Visoke rezerve plina i topla zima ne umanjuju važnost nuklearne energije

Rezerve plina nuklearna energija

Terminske cijene europskog plina pale su s otprilike 55 eura po MWh u listopadu na trenutnih 28. Razlozi koji se najčešće spominju su dobre rezerve plina. One su nastale velikim uvozom ukapljenog plina nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Otad je prošlo gotovo dvije godine. Europa i dalje koristi ruski plin. Prema S&P Global Commodity Insights, to je 13 % ukupnih zaliha plina u prošloj godini, u usporedbi s 40 % u 2021.

NISU TU SAMO REZERVE PLINA, VEĆ I BLAGA ZIMA

Prošlu sezonu grijanja od viših cijena Europu je spasila blaga zima. Trenutno hladnije vrijeme opet nije podiglo cijene plina, unatoč problemima u Crvenom moru i prekidu veza kroz Suez. Podsjetimo da su cijene plina pale 60 % u 2023. S dodatnim padom od 12 % u 2024.

Osim navedenih visokih zaliha, na cijenu očito utječe i pad industrijskog korištenja plina. To i ne čudi s obzirom na pad proizvodnje u eurozoni, koji je neprekinut od ožujka 2023. Više o smanjenom korištenju plina u ovoj analizi. Doduše, kućanstva su i dalje relativno najveći korisnik plina. Potrošnja plina je ranije bila na stabilnih 440-450 TWh godišnje, no u 2023. je pala na razinu od 350 TWh, kaže portal Energy charts.

Proizvodnja energije u EU u 2023. po izvorima
Grafikon 1. Proizvodnja električne energije u EU u 2023. prema izvorima i vrsti
Izvor: Energy Charts, Obrada: Serdarusic.com

UTJECAJ POVEĆANJA OBNOVLJIVIH IZVORA

Drugi faktor kojeg Bloomberg ističe u svojoj analizi je utjecaj povećanja obnovljivih izvora energije. Obnovljivi izvori su 2015. pružali malo manje od 730 TWh, dok su u 2023. narasli na gotovo 1.050 TWh. Istaknuo bih i pad nuklearne energije, sa 750 TWh godišnje u 2015. na oko 590 TWh osam godina kasnije. Da nije bilo Francuske, koja je pojačala svoje aktivnosti i nadglasala upliv štetne ideologije u njemačkoj politici, bilo bi još gore. Tad bi se ovih 13 % možda pretvorilo u nulu, što potvrđuje pretpostavku da pristalice woke ideologije imaju svoje financijere i izvan granica Zapada.

Da sam neprijatelj Zapada, financirao bih sveučilišta, medije, intelektualce i političke stranke da govore u mojem interesu. Woke ideologija itekako utječe na naš život, pa čak i na cijenu struje. Da sam Putin, suhim zlatom plaćao bih one koji su se uspješno zalagali za gašenje njemačkih nuklearki, koje su sigurno na višem stupnju tehnologije nego ruske. Tako bih ruskoj plinskoj industriji osigurao izvrsne ugovore.

NEMA VIŠE JEFTINE ENERGIJE

No, povratak u budućnost: Europa se kreće prema sve većem korištenju energije iz obnovljivih izvora nauštrb fosilnih goriva. Ipak, udio koji katkad premašuje 40 posto i dalje ga čini važnim. Osim što će se plaćati skuplji LNG nego zemni plin kroz niz godina, Europa neće samo morati ubrzati prijelaz na obnovljive izvore. Morat će se povećati i korištenje nuklearki. Ovakva situacija jasno govori da je dosadašnja paradigma europske, a napose njemačke industrije, gotova. Nema više jeftinog izvora energije koji je osiguravao globalnu konkurentnost.

Hrvatski poduzetnici, koji žive u maloj otvorenoj ekonomiji na rubu Europe, moraju razumjeti da će se poslovni modeli sigurno morati prilagoditi. Glavni trgovinski i ekonomski partneri Hrvatske prolaze kroz veliku transformaciju. Morat ćemo je proći i mi.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: