Važnost privatnih ulaganja i BestInvest 2023.

Važnost privatnih ulaganja

Ovogodišnje treće uzastopno okupljanje zajednice private equity i venture capital industrije na konferenciji BestInvest opet je privuklo ne samo fondovsku industriju, nego i zasluženu medijsku pažnju. Već sam treći put bio član žirija, na čemu zahvaljujem organizatorima, a posebno Mirni Marović.

PRIVATNA ULAGANJA SE UPETEROSTRUČILA OD 2019. DO 2022.

Ovo je rastuća industrija u Hrvatskoj, a ulaganja su se gotovo upeterostručila, istaknula je spiritus movens BestInvesta, Mirna Marović. Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a, ponovio je analizu svoje matične kuće, da tržištu u idućih 5 godina nedostaje godišnje 111 milijuna eura.

Lani sam napisao: “Na uvodu u BestInvest 2022., predsjednica CVCA-e Mirna Marović, istaknula je kako su ulaganja u Hrvatskoj u tri godine porasla čak trostruko. Ipak, da bi se Hrvatska puno brže razvijala, godišnje nedostaje preko 110 milijuna eura ulaganja u private equity i venture capital, prema nalazu HBOR-ove studije.”

U izvještaju s ovogodišnje, treće konferencije, ističem podatak: “Kada bi se private equity i venture capital ulaganja gledala u kontekstu udjela u ukupnom BDP-u, tada je Hrvatska na taj način prikupila 0,65 posto svog BDP-a. Po tome je jedina europska zemlja, uz Estoniju, koja je uspjela prikupiti nešto više od europskog prosjeka koji iznosi 0,63 posto.”

Tportal prenosi: “Sve ostale zemlje srednje i istočne Europe (CEE) daleko su ispod tog prosjeka, budući da je prosjek CEE regije u privlačenju private equity i venture capital ulaganja lani iznosio 0,13 posto, navela je Marović. ‘Hrvatska je dakle pet puta bolja od prosjeka regije (CEE) i malo bolja od europskog prosjeka, što je rijetkost u drugim ekonomskim pokazateljima’, istaknula je Marović, naglasivši i da Hrvatska na krilima uspjeha Rimca, Infobipa, Gideona, Photomatha i mnogih drugih uspješnih poslovnih priča potaknutih private equity i venture capital ulaganjima ima priliku izgraditi potpuno novi gospodarski ekosustav.”

Navedeno je da su private equity i venture capital ulaganja prošle godine iznosila 439 milijuna eura, dok su u 2019. iznosila samo 90 milijuna. Prema formuli za CAGR s Investopedije:

[(Krajnja vrijednost/ početna vrijednost)^(1/broj razdoblja)]-1,

to iznosi skoro 70 %. Na konferenciji je skromno naveden podatak od 40 %, no rast je veći.

ZAŠTO JE BESTINVEST VAŽAN ČAK I ZA MIKROPODUZETNIKE

Zašto bi mikropoduzetnik iz Čakovca ili njegov dobavljač iz Vrgorca uopće marili o ovoj konferenciji? Glavno njeno načelo glasi support the best and transform the rest.

Industrija private equityja i venture capitala obično se povezuje s velikim ulaganjima i investicijama u rastuće tvrtke. Na prvi pogled, može se činiti da mikropoduzetnici nemaju veze s tim. Međutim, zbog ovih razloga biste mogli uvidjeti važnost privatnih ulaganja i iskoračiti u ovom smjeru.

1. FINANCIRANJE RASTA

Iako mikropoduzetnici često nemaju potrebu za velikim investicijama, mogu postojati situacije u kojima traže sredstva za proširenje poslovanja, ulaganje u nove tehnologije ili otvaranje novih tržišta. Tada alternativni izvori financiranja, koji su fleksibilniji od tradicionalnih banaka i kreditnih institucija, mogu biti korisni. Sjetimo se da postoji obrnuta korelacija između razvijenosti ekonomije i bankocentričnosti sustava.

2. STRATEŠKA PODRŠKA I MENTORSTVO

Investitori u ovom sektoru nude više od samog novca. Oni mogu pružiti stratešku podršku, mentorstvo i poslovne kontakte koji mogu biti od koristi mikropoduzetnicima. To može pomoći u rastu i razvoju poslovanja, pružajući pristup znanju i resursima koji bi inače bili nedostupni.

Nadalje, ova industrija se sastoji od mreža investitora i partnera koji su zainteresirani za ulaganje u inovativne tvrtke. Iako mikropoduzetnici možda nemaju potrebu za velikim ulaganjima, ove im mreže mogu pomoći naći partnere, investitore ili kupce za svoje proizvode ili usluge.

Poslovni uspjeh možda dolazi preko noći, ali ta tamna noć duše nekad traje jako dugo.

3. PRAĆENJE TRENDOVA I INOVACIJA

Ova industrija pruža uvid u nove trendove, tehnologije i poslovne modele koji se razvijaju na tržištu. Takvo znanje može biti korisno za mikropoduzetnike jer im omogućuje da budu informirani o najnovijim promjenama i prilagode svoje poslovanje kako bi ostali konkurentni.

Iako se private equity i venture capital rjeđe povezuje s mikropoduzetnicima, određeni aspekti i koristi mogu biti korisni i za njih.

Pogledajmo sad europski kontekst koji dodatno utvrđuje važnost privatnih ulaganja.

LAGARDE: INFLACIJA ĆE TRAJATI JAKO DUGO

Privatna ulaganja će biti osobito naglašena u narednom razdoblju i zbog ECB-ove monetarne politike. Današnji govor Christine Lagarde na ECB-ovom Forumu naglašava kako je inflacija još uvijek previsoka i da će dugo ostati povišena. Iako su stope inflacije u padu, a proizvođačka je pala ispod razine potrošačke, potonja je i dalje visoka. Uskoro ćemo saznati i prve procjene za lipanj.

Taj podatak bit će važan, i to ne samo zato što Lagarde tvrdi da će ECB odlučivati sukladno podacima. U šali sam napisao prošle godine kako Powell vodi monetarnu politiku na autopilotu, jer su centralne banke postale ovisne o podacima (“data-dependant”). Znamo da kreditne institucije pooštravaju uvjete kreditiranja. Krediti tako neće biti samo skuplji, nego će se i teže odobravati.

ECB provodi politiku smanjenja novčane mase, uslijed borbe s inflacijom. Eurozona se trenutno nalazi u tehničkoj recesiji. Ako je Hrvatska i izbjegne, poduzetnici se neće smjeti ograničiti samo na kucanje na vrata banaka u potrazi za financiranjem. Drugi izvori financiranja postat će sve važniji, dok će se bankocentričnost financijskog sustava smanjivati. Treba li nas to brinuti?

Ako smo spremni usvojiti nove navike i procese, od njih možemo i profitirati. Jer, biti spreman…

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: