Ne treba nam globalni porez na dobit kad nam stiže porez na ekstraprofit

Porez na prekomjernu dobit

Lord (Darth) Vader jučer je uskliktao na nove Vladine mjere: “The Left is strong with these ones!” Ekstraprofit je ponovno u modi, čini se. Uvodi se porez na prekomjernu dobit u ime pravednosti. U nastavku pročitajte zašto to može biti ravno polijevanju vatre benzinom.

YODA, STRAH I POREZ NA PREKOMJERNU DOBIT

Pouka koju je Master Yoda dao glasi: “Anger, fear, aggression, the dark side of the Force, are they. Easily they flow, quick to join you in a fight. If once you start down the dark path, forever will it dominate your destiny.” Ili u prijevodu: “Ljutnja, strah, agresija, mračna strana Sile, jesu oni. Lako poteku, brzo vam se pridružuju u borbi. Ako jednom krenete mračnom stazom, zauvijek će dominirati vašom sudbinom.”

Na globalnoj razini zemlje se natežu da uvedu globalni porez na dobit. To je, u prijevodu, trebalo biti oporezivanje multinacionalnih (američkih) kompanija koje bježe u porezno jeftinije zemlje od visokih poreza u svojim zemljama. Kod nas se uvodi porez na prekomjernu dobit. U objašnjenju predstavnika Vlade nije upotrijebljen pojam “ekstraprofit“, ali to je istoznačnica.

NAČELO PRAVEDNOSTI? NISAM SIGURAN.

Ovu inicijativu sladostrasno je dočekala i politička ljevica u Hrvatskoj. Nisu pruženi kriteriji, jer je ideja na razini zaključka, a ne provedbe. Isto tako, nisu dani ekonomski, već politički kriteriji zamotani u moral. Citat: “To je načelo pravednosti. Nije vrijeme prekomjerne dobiti, moralno je sada neprihvatljiva”. Iako ne znamo kriterije mjerenja prekomjerne dobiti, znamo da ju je Vlada smjestila u vremenski okvir, dakle ona dobit koja je nastala “od nastupa izvanrednih okolnosti”. Ako su izvanredne okolnosti nastale 24.2.2022., onda će biti jako teško izmjeriti takvu dobit. Vjerojatno će se promatrati cijela 2022. godina u odnosu na neko referentno razdoblje. Debata koja će tu nastati oko svrhovitosti ovog poteza i drugih pitanja može jako trošiti Vladu i opću javnost. Dok ne vidim detalje, ostat ću sumnjičav prema korisnosti ovakvih poteza.

Sjetimo se da je u prošloj krizi također HDZ-ova Vlada uvela poseban porez. Taj su put neodgovornost u trošenju proračunskih sredstava platili građani. Medijski naziv tog posebnog poreza bio je harač. Posljedice ekonomske politike Vlade Jadranke Kosor, a kasnije i Zorana Milanovića u teškoj recesiji bile su udžbenički pogrešne. Ova najava na dobrom je putu da nastavi te loše politike, kao svojevrsni duhovni nasljednik zloglasnog harača. U inflaciji se, na koncu, trebaju poduzimati antiinflatorne, a ne proinflatorne mjere.

POSLJEDICE ZA GOSPODARSTVO

Očekivanja su jako važna za poslovanje. Već i najave da bi se mogao uvesti porez na prekomjernu dobit mogu djelovati destimulativno na poduzetnike. Izdvojit ću nekoliko mogućih posljedica:

  1. Poduzetnici-početnici koji su razmišljali o otvaranju poslovanja bit će oprezniji oko otvaranja trgovačkih društava. Mogli bi odgoditi otvaranje poduzeća i preuzimanje pripadajućih rizika, ili otvarati obrte, koji su manje atraktivni za državne prihode.
  2. Poduzetnici male ili srednje veličine pristupit će nabijanju troškova kako bi umanjili dobit nastalu u promatranom razdoblju. Oni koji posluju udaljeno (remote) razmislit će o premještanju poslovanja u drugu zemlju.
  3. Veliki poduzetnici ili multinacionalne kompanije preselit će dijelove poslovanja u inozemstvo ili upravljati troškovima tako da izbjegnu plaćanje poreza.
  4. Svi poduzetnici će u ovoj godini imati poteškoća s mjerenjem dobiti, posebno oni koji imaju značajnije zalihe, jer inflacija otežava procjenu vrijednosti zaliha i imovine općenito. O ovom ću složenom problemu, utjecaju povišene inflacije na financijsko izvještavanje, detaljnije govoriti uskoro.
  5. Država bi se u konačnici mogla naći na pogrešnom dijelu Lafferove krivulje, gdje povećanjem poreznih stopa dolazi do smanjenja prihoda od poreza.
  6. Povećanje troškova uslijed povećanog poreznog opterećenja moglo bi se dobrim dijelom preliti na građane. Što će samo osnažiti inflacijske pritiske.
Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: