Je li došao kraj Robin Hood efekta? Stanje rasta plaća.

Robin Hood efekt

Danas se spominjemo možda i najpopularnijeg među svim svecima, svetog Ante. U Portugalu, njegovoj rodnoj grudi, pomalo će se i naljutiti ako ga nazovete Padovanski, premda je u Padovi proveo najznačajniji dio zemaljskog života i preminuo. Za Portugalce je on Lisabonski. Promotrimo nakratko njegove kreposti, a naročito siromaštvo duhom te provjerimo: postoji li Robin Hood efekt među radnicima?

SVETI ANTE, SIROMAŠTVO I GRIJEH STRUKTURA

Jedini je svetac koji uz Josipa oslikava s Djetetom Isusom u naručju, i to zato što ga je jedna osoba vidjela takvog u molitvi. Svetac mu je zabranio da o tome priča ikome, što je ovaj održao do svečeve smrti u 36. godini. Svetog Antu se prikazuje uz ljiljane kako u naručju drži Isusa koji sjedi na knjizi, a ponekad se nalazi i kruh. Kruh simbolizira njegovu ljubav prema siromasima.

Siromaštvo se, nakon Isusova govora na gori, hvali kao jedno od osam blaženstava. To je dosta teško prihvatiti, ne samo danas već u svako vrijeme. Radi se o siromaštvu duhom: takvi su nenavezani i duhom slobodni da pristanu uz Boga. Istina je da je lakše biti nenavezan na materijalni uspjeh i biti slobodan od častohleplja i srebroljublja ako si materijalno uskraćen. No, materijalna deprivacija može isto tako katkad biti stanje duha, u obliku lijenosti. Često je materijalno siromaštvo i plod društvene strukture, koju Katekizam Katoličke Crkve naziva grijehom struktura (koju su mnogi pogrešno i iz neznanja pripisali kardinalu Bozaniću samo zato što ju je on aktualizirao). Grijeh struktura može se zvati i društvenom nepravdom.

INFLACIJA JE NAŠTETILA NAJSIROMAŠNIJIMA

Podsjetimo se što se dakle događalo od izbijanja pandemije i efekta The Great Resignation, koju su neki nazvali i The Great Redistribution. Jučerašnja kolumna omiljenog Johna Authersa dotiče i tu temu. Promotrimo grafikon.

Velika redistribucija
Grafikon 1. Kraj Velike redistribucije – prikaz rasta plaća prvog i posljednjeg kvartila u SAD-u
Izvor: Bloomberg, John Authers

Suluda zatvaranja koja će biti sve teže opravdati kako vrijeme prolazi, dovela su do pucanja dobavnih lanaca. Nekima se činilo da će se reinstaliranjem i normalizacijom tih lanaca inflacija smiriti, pa su je nazvali tranzitorna. Nisu razmišljali da će zbog direktne infuzije novca prema građanima i gospodarstvu u ekonomski krvotok, slične jugoslavenskom receptu, doći do visoke inflacije. Ta je inflacija direktno deprivirala mnoge, osobito najslabije.

ROBIN HOOD EFEKT NA DJELU?

No, otvaranja nakon Velikog zaključavanja, dovela su i lošije plaćene radnike do bolje pregovaračke pozicije. Osobito zato što je manjak radne snage bio očit. Možda će se to u ekonomskoj povijesti nazivati Velikom redistribucijom. Na gornjem grafikonu vidite raslojavanje: lošije plaćeni radnici (op. iz tzv. prvog kvartila) su počeli imati sve veći rast plaća u odnosu na “bijele ovratnike”. To se katkad zove Robin Hood efekt: lošije plaćenima postaje bolje nauštrb bolje plaćenih. Investopedia kaže da ga prati smanjenje nejednakosti.

Možda ste čitali kako neki smatraju da će razvoj AI-ja značiti smrt za poslove iz birokracije i administracije. No, efekt je Velike redistribucije u prekidu, to vidimo iz gornjeg grafikona. Bijeli ovratnici počinju nadoknađivati rezultat.

Demografski problemi diljem svijeta ubrzat će tehnološka rješenja. Trebat će nadomjestiti silnu radnu snagu koju Zapad trenutno masovno uvozi iz siromašnijih zemalja Azije i Afrike. Koliko će u tome uspjeti? Ostaje vidjeti.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: