Rast prodaje automobila u Hrvatskoj i Europi: veliki oporavak tržišta

Rast prodaje automobila u EU

Kako je objavila ACEA, rast prodaje automobila u Europi nastavljen je i u svibnju. “Tržište automobila u EU doživjelo je značajan rast registracija osobnih automobila s gotovo milijun komada, što znači 18.5 % rasta u odnosu na godinu ranije. To je deseti mjesec rasta zaredom.” Znači li to da smo na putu oporavka?

RAST PRODAJE AUTOMOBILA OD 18 POSTO U PRVIH PET MJESECI

Inicijalne brojke za EU mogle bi zavarati. “Od siječnja do svibnja 2023., tržište automobila u EU naraslo je za 18 posto, na 4,4 milijuna registriranih automobila. No, iako je tržište naraslo u svibnju, prodaja na godišnjoj razini je još uvijek 23 posto ispod razine u istom mjesecu u 2019., kad je registrirano 5,7 milijuna vozila”, javlja ACEA. To nam govori da se tržište još nije sasvim oporavilo od poremećaja izazvanih koronakrizom.

Rasla su sva četiri najveća tržišta Unije, pri čemu je španjolsko raslo čak 26,9 %, talijansko 26,1 %, francusko 16,3 %, a njemačko 10,2 %. Podaci za Njemačku ne čude jer je njeno gospodarstvo u tehničkoj recesiji. K tome su nedavno ukinute potpore za plug-in hibride na njihovom tržištu. To je utjecalo na pad prodaje vozila s ovom vrstom pogona, s 11,1 % na 5,7 %. Ovaj se pad reflektirao i na europskoj razini. Po pitanju pogona, više od trećine europskog tržišta u prvih 5 mjeseci ove godine još uvijek zauzimaju benzinci sa 37,3 %. Četvrtinu drže hibridna vozila (bez mogućnosti izravnog punjenja baterije), zatim dizelska s 14,8 % i baterijska električna vozila s 12,4 % i plug-in hibridi sa 7,2 % tržišta.

HRVATSKO TRŽIŠTE U ZAMAHU

Ovaj je svibanj u Hrvatskoj bio iznimno dobar za prodaju novih vozila. Nove registracije su nadmašile 7.000 vozila i narasle 74,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. To je nastavak vrlo pozitivnih trendova iz travnja i ožujka. Iako se trendovi na domaćem tržištu mijenjaju, kod nas benzinci još uvijek drže polovicu udjela. Klasični hibridi su na 22 posto, a dizelaši na 19,5 posto. Ostali drže manje od 5 posto. Simptomatično je da je udio dizelaša rastao u odnosu na godinu ranije.

Rast prodaje automobila u Hrvatskoj
Grafikon 1. Rast prodaje automobila u Hrvatskoj po mjesecima
Izvor: ACEA

Taj neobični trend možda ima korijen u značajnom rastu prodaje Volkswagenovih i Škodinih vozila, koja se tradicionalno češće traže s dizelskim motorima. No, najveći pobjednik 2023. zasad je Renault, koji je utrostručio prodajne rezultate. A ako niste dugo pratili trendove na domaćem tržištu, iznenadit će vas da Audi, Mercedes i BMW stoje na osmom, dvanaestom i trinaestom mjestu u prva četiri mjeseca, za koje imamo podatke. Najprodavaniji modeli su pak bili redom: Renault Clio, Škoda Octavia i Dacia Duster.

Za dublje obrazloženje ovog porasta trebali bismo znati koliko je dosad kupaca željelo novi automobil, ali nije moglo do njega. Naime, liste čekanja često su bile dulje od pola godine. Normalizacijom lanaca opskrbe, znatan dio kupaca koji je iz nužde kupovao rabljena vozila do 3 godine starosti, ponovno se vratio novim automobilima. Je li ova pretpostavka točna, pokazat će vrijeme. No, zasad autoindustrija ima razloga za optimizam.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: