Eurozona je u recesiji, a ECB treba prestati s podizanjem kamatnih stopa

Eurozona u recesiji

Trenutnom zlu zvanom stagflacija u Europi nedostajalo je samo jedno da prijeđe u gore. I sad je stiglo. “Eurozona u recesiji”, signalizira nam PMI indeks (Purchasing Managers’ Index™ ), koji je u padu već četiri mjeseca zaredom. Ovaj indikator je unaprijedan i računa se na temelju ankete. Za razliku od njega, BDP gleda unatrag na stanje u ekonomiji, odnosno izvještava o performansama gospodarstva u prethodnom razdoblju. Jučer objavljeni podaci pokazuju da se njemački problemi prelijevaju i na ostatak Europe.

EUROZONA U RECESIJI, KAŽE PMI

Problem povišene inflacije sad polako dolazi na naplatu. U suočavanju s tim problemom, ECB je epski zakasnila. Za razliku od nje, FED krenuo znatno ranije. ECB ima izbor: nastaviti podizati kamatne stope zbog povišene inflacije, koja dolazi iz područja usluga i manjeg rasta plaća ili obustaviti tu kampanju jer recesija je, prema onom što govori PMI, već tu. Očekivanja su bila da će PMI iznositi 48,5 u kolovozu, no on je pao na samo 47.

Indeks ukazuje i na to da problemi nisu samo u proizvodnji, koja se s njima suočava već podulje vrijeme, već i na području usluga. Ako promotrimo situaciju u Kini, tamo već neko vrijeme nema inflacije. Kineska ekonomija se danas suočava s deflacijom i usporavanjem.

TREBA LI ECB NASTAVITI S PODIZANJEM KAMATNJAKA?

Pitanje o tome treba li ECB nastaviti s podizanjem kamatnih stopa, dakle, itekako je opravdano. Naime, prijenos monetarnog mehanizma u stvarnoj ekonomiji osjeća se s određenim pomakom, dok na financijskim tržištima djeluje gotovo trenutačno. Dakle, ECB treba djelovati danas ako želi utjecati na gospodarstvo u narednih nekoliko mjeseci.

Mišljenja američkih središnjih bankara moći ćemo čuti na simpoziju u Jackson Holeu, koji traje od danas do subote.

LOŠE IZRAVNANJE

Još jedan važan podatak: njemačka krivulja prinosa, koja je u inverziji kao i američka, počeo se izravnavati na duljim rokovima dospijeća. Inverzija prinosa događa se kad su kraći rokovi skuplji od dužih, što je vrlo pouzdan signal za recesiju.

Nedavno sam napisao da se inverzija krivulje prinosa može izravnati na zdrav način ili na onaj drugi. E, pa ovo je onaj drugi. U prijevodu, prozor jeftinog novca se zatvorio. Kako je i rekao prorok iz Omahe, Warren Buffett, sad kad se more povlači, vidjet ćemo tko se kupao u moru bez kupaćih, a tko ih je ponio.

Ako čitate ovaj blog redovito, vidjet ćete da su ovi događaji očekivani i da će trebati još neko vrijeme da se klupko razmota. Stoga je potrebno pripremiti i ažurirati svoje poslovne planove, refinancirati kreditna zaduženja ako je potrebno, kao i pažljivo promatrati stanje svojih kupaca i dobavljača. Ako budemo spavali i smatrali da će se sve nastaviti odvijati kao i prije, vjerojatno ćemo doživjeti neugodno buđenje.

Naposljetku: biti spreman, to je sve!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: