Temeljna inflacija ne usporava, FED u trilemi

Temeljna inflacija ne usporava

Često nam hitne, ali ne toliko bitne teme zamagljuju pogled u trenucima krize. Odmaknimo se, dakle, od trenutne bankarske krize i vratimo bitnom. A to bitno je temeljna inflacija najvažnije svjetske ekonomije. Ona pokazuje što bi FED mogao napraviti sljedeće i kakva je globalna ekonomska perspektiva.

TEMELJNA INFLACIJA NE USPORAVA

Rano poslijepodne objavljeni su najnoviji podaci o američkoj inflaciji za veljaču. Prvo pogledajmo međugodišnje stope (usporedba s istim mjesecom u prošloj godini):

  • temeljna inflacija (bez utjecaja hrane i energije): 5,5 % godišnje, za siječanj 5,6 %, očekivanje je bilo 5,5 % (dakle, na tragu)
  • ukupna inflacija (s utjecajem hrane i energije): 6 %, za siječanj 6,4 %, očekivanje je bilo 6 % (dakle, na tragu).

Pogledajmo potom mjesečne promjene, s mjeseca na mjesec. U ovom slučaju promatramo veljaču 2023. u odnosu na siječanj iste godine:

  • temeljna inflacija (bez utjecaja hrane i energije): 0,5 % mjesečno, za siječanj 0,4 %, očekivanje je bilo 0,4 % (premašaj očekivanja), anualizirano 6 % (0,5 x 12)
  • ukupna inflacija (s utjecajem hrane i energije): 0,4 %, za siječanj 0,5 %, očekivanje je bilo 0,4 % (na tragu), anualizirano 4,8 % (0,4 x 12).

Trading Economics prenosi izvještaj Ministarstva rada, prema kojem je zabilježeno usporavanje cijena hrane (9,5 % prema 10,1 %). Cijene rabljenih automobila i kamiona nastavile su padati (-13,6 % prema -11,6 %). “Također, troškovi su naglo usporili [s rastom] za energiju (5,2 % u usporedbi s 8,7 %) i loživa ulja (9,2 % u usporedbi s 27,7 %), uz pad cijena benzina za 2 % nakon rasta od 1,5 % u siječnju. S druge strane, brže su rasle cijene električne energije (12,9 % prema 11,9 %) i smještaja (8,1 % prema 7,9 %).” Ističe se kako američka inflacija ostaje trostruko viša od FED-ovog cilja od 2 %.

FED-OVA TRILEMA

Snažan signal o tome kakvo je stanje financijskih tržišta daju obveznice. Prinos na šestomjesečne državne obveznice 14.3. oko 14 sati iznosio je 4,97 %. Dvogodišnji su se vratili s jutrošnjih 3,94 na 4,30 posto u trenutku objave članka, što je znatan dnevni pomak. Prošli tjedan bili smo na 5,08 %.

Jučer je održana izvanredna sjednica FED-a izvan zatvorenih vrata. Kako se nalazimo u razdoblju prije redovnog zasjedanja FED-a, nema javnih komentara, osim onih nužnih. Znamo da ćemo do početka svibnja imati izvještaj o reviziji nadzora propale SVB banke (vjerojatno i Signature Bank te Silvergate). Kako naglašava FactSetova analiza, precizna i pravovremena regulatorna akcija umanjuje aktivaciju sistemskih rizika, koje sada mnogi gledaju prisjećajući se Velike financijske krize.

Nagađa se da će FED povećati temeljne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova za desetak dana. Tako bi raspon stopa, nakon povećanja, iznosio 4,75 – 5 posto. FED mora zadržati vjerodostojnost. Desetak dana čini se veoma dalekim, iz ove perspektive. Prva je na potezu, već u četvrtak, Europska središnja banka (ECB). Tržišta očekuju da će europsko tijelo povećati kamatnjake za 0,5 postotnih bodova. Sad smo na 3 %.

Treba imati na umu da su podaci o nezaposlenosti i zaposlenosti uvijek odraz u ogledalu s pomakom u fazi: sad u podacima gledamo što se u stvarnosti događalo prije nekoliko mjeseci.

Nakon bankarske krize, FED nema puno prostora za pogrešku. Pad cijena dionica regionalnih banaka se nastavlja te utječe na čitavo gospodarstvo.

A leptiri su zamahnuli krilima.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: