Tjedna čitanka #148

Poslovna inteligencija

Kraj svibnja obično je vrijeme konferencija i događaja. Najavljujem posjet Mostaru i predstavljanje HG Fonda, a za desetak dana je u Svetoj Nedelji i nova Dobitna formula. Preporučujem da preslušate webinar s Tetkom i Škrtim Otočaninom o čestim pogreškama i zabludama kod malih i srednjih poduzetnika. Na blogu je bilo vrlo aktivno: objavio sam tri članka. Tema gostujućeg članka Kristijana Kožića je poslovna inteligencija, odnosno koristi od BI alata. Pojasnio sam i što je rezidualna vrijednost te analizirao kako posluju domaće turističke agencije.

Petak, 24.5.

NAJAVE: POSJET MOSTARU I GOSTOVANJE U UGP-U

Dobre vijesti za kraj tjedna! Sljedeći tjedan, 29. i 30.5., dolazim u Mostar. Raduje me dolazak u Hercegovinu i susret s lokalnim poduzetnicima. Ako i vi želite iskoristiti priliku za sastanak, kontaktirajte me što prije kako bismo dogovorili termin.

Tjedan iza, u ponedjeljak, 3. lipnja od 19 sati u Business Clubu 5 (Sky Office Zagreb) s Eduardom Bočkajem predstavljat ću HG Fond. Ovaj je fond specifičan po tome što identificira perspektivna poduzeća i omogućuje im da povećaju svoju vrijednost bez kredita, dokapitalizacija, kolaterala ili korištenja vlastitih sredstava. To čini financiranjem poduzeća s velikim potencijalom rasta koristeći višak zaliha kod najvećih medijskih kuća. Ako pak ove kampanje ne uspiju, HG fond preuzima gubitak i investicija se otpisuje.

Događaj organizira udruga Glas poduzetnika, a prijave se zaprimaju na e-mail adresu info@glaspoduzetnika.hr. Sudjelovanje je besplatno.

Četvrtak, 23.5.

KAKO NAM POSLOVNA INTELIGENCIJA MOŽE OLAKŠATI POSLOVANJE?

U novom gostujućem članku, konzultant za poslovnu inteligenciju Kristijan Kožić pojašnjava što su business intelligence (BI, poslovna inteligencija) alati i koje su njihove prednosti. Kako ističe, “prošlo je vrijeme kad su se morali utrošiti dani za izradu izvještaja! Uz ove alate to je brzo, jednostavno i uz puno manju mogućnost pogreške.” Vjerujem da njegov članak može pomoći da bolje i lakše razumijete kako i gdje zarađujete, a gdje trošite novac te kako to možete optimizirati.

Kristijana ćete moći čuti i uživo, 5. lipnja na poduzetničkoj konferenciji Dobitna formula u Svetoj Nedelji.

Srijeda, 22.5.

WEBINAR ZA MALE I SREDNJE PODUZETNIKE: ČESTE POGREŠKE I ZABLUDE

U srijedu sam gostovao na webinaru kod Sandre Ferenčak, poznate kao Tetka, i Tonija Vitalija, poznatog kao Škrti Otočanin. Tema su bile financije za male i srednje poduzetnike: česte pogreške i zablude.

Nastojao sam odgovoriti, između ostalih, na ova pitanja:

– koliko je lako (ili teško) biti poduzetnikom u nas
– koje su najčešće financijske zablude ili greške malih i srednjih poduzetnika
– u čemu je poslovanje u RH drugačije od poslovanja u drugim EU zemljama
– koliko je poduzetnička klima poticajna za pokretanje vlastitog biznisa
– koje su sličnosti i razlike u upravljanju osobnim i korporativnim financijama
– kako upravljam svojim financijama, odnosno investiram.

Snimku gostovanja pogledajte ispod.

Utorak, 21.5.

ŠTO JE REZIDUALNA VRIJEDNOST I ZAŠTO JE VAŽNA ZA INVESTITORE?

Kad planiramo neki investicijski projekt i računamo njegovu isplativost, obično to promatramo unutar nekog razdoblja. Da bismo procijenili koliko je taj projekt vrijedan, ne moramo samo procijeniti koliko novca nam može generirati u promatranom razdoblju. Trebamo saznati i koja je njegova preostala, terminalna ili rezidualna vrijednost. Saznajte kako se računa, koje su prednosti pojedinih metoda, kao i gdje pronaći EBITDA multiple za izračun!

Ponedjeljak, 20.5.

KAKO POSLUJU DOMAĆE TURISTIČKE AGENCIJE?

Prošlotjedni podaci DZS-a o putničkim agencijama u Hrvatskoj za 2023. donose nam zanimljive rezultate. Iz njih se vidi da hrvatske turističke agencije bilježe značajan porast aktivnosti nakon pandemije. Ovo istraživanje obuhvatilo je 1.484 agencije i njihove poslovnice koje su organizirale višednevna putovanja te posredovale u prodaji i provedbi paket-aranžmana za domaće i strane turiste. Pročitajte što možemo naučiti iz ovih podataka te zaključiti iz kratke analize konkurencije!

***

Ne propustite sljedeću čitanku! Prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

Ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: