Tjedna čitanka #13: junaci neke nove Hrvatske

Menadžerski optimizam, Bugatti i BestInvest

Tjedan je otvoren prijelomnom vijesti o Rimčevom preuzimanju Bugattija. U utorak sam bio jedan od članova žirija koji je dodjeljivao nagrade nekim postojećim i budućim Rimcima: BestInvest. Saznajte i koje su novosti po pitanju politike upravljanja inflacijom, zašto se treba zalagati za liberalizaciju poslovanja i koliko je porastao menadžerski optimizam u svjetskom gospodarstvu. Ovaj sam tjedan gostovao i u Index studiju na temu uzimanja kredita.

Petak, 9.7.

ECB CILJA 2% INFLACIJE U NAREDNOM RAZDOBLJU

Christine Lagarde je predstavila novi cilj ECB-a. Ciljana inflacija više neće biti ispod (ali blizu) 2%, već će biti točno 2%, pri čemu će biti dopuštena povremena kolebanja. Primjerice, ako inflacija privremeno prijeđe 2%, smatra se da ECB neće snažno intervenirati. CNBC javlja: “U prognozama predstavljenima u lipnju, ECB je izjavio kako bi inflacija mogla dosegnuti 1.9% do kraja godine. Posljednji podaci zapravo pokazuju premašaj (overshoot) cijena u eurozoni. Unatoč tome, ECB i dalje vjeruje kako su povećanja cijena privremena te kako će inflacija ostati ispod 2% u doglednoj budućnosti.” Ovdje možemo zamijetiti usklađeni stav s FED-om po pitanju prosudbe karaktera inflacije.

Četvrtak, 8.7.

MOŽEMO LI BEZ KREDITA? FED: INFLACIJA JE PROLAZNA.

Zapisnik sa sastanka FED-ovog odbora pokazuje da čelnici FED-a smatraju kako je inflacija prolazna, iako je viša od očekivanja. Raspravljalo se o mogućnosti usporavanja programa otkupa vrijednosnica (taperingu). Neki su članovi istaknuli kako oporavak ide bolje od očekivanog te kako ga prati značajan rast inflacije, što upućuje na potrebu da FED skine nogu s gasa. “Unatoč tome, prevladavajuće mišljenje je da nema potrebe za žurbom te kako bi tržišta trebala biti spremna za bilo kakve pomake”, prenosi CNBC.

U četvrtak je objavljeno i moje gostovanje u Indexovom studiju u vezi uzimanja kredita. Provjerite moje savjete po pitanju uzimanja kredita te zašto smatram da su subvencije za stambene kredite pogrešne. Ujedno, saznajte i zašto Hrvatska ima više kamatne stope od usporedivih zemalja i zašto je kultura neplaćanja jako skupa.

Srijeda, 7.7.

LIBERALIZACIJA BOLJA OD UVJETOVANJA POTPORA

Usred žučne rasprave o mogućem uvjetovanju dobivanja potpora, naš je cijenjeni konzultant Andrej Grubišić gostovao u HRT-ovom Studiju 4. Smatra kako je bolje liberalizirati sve poslovne aktivnosti uz pridržavanje razumnih mjera nego uvjetovati potpore te na taj način samo povećavati umiješanost države. Ponovio je kako treba rezati državnu potrošnju, što je osobito važno u svjetlu rastućeg javnog duga. Kao predsjednik Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, dodao je: “II. mirovinski stup se treba početi otvarati svijetu, polako reducirati udio obveznica i više ulagati u propulzivne stvari.”

Utorak, 6.7.

BESTINVEST: JUNACI NEKE NOVE HRVATSKE

U utorak se u Westinu okupila skupina ljudi koja, po svoj prilici, ima najveći transformacijski efekt na hrvatsko gospodarstvo. Pod geslom support the best and transform the rest, imali smo priliku upoznati neke od najpotentnijih hrvatskih poduzeća i čuti vrijedna iskustva osnivača. Pod organizacijom CVCA, nagrade su se dodjeljivale u šest različitih kategorija. Osobno sam, kao član žirija, dodijelio nagradu u kategoriji Prikupljanje kapitala godine. Čitav je dan bio u tonu Rimčevog preuzimanja Bugattija, a žiri je i prije ove vijesti donio odluku o dodjeli nagrade Mati Rimcu u kategoriji Osnivača godine. Više o ovom iznimno važnom događaju koji će, ne sumnjam, stvoriti neka nova vrijedna poznanstva i publicitet za privatna ulaganja, čitajte ovdje.

Ponedjeljak, 5.7.

RASTUĆI MENADŽERSKI OPTIMIZAM I BUGATTI U HRVATSKOJ

Ponedjeljak je obilježila vijest o vlasničkom preslagivanju unutar Rimac grupe te Rimčevom preuzimanju većinskog udjela u vlasništvu Bugattija. No, o tome nešto više u crtici od utorka!

McKinseyjevo istraživanje za lipanj otkriva kako menadžeri kompanija vide trenutno stanje i blisku budućnost. Izdvajam posebno: rastući menadžerski optimizam u pogledu narednih 6 mjeseci te promjenu percipiranih rizika oporavku. U usporedbi sa sredinom siječnja ove godine, kad je 56% menadžera vjerovalo u poboljšanje ekonomske situacije u narednih 6 mjeseci, u prvom tjednu lipnja menadžerski optimizam zahvatio je 81% ispitanika. Još je značajnije da je u siječnju 24% smatralo da će se situacija pogoršati, a sada to smatra samo 6%. S druge strane, premda je pandemija još uvijek najveći percipirani rizik za ekonomski rast, sad mu se približila inflacija. Odmah iza inflacije, to su prekidi u lancima nabave. O tome kako smanjiti negativan utjecaj inflacije čitajte ovdje.

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: