Postoji li i treći scenarij: bez slijetanja?

Bez slijetanja

Zadnjih tjedana se u svijetu ekonomije i financija pojavila nova poštapalica: no landing scenario ili scenarij bez slijetanja. Treći je to mogući scenarij, uz tvrdo slijetanje i meko slijetanje, o kojima sam pisao ranije. Prije mogućeg mekog slijetanja često se spominjala i tranzitorna inflacija, pojam koji je kasnije (doduše nedovoljno brzo) napušten. Što bi onda mogao biti scenarij bez slijetanja?

NASTAVLJAMO LI IPAK BEZ SLIJETANJA?

Riječima Johna Authersa s Bloomberga, mnogi misle da ova ekonomska situacija vodi u jedan od dva scenarija: piloti (svi zaduženi za upravljanje ekonomijom, ponajprije vlade i središnje banke) mogu otići od aviona mirno i sretno ako putnici (svi mi ostali, dakle građani i poduzeća) možemo nastaviti dalje svojim putem jednako mirno i sretno.

Ali, što ako uopće ne sletimo, odnosno uopće ne snižavamo inflaciju? Neki smatraju da tada avion ostaje bez goriva i da je krah neminovan, što je gore od tvrdog slijetanja jer predstavlja smrt. Po jednima, to znači daljnje razbuktavanje inflacije i tešku recesiju. Za druge, to znači da nezaposlenost ne raste, a ekonomski rast nikad ne posustaje.

Ako ostanemo u pilotskoj analogiji, čini mi se da bi, po drugima, punjenje gorivom ekonomije (aviona) moralo biti izvršeno u zraku putem drugih (vojnih) aviona. No, možda od ove avionske analogije nema velike koristi. Pogledajmo zato podatke koji opisuju gdje se nalazimo:

  1. Plin je pojeftinio ispod 50 eura, što dugo nismo vidjeli.
  2. Nafta je jeftinija nego prije početka rusko-ukrajinskog rata.
  3. Zlato, koje se percipira kao sigurnu luku, također je jeftinije.
  4. Dionički indeks S&P500, kao globalni indikator trenutnog i budućeg stanja ekonomije, povratio je dobar dio vrijednosti od prošlogodišnjeg minimuma iz listopada i nalazi se na razinama blizu prošlogodišnjem i apsolutnom maksimumu.

FED-OV UTJECAJ NA KRETANJE IMOVINSKIH KLASA

No, odmah ću dodati i zašto su ove klase imovine na ovim razinama: neizbježnog FED-a! Podizanje kamatnih stopa lani je ohladilo burzovne indekse i cijenu zlata. Nafta i plin su pod značajnim utjecajem perspektiva na koje utječe FED. On je pak ovisan o podacima: data dependant. Njegovo navođenje ekonomije, u skladu s dualnim mandatom različitim od ECB-a, ovisi o podacima.

Vidjeli smo da je siječanjska proizvođačka inflacija u SAD-u malo otišla prema gore: 0,7 % mjesečnog rasta u odnosu na prosinac. Najviše u sedam mjeseci i iznad tržišnih očekivanja. A iznad takvih tržišnih očekivanja bilo je i stanje nezaposlenosti: izrazito nisko.

A ŠTO PLANIRA ECB?

Kad smo ECB-a, inflacije, zaposlenosti i nezaposlenosti, prijeđimo na spojenu posudu: plaće. One još jedno vrijeme neće sustići inflaciju, poručili su iz ECB-a. Svejedno, ova oštra kampanja podizanja kamatnih stopa, nakon desetljeća tavorenja u minusu, treba neko vrijeme da prodjeluje. Tako barem poručuju neki članovi ECB-a.

Lagarde je najavila da će ECB sigurno povećati kamatne stope za 0,50 postotnih bodova u ožujku. Zapravo, pojašnjava Lagarde, ECB neće stati podizati kamatne stope dok ne ukroti inflaciju.

Tržišni sudionici su se prošli tjedan pozicionirali čak i za moguće, premda ne i izvjesno, podizanje temeljne kamatne stope FED-a za 0,50 postotnih bodova u ožujku. Bivša čelnica FED-a, sada ministrica financija, Janet Yellen, vidi priliku za meko slijetanje. Njen je argument da recesije ne može biti uz ovoliko visoku zaposlenost i stvaranje radnih mjesta.

REKORDNA INVERZIJA KRIVULJE PRINOSA

Što izaziva ovu zbunjenost oko scenarija? Stanje (ne)zaposlenosti uvijek kasni, odnosno naknadno reagira na ono što se događa u ekonomiji. Poduzeća se prilagođavaju u hodu. Borba protiv inflacije otežana je zbog snažne ekonomije. Powell je ponovio da će ta borba dugo trajati.

Konačno, sjetimo da se je inverzija krivulje prinosa dospijeća (desetogodišnja minus dvogodišnja američka obveznica) najveća ikad u 40 godina. Iznosi gotovo 0,80 postotnih bodova, što je dosad oduvijek bio pouzdan znak nadolazeće recesije.

Neki komentatori ističu da sva ta priča o mekom slijetanju zvuči kao dobro usklađeni prodajni marketing. Narod se navuče da kupi još više klasa imovina, poput dionica i obveznica.

Ja sam podijeljen oko toga da će FED stvarno uspjeti izvesti meko slijetanje. Podaci nisu jednoznačni. Ne mogu govoriti o recesiji kad je stanje na tržištu rada jako dobro. A opet, nešto je čudno u zraku.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: