnom istinom. A one su ključne da se ne nasučete ili potonete. Dobro je imati nekoga izvana, tko će vam reći istinu i u onim trenucima kad nije ugodna. Primjerice, kad činite jednu od 10 najčešćih financijskih pogrešaka.

PODUZETNICI ISCRPLJENI OD ODLUČIVANJA?

Trebate konstruktivno okruženje. Ne treba živjeti u iluziji: zbog svog položaja, često ćete biti meta ljutnje ili kritika svojih zaposlenika, suvlasnika ili čak obitelji. Zato je dobro povremeno se okružiti nekim tko nema tako ostrašćen odnos prema vama. Tako možete steći konstruktivno okruženje za razgovor o ključnim izazovima za vaše poduzeće, bez negativnih emocija.

Trebate pomoć u donošenju teških odluka. Svatko treba. Postoji nešto što se zove decision fatigue, umor od stalnog donošenja odluka i arbitriranja. Osobe koje su iscrpljene od odlučivanja, mogu odjednom pretrpjeti drastični pad kvalitete odluka. Ili naprosto možete početi sumnjati u svoje odluke i trošiti se na preispitivanje. Uz vanjsku pomoć konzultanta, možete na raspolaganju imati više ključnih podataka ili validirati ključne odluke. Primjerice, trebam li zaposliti još ljudi? Treba li mi ovaj kredit?

ZNATI ŠTO JE VAŽNO – I ŠTO JE MANJE VAŽNO

Trebate povjerenje osobe koja vas razumije. Direktori i upravitelji su često osamljeni u svojoj ulozi, koja je teška i naporna. Za razliku od vaših zaposlenika, koji imaju kolege s kojima mogu razmijeniti iskustva ili dobiti razumijevanje u teškoj situaciji, vaša je uloga drukčija. Nemate kolegicu ili kolegu na istoj poziciji s kojim se možete savjetovati. Zato, o ključnim odlukama trebate razgovarati s nekim tko dobro razumije vašu perspektivu i kome možete otkriti sve što utječe na vaše odlučivanje o određenoj osobi ili strategiji.

Na koncu, poduzetnici puno toga nose na svojim ramenima. Ta odgovornost i obveze nikad neće u potpunosti nestati. Ali, postoje načini kako njima bolje upravljati. Jedan od načina kako to učiniti je uz vanjskog konzultanta, koji može pomoći utvrditi ono što je važno – i što je manje važno za neku odluku ili strategiju. Tako možete osloboditi svoje mentalne, psihološke i vremenske kapacitete za ono što zaista donosi korist vama, vašem poduzeću i zaposlenicima.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: