Što je CAGR ili složena godišnja stopa povrata?

Što je CAGR ili složena godišnja stopa rasta

Možda ste se već susreli s pojmom CAGR. Spominjao sam ga u tekstu o rastu privatnih ulaganja u Hrvatskoj, gdje sam iznio i osnovnu formulu za računanje. Spomenuo sam ga i kad sam analizirao cijene sladoleda te prenio da će tržište sladoleda rasti po CAGR-u od 4,2 posto u ostatku desetljeća. No, ostao sam dužan za detaljno pojašnjenje: što je CAGR ili složena godišnja stopa povrata?

ŠTO JE CAGR I ZAŠTO GA KORISTIMO

Kako to definira Investopedia, CAGR je “stopa povrata koja bi bila potrebna da investicija naraste od svog početnog do konačnog stanja, uz pretpostavku da je dobit bila reinvestirana na kraju svakog razdoblja u životnom vijeku investicije”. Naziva se i izglađenom stopom povrata jer prikazuje rast po jedinstvenoj godišnjoj stopi, ne uzimajući u obzir da je vrijednost investicije možda snažno varirala u promatranom razdoblju.

Formula za izračun CAGR-a može se zapisati ovako:

CAGR = ((BV/EV)1/n-1)*100

Unutar Excela, funkcija koju pozivamo za izračun CAGR-a naziva se XIRR.

CAGR zapravo govori kojom bi stopom investicija rasla kad bi taj rast bio jednak svake godine. U stvarnim poduzetničkim ulaganjima, takav rast je gotovo nemoguć. No, zato nam CAGR može koristiti za usporedbu različitih ulagačkih opcija. Primjerice, možete usporediti ulaganje u obveznice s fiksnim prinosom s oročenim depozitom. Uz CAGR, to izgleda jednostavno: zahtijeva samo usporedbu dva broja.

Ujedno, često se koristi kod prognoza rasta određenih tržišnih segmenata. CAGR nam u tim slučajevima govori koliko kruha ima u određenoj djelatnosti te koliko je ona atraktivna u usporedbi s drugima.

KOJI SU NEDOSTACI CAGR-A?

Jednostavan alat kao što je CAGR ima i svojih nedostataka. Jedan ste već mogli naslutiti: izglađenost stope znači da nam ona ništa ne govori o volatilnosti određenog ulaganja. Povrati na to ulaganje možda su unutar jednog desetljeća čak sedam godina bili veoma loši i naglo su se poboljšali u posljednje tri. Trebalo je preživjeti prvih sedam! Zato nam CAGR ne govori dovoljno o riziku, i poželjno je uključiti i druge pokazatelje.

Drugi nedostatak je što nema prediktivnu moć. Primjerice, ako je CAGR privatnih ulaganja u Hrvatskoj bio 70 % u tri godine, to nipošto ne znači da će biti jednako visok i u budućnosti. Možda bude viši, ali možda i niži.

Treći nedostatak je njegova selektivnost. Pripazite kad vam komuniciraju CAGR za određeno vremensko razdoblje. Ako vam netko kaže da je stopa vrlo visoka, i to u zadnjih 5 godina, možda izostavlja rezultate prije šest ili sedam godina, koji bi stopu drastično snizili.

No, CAGR će svejedno često biti dio metrika koje uključujemo u poslovni plan. Zato je važno razumjeti i znati interpretirati ovaj pojam. U suprotnom, netko može pokušati manipulirati u izvještajima i planovima. O tome više u ponedjeljak!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: