Tjedna čitanka #10

Savjetnik pri traženju kredita

Jubilarna, deseta tjedna čitanka je pred vama. U svega nekoliko minuta moći ćete pregledati što se to važno događa u svijetu financija i poduzetništva. Ujedno, možete zaviriti i u novitete na mom blogu. Ovaj put donosim osvrt na blue ocean strategiju, kao i izvrstan gostujući članak o poduzetništvu Kristine Ercegović na ovom blogu. Saznajte i kad bi FED mogao podići temeljnu kamatnu stopu i utjecati na visinu kamatnjaka u ostatku svijeta. Tu su i pitanja kad se vraćamo u urede te treba li vam savjetnik pri traženju kredita. Krenimo!

Petak, 18.6.

HRVATSKA JE PRVAK: BLUE OCEAN

Bez obzira na nogometni rezultat koji nije oduševio, a isto tako ni igra, Hrvati su prvaci u posjedovanju digitalnih vještina. Tu je vijest s Eurostata još prošle godine prenio Nenad Bakić, a nama nudi perspektivu u otvaranju novih tržišnih niša i kreiranju novih jednoroga. Umjesto da se pokušavamo boriti s drugim poduzećima u industrijama s niskim maržama i visokim rizicima, kao što je slučaj s našom brodogradnjom, nama se otvaraju duboki, plavi oceani neistraženih niša koje treba pokriti odgovarajućom ponudom. Blue ocean strategija predstavlja upravo to: stvaranje novih, jedinstvenih niša. O ovome sam detaljnije pisao u članku o blue ocean strategiji, koji možete pročitati ovdje.

Najavljujem i gostovanje u subotnjem izdanju Poslovnog plana. Ova emisija donosi najnovije vijesti iz ekonomije, govori o perspektivama, ekonomskim prognozama, kretanju BDP-a, problemima i generatorima rasta.

Četvrtak, 17.6.

FED BI MOGAO PODIZATI TEMELJNU KAMATNU STOPU U 2023.

Prognozira se da će FED dizati temeljnu kamatnu stopu barem dvaput u 2023., premda su to zasad samo očekivanja članova Odbora. Predsjednik Jerome Powell je izjavio: “S nastavkom otvaranja, promjene u potražnji mogu biti velike, brze i s uskim grlom. Poteškoće u zapošljavanju i druga ograničenja mogu i dalje ograničavati brzinu prilagodbe ponude, što povećava vjerojatnost da bi inflacija mogla biti viša i trajnija no što očekujemo.”

Napominjem kako ovo vrijedi za SAD. Premda je globalno gospodarstvo povezano, dinamika u nas može biti nešto drugačija. Ipak, snažan je to signal za sve donositelje odluka. Više o tome možete čitati u punom izvještaju sa sastanka Federalnih rezervi.

Srijeda, 16.6.

SVI NE MOGU BITI PODUZETNICI

U srijedu je na mom blogu gostovala poznata serijska poduzetnica i spisateljica, Kristina Ercegović. Pisala je o izuzetno važnoj temi: kulturi preuzimanja odgovornosti i poduzetništvu. “Ne možemo i ne moramo svi biti poduzetnici. Ali svi možemo i moramo razmišljati poduzetnički. Š to to znači? Razmišljati poduzetnički znači ne kukati, ne žaliti se i ne izigravati žrtvu. Razmišljati poduzetnički znači uvijek preuzimati odgovornost i poduzimati akciju. Uvijek.”

Istaknula je i važnu činjenicu, da moramo znati prihvatiti kritiku i reklamaciju od klijenta: “Često su reklamacije nešto s čime se najteže nosimo, a skriveno je blago. Mnogi se rugaju kupcima da su oni jedine budale koje se žale, umjesto da im zahvale jer je reklamacija dar i besplatni konzalting.” Vjerujem da se iz njenog kratkog teksta moglo puno naučiti!

Utorak, 15.6.

ZAŠTO VAM TREBA SAVJETNIK PRI TRAŽENJU KREDITA

Kao da poslovanje tijekom koronakrize dovoljno je kompleksno samo po sebi, poduzetnicima se često znaju javiti poteškoće s likvidnosti. Samostalno istraživanje kreditnih opcija, priprema poslovnih planova i dokumentacije i pregovori o različitim aspektima financiranja nerijetko, i vremenski i emocionalno, potpuno iscrpljuju vlasnike poduzeća. To itekako razumijem: core business ima dovoljno izazova sam po sebi. Zato sam nerijetko angažiran kao savjetnik pri traženju kredita: tražim najbolje uvjete za svoje klijente, prema njihovim potrebama.

Forbes je objavio članak koji tematizira upravo ovaj izazov: treba li mi savjetnik pri traženju kredita, ili da direktno pregovaram s ponuđačima financiranja? Ujedno, nudi i niz pitanja koja trebate postaviti potencijalnom savjetniku pri traženju kredita. Ako vas zanima što vam mogu ponuditi u području COVID kredita, javite mi se ovdje.

Ponedjeljak, 14.6.

VRAĆAJU LI SE UREDI NA VELIKA VRATA?

Poslovanje u uredima nije samo trošak ili želja poslodavca za kontrolom. Interakcija između zaposlenika ima znatne koristi kod postizanja sinergije i dodane vrijednosti. Na Otoku se uredi već vraćaju na velika vrata, izvještava BBC: “Očekujem tri do četiri dana tjedno u uredu s oporavkom u Ujedinjenom Kraljevstvu”, rekao je Paul Swinney, direktor istraživanja i politika u Centru za gradove za emisiju uživo Wake Up to Money na Radio 5.

“U duljem roku, prilično sam uvjeren da ćemo vidjeti da se ljudi vraćaju prema pet dana u tjednu. (…) Razlog tome je što su neke od koristi rada u uredu interakcije s drugim ljudima, pronalazak novih ideja i dijeljenje informacija.”

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: