FED se odlučio za povećanje od 0,25 postotna boda, no ova je riječ napravila razliku

Kraj podizanja kamatnih stopa

FED je u srijedu navečer objavio odluku o povećanju kamatnih stopa za 0,25 postotna boda, čime je gornji prag temeljne i referentne kamatne stope došao na okruglih 5 %. Time je zaokružen godišnji ciklus jednog od najbržih kampanja podizanja kamatnih stopa. Osnovni FED-ov scenarij za ovu godinu je da će krajnja (terminalna) stopa biti 5,1 %. Ako se nešto drastično ne promijeni, to znači da nema smanjenja kamatnih stopa ove godine i da nas čeka još jedno podizanje s trenutne razine.

RAZLOZI PESIMIZMA KOD ULAGAČA

Kontekst jučerašnjem FED-ovom sastanku je došao jučer. Objavljeni su rezultati ankete globalnih fond menadžera koju provodi Bank of America. SmartBriefov newsletter ističe: “Upravitelji globalnih fondova više su zabrinuti zbog potencijala za sustavni kreditni događaj nego zbog stalne inflacije, prema istraživanju Bank of America. Istraživanje pokazuje da je raspoloženje ulagača ‘blizu razina pesimizma viđenih na najnižim razinama u posljednjih 20 godina’, prema bilješki stratega BofA-e, Michaela Hartnetta.” Više o tome ovdje.

INFLACIJA USPORAVA, ALI NEDOVOLJNO BRZO

Izdvojio bih nekoliko stvari koje smo doznali tijekom tiskovne konferencije Jeromea Powella. Jedno je da tržišni sudionici griješe ako očekuju smanjenje stopa u ovoj godini. Powell je istaknuo da sažetak gospodarskih projekcija FED-a predviđa spor rast, postupno smanjenje inflacije i ponovno uspostavljanje ravnoteže ponude i potražnje na tržištu rada. Tijekom konferencije upozorio je kako inflacija usporava, ali ne brzo koliko bi FED i svi mi željeli.

Drugo što bih istaknuo je novinarsko pitanje je li FED, u svjetlu događanja u bankarskom sektoru, razmišljao o stanci u podizanju kamatnih stopa. Podsjećam: prije dva tjedna Powell je pred Kongresom bio prilično rezolutan. Tom je prilikom dao naslutiti da će ova sjednica proći s podizanjem od 0,5 postotnih bodova. Powell kaže da je FED-ov odbor razmatrao stanku u svjetlu bankarske krize. “Razmotrili smo to u danima koji su prethodili sastanku”, rekao je Powell na tiskovnoj konferenciji kad su ga pitali o stanci.

Kako je Powell istaknuo, razlog vrlo snažnog konsenzusa za povećanje temeljne kamatne stope su podaci koji su došli u međuvremenu. Oni govore o upornoj inflaciji i užarenom tržištu rada. Powell je, vezano uz te podatke, istaknuo, “bili su jači nego što se očekivalo prije nedavnih događaja”.

KRAJ PODIZANJA KAMATNIH STOPA?

Treća i ključna stvar jest odustajanje FED-a od daljnjeg povećavanja kamatnih stopa. Priopćenje je zamijenilo ključni pojam iz prethodnih sastanaka FED-a – “ongoing increases” novom frazom “additional increases”. Dakle, više nije riječ o tekućim, već o dodatnim povećanjima. Tijekom pojašnjavanja situacije u bankarskom sektoru, kojeg je ocijenio snažnim i otpornim, Powell je naglasio kako vidi strože kreditne uvjete u budućnosti. Izjavio je: “[V]jerujemo da će događaji u bankarskom sustavu u posljednja dva tjedna vjerojatno rezultirati strožim kreditnim uvjetima za kućanstva i poduzeća, što će zauzvrat utjecati na ekonomske rezultate”.

Podsjećam kako su regionalne banke uglavnom one koje podržavaju mala poduzeća i kućanstva (tzv. Main Street). Stoga i ne čudi da su novinari, kao i javnost, zabrinuti oko zbivanja u tom sektoru. No, Powell je objasnio da je SVB banka bila specifična po svojoj depozitnoj i kreditnoj bazi sa značajnom međusobnom povezanošću. Powell je istaknuo da je ovo bio najbrži bank run u povijesti.

UČVRŠĆIVANJE MONETARNE POLITIKE

“Prerano je odrediti opseg tih učinaka, a time i prerano reći kako bi monetarna politika trebala odgovoriti”, nastavio je Powell vezano uz kreditne uvjete. “Zato više ne izjavljujemo kako predviđamo da će uzastopna povećanja stope biti prikladna za suzbijanje inflacije. Umjesto toga, predviđamo da bi neko dodatno učvršćivanje [monetarne] politike moglo biti prikladno.”

Četvrti naglasak je medvjeđi. Powell je izjavio da će provjeriti koliko je pogoršanje u bankarskom sustavu i teret strožeg kreditiranja ozbiljno i dugoročno. Ako tome bude tako, to bi moglo imati znatan makroekonomski učinak i kazao je kako bi FED to uračunao u svoje naredne odluke. Takva je izjava djelovala i na burzovni indeks S&P500, koji je pretrpio korekciju nakon što su tržišni sudionici razmotrili rečeno. Tijekom konferencije, indeks se kretao u rasponu između maksimalnih 4045 bodova pa sve do 3998 bodova. Te večeri se indeks dodatno spustio, na oko 3960 bodova. Za kontekst, dan prije konferencije završio je na malo više od 4000 bodova.

Smatram da je time FED učvrstio svoju puno važniju borbu, onu s inflacijom. Odagnao je mogućnost u osnovnom scenariju o FED-ovom pivotu ili zaokretu politike prema ponovnom smanjenju stopa u ovoj godini.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: