Proizvođačka inflacija u velikom padu, dolar otklizao preko 1,10

“Indeks proizvođačkih cijena za krajnju potrošnju u Sjedinjenim Državama porastao je za 2,7 posto u odnosu na prethodnu godinu u ožujku 2023., smanjivši se s naviše revidiranog rasta od 4,9 posto u prethodnom mjesecu i ispod tržišnih očekivanja od 3 posto. Stopa inflacije bila je najniža od siječnja 2021., umnožavajući znakove da bi se inflacijski pritisak u najvećem svjetskom gospodarstvu mogao smiriti nakon pooštravanja politike koje je FED proveo tijekom prošle godine”, prenosi Trading Economics vijest o tome da je proizvođačka inflacija pala, a koju je jučer objavilo američko Ministarstvo rada.

Proizvođačka inflacija u SAD-u
Grafikon 1. Proizvođačka inflacija u SAD-u u posljednjih 12 mjeseci
Izvor: Trading Economics

PROIZVOĐAČKA INFLACIJA BRZO PADA

No, korisnija je specifičnija informacija o mjesečnoj promjeni proizvođačke inflacije: “Proizvođačke cijene za finalnu potražnju u SAD-u pale su za 0,5 % mjesečno u ožujku 2023., što je najveći pad od travnja 2020., u usporedbi s predviđanjima nepromijenjenih vrijednosti. Dvije trećine pada može se pripisati padu cijena robe krajnje potražnje od 1 %, odnosno benzina (-11,7 %). Pali su i indeksi za dizelsko gorivo, prirodni plin za kućanstva, mlazno gorivo, električnu energiju te svježe i suho povrće. U međuvremenu su cijene usluga pale za 0,3 %, što je također najveći pad od travnja 2020., uglavnom zbog pada marži od 7,3% za veleprodaju strojeva i vozila. Pad su zabilježili i indeksi kamionskog prijevoza tereta, upravljanja portfeljem, trgovine na malo gorivima i mazivima, kreditnih usluga (djelomično) te trgovine na malo automobilima i autodijelovima.”

Ponovit ću ono što smatram da se iz ovoga dobro vidi: proizvođačka inflacija brzo pada. Unutar EU ona je iznosila doduše 13,2 % za veljaču, ali u Indiji je bila 3,9 % u istom mjesecu, a u Kini je negativna još od studenoga.

Jerome Powell i suradnici u drugom dijelu godine predviđaju blagu recesiju, a onda spori oporavak u 2024. i 2025. godini. Postavlja se pitanje: što je onda sa scenarijem mekog slijetanja? Na konferenciji nakon FED-ovog sastanka u ožujku, Powell je istaknuo da još uvijek postoji ta mogućnost. No, tad je istaknuo da je prerano za kazati što će biti.

HOĆE LI BITI MEKOG SLIJETANJA?

Jan Hatzius, glavni ekonomist Goldman Sachsa, i dalje smatra da FED može izvući meko slijetanje. Šanse za recesiju po njemu su na 35 posto (25 je mislio prije bankarske oluje). To je manje od konsenzusa na Wall Streetu od 65 posto, kao i FED-ove procjene. One se odnose na procjene ili vjerojatnost da će se recesija pojaviti u idućih 12 mjeseci. Hatzius je koautor mjere “jobs-workers gap”, koja se odnosi na razliku broja poslova i broja radnika. Broj novootvorenih radnih mjesta naglo je pao prema posljednjim podacima. Doduše, treba biti pošten i reći da je i nezaposlenost ponovno pala na 3,5 %.

Inflacija se prelila u usluge. Energija i hrana, zajedno sa padajućom proizvođačkom inflacijom, pokazuje da inflacija neće više divljati. Ipak, tvrdoglava je i teško će se izmaknuti. To nam govori da će FED dignuti vrlo vjerojatno još jednom svoje stope za koji tjedan i onda biti uporan.

Takvo što dovodi do kamatnog diferencijala i pogonskog goriva za jačanje eura, zlata i svega ostalog, nauštrb dolara. On je pao ispod razine od 1,10 za euro.

Neki to prevode kao risk-on modus (kad dolar jača, onda je risk-off). Sad se pažnja usmjerava na prve objave korporativnih rezultata za prošli kvartal. A gdje je onda Godot? Pa, možda je još zastao u kafiću na još jedno pivo.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: