Pad američkog kreditnog rejtinga: što se događa i trebamo li biti zabrinuti?

Pad američkog kreditnog rejtinga

Vjerojatno ste čuli kako je Fitch spustio rejting SAD-a, odnosno njenih obveznica. Pad američkog kreditnog rejtinga se, međutim, zbiva u dubokom teritoriju negativne krivulje prinosa. Zašto je to toliko problematično?

ZAŠTO SE DOGODIO PAD AMERIČKOG KREDITNOG REJTINGA

Na iznenađenje dijela javnosti, prvog kolovoza ove godine, Fitch je spustio američki kreditni rejting s AAA na AA+. Je li to zaista arbitrarna odluka, kakvom ju je nazvalo američko Ministarstvo financija? Fitch je u pojašnjenju svog poteza naglasio kako se ponajprije radi o lošim fiskalnim izgledima u naredne tri godine, rastućem javnom dugu te eroziji upravljanja u usporedbi sa slično ocijenjenim zemljama u posljednja dva desetljeća.

Podsjetimo, u lipnju je SAD-u prijetio tehnički bankrot zbog nedostatka dogovora oko podizanja limita zaduživanja. Na kraju je došlo do dogovora u posljednji trenutak, ali Fitch upozorava kako će proračunski deficit u 2023. porasti na čak 6,3 %, dok je u prošloj godini iznosio 3,7%.

Naravno, i AA+ rejting je visok te se SAD nalazi u društvu Kanade, Austrije, Finske i Novog Zelanda.

KAKVA ĆE BITI INVERZIJA KRIVULJE PRINOSA?

O inverziji krivulje prinosa već sam pisao. To je pojava kad obveznica s kraćim dospijećem ima veći prinos od one s duljim dospijećem. U redovnim okolnostima, kraće bi dospijeće, logično, trebalo nositi niže prinose jer dugi rok nosi veće rizike.

Američka krivulja prinosa za odabrana dospijeća
Grafikon 1. Krivulja prinosa na obveznice SAD-a za odabrana dospijeća
Izvor: Serdarusic.com

U konkretnom primjeru, ako je desetogodišnji prinos 4 posto te inflacija u dugom roku 2 posto, to znači da je realna kamatna stopa 2 posto. No, ako ovaj dugoročni prinos krene prema “gore”, to otvara pitanja hoće li se inverzija krivulje prinosa dogoditi na “zdrav” način ili onaj drugi. Koje su opcije?

  1. Zdrav način. Kratkoročni prinosi se spuste na prihvatljive razine, a dugoročni ostanu gdje jesu. Troškovi financiranja se polako spuštaju. Sve je dobro.
  2. Onaj drugi. Kratkoročni ostanu na visokim sadašnjim razinama, a dugoročni porastu iznad njih. Nakon toga, troškovi financiranja rastu, recesija sve bliža, a bankarska kriza iz ožujka može poprimiti daleko veće razmjere.

Trenutna je krivulja prinosa strmija jer su razlike veće. Konkretno, razlika između tromjesečnog (3m) i tridesetogodišnjeg prinosa (30y) je skočila s 0,65 na 1,18 postotnih bodova u odnosu na početak 2023.

Inverzija krivulje prinosa je dosad bila pouzdan signal za nadolazeću recesiju. Fitch smatra da bi do blage recesije trebalo doći u posljednjem kvartalu ove godine i prvom kvartalu sljedeće. To je na tragu onog što mi je rekao i prof. Edward Altman u intervjuu za Bon.hr.

OPOMENA ZA NAS?

Pad američkog kreditnog rejtinga daje nam do znanja da za rejting agencije nema nedodirljivih. Premda po pitanju javnog duga Hrvatska stoji solidno, a HNB-ovi istraživači kažu kako “analiza upućuje na to da bi omjer javnog duga i BDP-a u 2025. godini mogao biti između 49% i 76% uz vjerojatnost od 90%”, ne trebamo biti pretjerano opušteni. Već smo vidjeli da trenutna vlast može, bez mnogo preispitivanja, posegnuti i u kasu državnih poduzeća. Zato valja biti na oprezu.

I dragi poduzetnici, nemojte misliti kako banke nemaju kreditni rejting svakog, pa i najmanjeg poduzeća. Ili da ne vide sve što činite iz vaših financijskih izvještaja! U financijskom sustavu koji je izgrađen oko banaka, veoma je važno brinuti o tome da budete bankabilni i da znate s kojom kamatnom stopom na kreditni dug možete računati ako zatrebate zajam. A ako vas ta kamatna stopa zanima, javite mi se ovdje i mogu vam pripremiti izračun.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: