Rast CROBEX-a: hoće li rasti i procjene vrijednosti poduzeća za 2021.?

Rast CROBEX-a

Rast CROBEX-a na datum 11.5.2022. iznosio je 0,8 % u odnosu na vrijednost indeksa od kraja 2021. Trenutno se nalazi na malo ispod 2100 bodova.

NEOČEKIVANI RAST CROBEX-A UZ NISKE PROMETE

Ovakvo relativno dobro ostvarenje dolazi ipak uz znatno niže promete. Za njih se ocjenjuje da su proizašli iz pesimizma globalnih tržišta. Ako se promotre korporativni rezultati za prvi kvartal 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. za deset kompanija koje su sastavnice užeg Crobex10 indeksa, onda vidimo:

  • Rast prihoda od prodaje, uglavnom dvoznamenkast. Pad se pripisuje ukrajinskoj krizi i nedostatku poluvodiča (AD Plastik), odnosno izostanku prihoda u dijelu segmentnog poslovanja (rješenja) unatoč povećanju organske prodaje (HT).
  • Rast dobiti te EBITDA-e, uz drastičan pad kod AD Plastika. Tu su i obrazloženja turističkih kompanija (Arenaturist, Valamar) da je, unatoč rastu prihoda, utjecaj izostanka prošlogodišnjih vladinih potpora snažno utjecao  na rezultat koji na godišnjoj razini i nije reprezentativan. Podravka ističe velik rast troškova zbog rasta cijena sirovina.

PROCJENE VRIJEDNOSTI ZA 2021. ĆE VJEROJATNO RASTI

Znamo da je Hrvatska imala V-oporavak u 2021. Stoga se očekuje da su rezultati poduzeća bili jako dobri. Kako su financijski izvještaji poduzeća za 2021. mahom predani, u narednom mjesecu će postati dostupne i procjene vrijednosti poduzeća koje izrađujem za konzultantsku kuću Prima Bon. To sam i komentirao na predavanju za RiF Split i RiF Rijeka u ožujku: očekujem rast vrijednosti poduzeća za 2021. u odnosu na 2020.

Trenutni dostupni financijski rezultati pokazuju rast marži profitabilnosti. To će, uz niske kamatne stope u 2021., vrlo vjerojatno dovesti do povećanja vrijednosti poduzeća za 2021. S druge strane, u 2022. vidimo rast prinosa na hrvatske državne obveznice. To će biti izuzetno važno za poslovanje, buduće marže profita i vrijednosti poduzeća. Naime, diskontne stope preko kojih umanjujemo vrijednost budućih prihoda bit će veće. Samim time, i vrijednosti budućih prihoda bit će manje. Kako sam opisao nedavno za Ekonomski lab, kao i za Lider jesenas, poskupljenje hrvatskog državnog duga nije crni labud, već sivi nosorog. Vlak s povijesno niskim kamatnim stopama uskoro odlazi s perona.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: