Tjedna čitanka #45

Građevinski sektor

Velik izazov posljednjih pet do šest tjedana je razlučiti utjecaje invazije na Ukrajinu od ostalih, koji su čekali iza ugla otkako se novac bacao iz helikoptera. Odgovor na koronakrizu bio je skup, pitanje je samo jesmo li vidjeli punu cijenu, ili će nam ona biti naplaćena u vremenu u kojem dolazi. Ovaj tjedan možete čitati o tome tko je u boljoj startnoj poziciji, SAD ili Europa. Isto tako, pišem o tome kako je građevinski sektor znatno rastao u 2021. te s kojim se izazovima susreće. Na koncu, pročitajte nešto i o domaćim startupima, važnosti poslovnih preporuka te čudnoj slabosti japanskog jena.

Petak, 1.4.

ČUDNA SLABOST JAPANSKOG JENA

“U trenucima krize, nema mnogo toga na financijskim tržištima što snažnije viče ‘sigurno utočište’ od japanskog jena. No, u tri tjedna tržišnih previranja od ruske invazije na Ukrajinu, jen je dospio do petogodišnjeg minimuma u odnosu na dolar. Ovaj put je zaista drukčije.” Reutersov kolumnist ovako počinje svoj osvrt na neobičnu pojavu na financijskim tržištima: začudnu slabost japanskog jena u očitoj međunarodnoj krizi.

Koji su razlozi zbog kojih se jen ovako stidljivo povukao u vrijeme kad se očekivalo da će mnogi pohrliti ovoj svjetskoj valuti? “Ove snage rade na obratu: globalne kamatne stope, predvođene očekivanjima od strane FED-a, sve su više; cijene energije i roba se podižu; japanski je trenutni trgovinski suficit malen i isparava.”

Indikativno je da je jedan od najvećih padova tečaja jena u usporedbi s američkim dolarom došao upravo 1998. Baš kao i sada, i tad je Rusija bila u problemima: nije više mogla platiti domaći dug i proglasila je bankrot.

Četvrtak, 24.3.

GRAĐEVINSKI SEKTOR U PROCVATU

U 2021. izdano je 12,2 posto građevinskih dozvola više nego u prethodnoj godini. Dobre su to vijesti za građevinski sektor. Osobit su porast doživjele zgrade, kod kojih je broj građevinskih dozvola veći za 15,3 posto. Predviđena je vrijednost radova za izdane dozvole iznosila 31,9 milijardu kuna, što je porast od 13,6 posto u odnosu na godinu ranije. Od ukupnog broja, 76,9 posto ili 8.119 dozvola izdano je za novogradnju, dok ostatak otpada na rekonstrukcije.

I dok ove brojke izgledaju vrlo dobro, građevinski sektor nije bez izazova. Manjak kvalificirane radne snage na domaćem tržištu, problemi u dobavnim lancima te velika volatilnost cijena ključnih materijala čine kontrolu troškova i isporuku unutar rokova znatno zahtjevnijom nego ranije.

Vidljivo je da popularnost stanova i urbanih sredina ipak ne jenjava, koliko god je sve popularniji rad na daljinu i koronakriza potaknula pojedince da razmotre život i rad u manjoj sredini.

Napominjem i da sam u četvrtak održao specijalizirani webinar za članove Udruge RiF Rijeka o Procjeni vrijednosti hrvatskih poduzeća. Više o tome saznajte ovdje.

Srijeda, 30.3.

SAD ROBUSNIJI OD EUROPE

Ako želimo usporediti performanse europskog i američkog gospodarstva, poslužit će nam burzovni indeksi STOXX 600 i S&P500. Ključna varijabla pritom su korporativne dobiti, koje snažno utječu na kretanje indeksa. Š to su dobiti veće, to je veći rast indeksa.

Provjerite koliko vodi američki indeks od početka rusko-ukrajinskog rata, odnosno u prvih pet tjedana, te zašto dolar i američke kompanije postaju sigurno utočište za ulagače. Donosim i pregled prijedloga proračuna Bidenove administracije te zašto recesija u SAD-u nije toliko izvjesna koliko se čini iz spreadova. Sve to u ovotjednoj analizi.

Utorak, 29.3.

7 HRVATSKIH MEĐU 1000 NAJBRŽE RASTUĆIH EUROPSKIH KOMPANIJA FT-A

Financial Times i Statista svake godine objavljuju popis od tisuću najbrže rastućih kompanija u Europi. Naravno, osim prijave kompanije za uvrštenje, potrebno je imati i godišnji prihod od najmanje 100.000 EUR, a za plasman u top 1000 bio je potreban CAGR od najmanje 36,5%. CAGR je prosječna godišnja stopa rasta, a u ovom slučaju se promatralo razdoblje između 2017. i 2020. godine.

Najviše uspješnih prijava imale su Italija (235), zatim Njemačka (194) i Ujedinjeno Kraljevstvo (155). U Hrvatskoj su na listu uvršteni: SPEGRA d.o.o., Syntio, Prati me d.o.o. (bazzar.hr), S.T.A.R. Digital, DELECTO d.o.o., Xylon i Ars Futura. Stare između 5 i 27 godina, ove kompanije dolaze iz različitih industrija. I dok su 2017. zajedno zapošljavali 190 radnika, u kriznoj 2020. su zapošljavali čak 352. Premda ovo nisu jedine naše brzorastuće kompanije, pokazuju nam da se i u zahtjevna vremena u Hrvatskoj može uspješno poslovati u različitim branšama.

Ponedjeljak, 28.3.

KAKO PREPORUKE MOGU PROMIJENITI VAŠ  POSAO

Koliko ste klijenata dobili putem natječaja, koliko preko oglašavanja, a koliko putem preporuka? Koji su vam klijenti najbolji platiše i s kojima imate najmanje problema?

Nerijetko naš rad najbolje prepoznaju oni koji su dobili kvalitetnu preporuku od postojećih zadovoljnih klijenata. Ovaj članak objašnjava tri strategije: mljekara, zubara i računovođe, koji imaju jednu zajedničku crtu.

Naime, sve tri strategije dodaju vrijednost za vaše kupce, i posebno su učinkovite u B2B marketingu.

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: