Tjedna čitanka #126

Tjedna čitanka 126 - Pad cijena sirove nafte

Strmoglavi pad cijena sirove nafte obilježio je posljednje mjesece: u ovoj čitanci pronađite uzroke ovih gibanja, ali i pozadinu trgovinskih preslagivanja. Financijska tržišta pokazala su što očekuju po pitanju inflacije i kamatnih stopa, no što će po tom pitanju učiniti FED? Provjerite i kako bolje isplanirati 2024., koliko hrvatskih poduzeća prodaje preko interneta te kako se određuje visina kamatne stope u financijskim institucijama.

Petak, 8.12.

KOLIKO HRVATSKIH PODUZEĆA IMA WEB STRANICU, A KOLIKO IH PRODAJE PREKO INTERNETA?

Koliko smo daleko dogurali u promjeni tehnologija, ali i ponašanja u informatičkoj preobrazbi poduzeća? Nije dovoljno samo kupiti hardver ili softver, već se odlučiti za ona rješenja koja će donijeti unaprjeđenje procesa, povećanje učinkovitosti ili mogućnost ponude novih, boljih usluga za kupce. Istraživanje koje je proveo DZS u sklopu šireg europskog istraživačkog pothvata može nam dati određeni uvid u stanje u kojem se nalazimo.

Primjerice, 96 % ispitanih poduzeća upotrebljava računala s pristupom internetu, a 69 % ima vlastitu web stranicu. Izdvojen je podatak po kojem internetska prodaja zauzima samo 15 % ukupne prodaje roba i usluga. No, to i nije toliko loše kad znamo da je prosjek prema istraživanju Eurostata 17,6 posto za 2021. Veću zabrinutost uzrokuje podatak po kojem je “postotak poduzeća kod kojih su zaposlenici svjesni njihovih obveza po pitanju IKT sigurnosti varirao od 75,5 posto u Irskoj i 75 posto u Češkoj do 38,1 posto u Hrvatskoj te 31,5 posto u Grčkoj”, navodi Eurostat. Zanimljiv je i podatak da je u 2022. “21 posto poduzeća u EU zapošljavalo specijaliste u IKT. Postotak velikih poduzeća koji je zapošljavao IKT specijaliste (77,6 %) bio je više no 5 puta veći od onog kod malih poduzeća (15,1 %).” To ima smisla, jer je jednostavniji outsourcing ovih usluga od zapošljavanja.

No, postavlja se pitanje kakva je integracija IKT rješenja u poslovni model poduzeća ako se radi o najvećim dijelom vanjskim uslugama kod malih poduzetnika: zapošljavaju li se vanjski stručnjaci zbog veće ekspertize ili zbog ušteda?

Četvrtak, 7.12.

STRMOGLAVI PAD CIJENA SIROVE NAFTE: O ČEMU SE RADI?

Pad cijena sirove nafte bio je razmjerno oštar u odnosu na svoj ovogodišnji vrhunac, dosegnut sredinom rujna. Tad se WTI crude popeo na preko 91 dolar, a Brent na gotovo 94 dolara po barelu. Tijekom jučerašnjeg dana, barelom WTI sirove nafte trgovalo se ispod 70, a Brent sirovom naftom na oko 72 dolara. Danas su se cijene malo podigle, u onome što analitičari nazivaju tehničkim “reboundom”. Premda OPEC+ smanjuje proizvodnju nafte, ovaj pad cijena možemo pripisati poglavito padu potražnje, koja je dodatno oslabljena jakim dolarom, koji poskupljuje naftu za neameričke kupce.

Potražnja je slaba ponajprije u SAD-u, gdje su zalihe benzina bile iznad očekivanih, a proizvodnja blizu rekordnih razina, kao i Kini, kod koje vlada zabrinutost oko zdravlja ekonomije i buduće potražnje za gorivom. Podsjetimo: članice OPEC+ dogovorile su “2,2 milijuna barela dnevno dobrovoljnog smanjenja proizvodnje u prvom kvartalu sljedeće godine”. Cijene su, od ove najave, svejedno pale za oko 10 posto. Ono što je posebno zanimljivo je kako sve više američke proizvodnje sirove nafte nalazi put prema Europi i Aziji. Globalna trgovina energentima se vidljivo preslaguje.

Srijeda, 6.12.

ŠTO OČEKUJU TRŽIŠTA: PAD KAMATNIH STOPA I STIŠAVANJE INFLACIJE?

U petak se objavljuju podaci o stanju zaposlenosti i nezaposlenosti u SAD-u. To je, objavu inflacije te sastanke FED-a, glavni događaj koji značajno utječe na kratkoročna kretanja tržišta. A što tržišta očekuju i kakav utjecaj na sve to imaju skorašnji američki izbori? Kako su na sve to reagirale cijene zlata, a kako Bitcoin? Pročitajte u ovoj analizi!

Utorak, 5.12.

PLANIRATE 2024.? EVO O ČEMU TREBA VODITI RAČUNA

Ako poduzeća naoko “dobro posluju”, a ipak imaju financijskih poteškoća, dva su najčešća krivca za lošu krvnu sliku: negativni slobodni novčani tok i negativni radni kapital. Naime, često se navrat-nanos ulazi u investiciju s obrtnim kapitalom umjesto s kombinacijom vlastitog i dužničkog kapitala pa se ulazi u vrtlog problema iz kojeg nije lako izaći.

Ili se bilježi negativan operativni novčani tok, a pozitivna neto dobit pa se misli da će kreditni zahtjev proći bez problema. A kad ono… Zato provjerite kako dobro isplanirati poslovnu 2024., izbjeći ove poteškoće i – mirnije spavati.

Ponedjeljak, 4.12.

KAKO SE ODREĐUJE VISINA KAMATNE STOPE?

Znate li kako se zapravo određuje ono što nas najviše zanima kad tražimo kredit: visina kamatne stope? Ona proizlazi iz različitih faktora, a svi oni nisu isključivo vezani uz vaše poslovanje, već uz različite premije koje financijska institucija mora uzeti u obzir. Pogledajte o čemu se radi, kako izgleda izračun te zbog čega jedna središnja banka ima toliko velik utjecaj na njega!

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: