Tjedna čitanka #6

Chipageddon i zombifikacija

Ovaj smo tjedan otvorili komentarom o zombifikaciji korporativnog sektora, na koji upozorava HNB. U utorak sam dao intervju za portal Žene i novac o tome što činiti u vrijeme recesije. Provjerite i zašto smatram nadolazeće financijske izvještaje najvažnijim u povijesti, te što je chipageddon. Tjedan smo zatvorili s dobrim vijestima: oporavak je na vidiku u najvažnijim svjetskim gospodarstvima.

Petak, 21.5.

OPORAVAK NA VIDIKU

Kako izvještava IHS Markit, američko i europsko gospodarstvo se oporavlja, dok se japansko vraća u kontrakciju. Prema njihovim podacima, gospodarstva SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva bilježe rekordna jačanja poslovnih aktivnosti. Od gospodarstava unutar EU, osobito snažan porast bilježi Francuska. IHS Markit za ove procjene koristi Purchasing Managers’ Index™ (PMI), odnosno indeks voditelja nabave. Njihovi podaci pokazuju i veće zastoje u isporukama u posljednjih 12 mjeseci.

Četvrtak, 20.5.

GLOBALNI NEDOSTATAK ČIPOVA: CHIPAGEDDON

Čini se da je masovno čipiranje građana uzrokovalo veliku nestašicu čipova! Šalu na stranu, pogrešno planiranje kod velikih naručitelja, sjedinjeno s poremećajima u opskrbnim lancima, uzrokovalo je nedostatnu ponudu čipova. Kako se oni ugrađuju u pametne telefone, hladnjake, automobile, različite industrijske strojeve i druge uređaje, manjak ovog inputa prelio se i na druge cijene proizvoda. Jedan je to i od faktora koji utječu na povećanu inflaciju. Analitičari procjenjuju da će globalni manjak potrajati još neko vrijeme, tako da je ovaj događaj već prozvan chipageddon.

Srijeda, 19.5.

NAJVAŽNIJI FINANCIJSKI IZVJEŠTAJI U POVIJESTI

Financijski izvještaji za 2020. godinu trebaju se predati do 30. lipnja ove godine. Izuzetno su važni, jer po njima ćemo vidjeti kako kako su hrvatska poduzeća preživjela najveći i najteži udar od ratnih vremena. Ako ste vlasnik poduzeća, vjerojatno je da financijske izvještaje potpisujete ovih tjedana. Obratite pozornost na prinos na kapital (ROE) i prinos na imovinu (ROA). Provjerite i je li trošak kapitala veći ili manji od prinosa na investirani kapital (WACC u odnosu na ROIC).

Na koje financijske pokazetelje trebate obratiti pozornost kod vaših dobavljača i kupaca, provjerite ovdje.

Utorak, 18.5.

ŠTO ČINITI ZA VRIJEME RECESIJE?

Ovog sam tjedna dao intervju i za cijenjeni portal Žene i novac. Dotaknuli smo se brojnih tema, no fokus je bio na snalaženju u doba recesije. U tim trenucima ključna je likvidnost. Tako sam izjavio: “Likvidnost ne dolazi samo od dobre naplate izvrsne prodaje, nego i iz dobrog upravljanja razinom zaliha, politikom plaćanja, ali i naplate.” Kad se zatvaraju poslovi, kao u koronakrizi, važno je predvidjeti i bankrote poduzeća s kojima poslujemo. Po tom pitanju, savjetovao sam korištenje starog i provjerenog Altmanovog pokazatelja, ali i trenda kvalitete dobiti, koji opisuje udio novčanog toka u dobiti. Ako on opada, znamo da poduzeće posluje sa sve više poteškoća.

Ponedjeljak, 17.5.

ZOMBIFIKACIJA KORPORATIVNOG SEKTORA

Prema navodu Savjeta HNB-a, trebamo se čuvati zombifikacije. Nije šala, pišu: “Sa sve dužim trajanjem pandemije i fiskalnih poticaja ujedno raste i rizik zombifikacije korporativnog sektora. Unatoč oporavku agregatne gospodarske aktivnosti, dijelovi gospodarstva i dalje su pogođeni mjerama socijalnog distanciranja. S jedne strane, preuranjeno povlačenje različitih potpora može ugroziti poslovanje zdravih poduzeća. S druge strane, broj ulazaka i izlazaka poduzeća s tržišta se unatoč pandemiji smanjio. Predugo održavanje potpora može stoga zadržati na tržištu i poduzeća s neodrživim poslovnim modelima i tako smanjiti raspoloživost resursa za rast zdravih poduzeća, što može smanjiti korporativni dinamizam i zombificirati sektor poduzeća, s nepovoljnim implikacijama za gospodarski rast i financijsku stabilnost.” Ono što sad trebamo je otvaranje ekonomije i jasan okvir za ukidanje fiskalnih poticaja te povratak države u onu ulogu koja joj pripada. Ne igrača na tržištu, već suca koji kontrolira poštuju li se pravila igre.

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: