Isplativost iznajmljivanja apartmana: kako poslovati s dobiti?

Isplativost iznajmljivanja apartmana

Svakog poduzetnika čeka konkurencija, pa tako i u obiteljskom turizmu. Hrvatska ima sve veće smještajne kapacitete, tako da ne uspijevaju svi koji to požele ili otvore račun na nekom od popularnih oglasnika. Pogledajmo stoga malu analizu scenarija, u kojoj ćemo analizirati profitabilnost, ili narodski rečeno, isplativost iznajmljivanja apartmana za jednog poduzetnika s tri apartmana koji posluje 90 dana u godini.

UTJECAJ PRODULJENJA SEZONE

Isplativost iznajmljivanja apartmana
Tablica 1. i 2. Analiza poslovanja poduzetnika s tri apartmana i analiza triju scenarija na razini profitne marže
Izvor: Serdarusic.com

Pretpostavimo da poduzetnik u turizmu ima samo fiksne troškove, kao i da su oni jednaki za sve slučajeve. Uz to, poduzetnik razmatra kako produljiti svoju sezonu, za što pretpostavljamo da mu nisu potrebna dodatna kapitalna ulaganja. Kako nema varijabilnih troškova, svi troškovi su u ovom slučaju jednaki. Poduzetnik će stoga nastojati maksimizirati broj dana u sezoni, popunjenost te ponuđenu cijenu najma. Zato su mu poželjnija rješenja koja se u analizi scenarija nalaze što više desno i dolje.

Isplativost iznajmljivanja apartmana uz uvođenje varijabilnih troškova
Tablica 3. i 4. Analiza poslovanja kada je uključen i varijabilni trošak, u odnosu na tablicu 1. i 2.
Izvor: Serdarusic.com

STVARNA ISPLATIVOST IZNAJMLJIVANJA APARTMANA

No, to da nema varijabilnih troškova (koji ovise o razini prihoda) nije realno. Pogledajmo, dakle, kako izgleda slučaj kad, osim fiksnih, postoje i varijabilni operativni troškovi, za koje ćemo pretpostaviti da iznose 5 % od iznosa prihoda (npr. trošak posredovanja). Vidjet ćemo da nema pretjerane razlike. Ako pak ubacimo i potrebu kapitalnih ulaganja od, primjerice, 10.000,00 eura, onda ćemo vidjeti da više nemamo samo pozitivna rješenja u analizi scenarija. Dakle, nužno je povećati broj dana u sezoni da bi se poslovalo s dobiti. Faktor je broja dana u sezoni presudan, ako se želi ekonomski održiv turizam. Tu nam se očituje i stvarna isplativost iznajmljivanja apartmana.

Isplativost iznajmljivanja apartmana uz uključen trošak kapitalnih ulaganja
Tablica 5. i 6. Analiza poslovanja kada je uključen i trošak kapitalnih ulaganja u odnosu na tablicu 3. i 4.
Izvor: Serdarusic.com

Turizam je teška i kompetitivna djelatnost. U njemu su upravljanje troškovima te izračun analize neto sadašnje vrijednosti i uvažavanja važnosti novčanog toka od presudne važnosti. Uvođenje upravljanja destinacijom o kojoj govori novi prijedlog Zakona važna je stvar, no ekonomske održivosti neće biti bez adekvatnog upravljanja. A da bi se nečim upravljalo, treba to i mjeriti. I svakako se pobrinite da ne činite česte financijske pogreške.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: