Bruto plaće više čak 16,2 posto u kolovozu: rapidni rast troškova osoblja

Rast troškova osoblja

Državni zavod za statistiku izvijestio je nedavno kako su bruto plaće isplaćene u kolovozu rasle za čak 16,2 posto u odnosu na isti mjesec lani. Ovaj iznimno rapidan rast troškova većinom se nije prelio u kupovnu moć građana, jer su realne neto plaće rasle za puno manjih 5,8 posto. Ostatak su, pogađate, pojele inflacija, porezi i doprinosi. Kako poduzetnik može podnijeti ovaj rast troškova osoblja i što će uslijediti dogodine?

RAST TROŠKOVA OSOBLJA NEĆE LAKO SUSTATI

Ovaj rast troškova osoblja neće biti zauzdan tako skoro jer će zaposlenici tražiti usklađenje primanja s inflacijom. I Vlada je dogovorila povećanje osnovice za izračun plaće službenika i namještenika za 5 posto, kao i povećanje božićnica i uvođenje uskrsnica. Izbori se, dakle, bliže pa je lakše odriješiti kesu. Kako izvještava HRT, “sljedeće godine, nakon što se primijeni zakon o plaćama i donese uredba o koeficijentima od prvog ožujka, plaće bi u prosjeku trebale rasti za dvanaest posto za sve javne i državne službenike, njih 234 tisuće”.

Ranije sam spominjao kako se inflacija preselila u područje usluga. Pretpostavimo da je vaše poduzeće u sektoru usluga te da ima udio troškova osoblja od 50% u poslovnim prihodima. Zamislimo i da je povećavalo plaće u skladu s prosječnim rastom bruto plaća. Ništa manje, ništa više. Pod uvjetom da su ostali troškovi nepromijenjeni, trebat će podići cijene za 8,1 posto samo da zadrži postojeću situaciju! To povećanje cijena potom prerasta u daljnji inflatorni pritisak.

Ako vas zanima kako i kada povećati cijene, pogledajte ove savjete. A ako želite analizu troškova osoblja vas i vaših konkurenata, kontaktirajte me ovdje.

PODUZETNICI POVEĆAVAJU MINIMALAC ZA 20 POSTO

Donesena je i Uredba o visini minimalne plaće za 2024. Namjerno pišem da su poduzetnici ti koji povećavaju minimalac za 20 posto, jer oni koji donose Uredbu neće morati isplatiti taj iznos. Po novom će, dakle, minimalna bruto plaća iznositi 840 eura umjesto dosadašnjih 700 eura. Minimalna neto plaća rast će znatno manje: oko 90 eura, ako nemate uzdržavanih članova ili olakšica.

Gdje će ići razlika? U porez na dohodak i doprinose. Bruto 2, odnosno trošak plaće poslodavca, kod minimalne plaće rast će za 163,10 eura. Dakle, državi je u interesu povećavati minimalac zbog jednostavnog razloga što time više puni proračun. Da im je radnik zaista na prvom mjestu, povećali bi najprije neoporezivu osnovicu.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: