Tjedna čitanka #109

Kreditiranje

Čitate posljednji tjedni pregled prije kratke ljetne pauze do tjedna iza Velike Gospe. U međuvremenu ću objavljivati nešto sporijim tempom. Kraj srpnja obilježila je monetarna politika: najveće središnje banke donosile su odluke o referentnim kamatnim stopama. Te su odluke povezane s inflacijom, a utječu i na kreditiranje stanovništva i poduzeća. Provjerite kako možete postići da u ovim uvjetima vaš kreditni zahtjev bude prihvaćen, kao i zašto su sporne izjave Christine Lagarde s kraja ovotjedne konferencije. Želim svima ugodan odmor!

Petak, 28.7.

I ECB I FED DIGLI ZA 0,25. ALI, ŠTO TO KAŽE LAGARDE?

Mogli smo očekivati da će se referentne kamatne stope FED-a i ECB-a porasti nakon posljednje sjednice. O tome sam pisao još početkom lipnja. I kamate su zaista porasle, no situacija se na europskom i američkom tlu značajno razlikuje. Dok je konferencija FED-ovog čelnika Powella prošla očekivano, Christine Lagarde je svojom retorikom iznenadila. Provjerite koje su njene riječi podigle prašinu, ali i zašto Europa ima razloga za zabrinutost.

Četvrtak, 27.7.

KAKO DA BANKA PRIHVATI VAŠ KREDITNI ZAHTJEV

Kreditni uvjeti europskih banaka prema poduzećima sve su stroži, kaže ECB-ova anketa. Dakle, u novim okolnostima, financiranje za poduzetnike bit će skuplje i teže dostupno. Što onda možete učiniti da banka prihvati vaš kreditni zahtjev i da dobijete što bolje uvjete? Zato sam pripremio 6 savjeta u kojima sam objedinio svoje dugačko bankarsko i konzultantsko iskustvo: pročitajte ih ovdje i povećajte vjerojatnost za dobivanje kredita!

Srijeda, 26.7.

KREDITIRANJE U EUROZONI USPORAVA

Ovog su tjedna objavljeni rezultati Ankete o zajmovima banaka u europodručju iz srpnja 2023. Iz njih možemo vidjeti u kakvom je stanju kreditiranje malih i srednjih poduzeća u eurozoni. Rezultati ukazuju na dodatno postroženje kreditnih standarda, smanjenje potražnje za kreditima i veću zabrinutost banaka zbog nenaplativih kredita. Potonje, zauzvrat, znači da su banke spremne postrožiti uvjete po kojima nude kreditiranje. Koji su ključni faktori postroženja kreditnih uvjeta? I koliko treba poslovnim bankama da prenesu povećanje kamatnih stopa na stanovništvo i poduzeća? Odgovore potražite ovdje.

Utorak, 25.7.

AMERIČKA INFLACIJA NEĆE PADATI DO KRAJA GODINE?

Ivica Brkljača je, uz Nenada Bakića, vjerojatno bio jedini analitičar koji je prognozirao prekid recesije iz 2008. Ona je potrajala predugo zbog pogrešnih ekonomskih politika kod više hrvatskih vlada. Tomu je sad gotovo deset godina. Smatram, stoga, da njegove prognoze treba uzimati vrlo ozbiljno. On mi je skrenuo pozornost na to da promotrim američki indeks potrošačke inflacije (CPI) na međugodišnjoj razini. Iz njega se vidi da američka inflacija vrlo vjerojatno inflacija neće pasti do kraja ove godine. Zašto FED još uvijek ne može proglasiti pobjedu pogledajte ovdje.

Ponedjeljak, 24.7.

NAJVEĆE SREDIŠNJE BANKE PRED VAŽNIM ODLUKAMA

Ovo je možda ključni tjedan ovog ljeta u svijetu bankarstva i financija, kad su svoje odluke donosile najveće središnje banke na svijetu: FED, ECB i BoJ. To uvijek znači mogućnost promjene monetarnih politika, ali i slanje određene poruke tržišnim sudionicima. U ovoj analizi, fokusirani smo na ECB. Je li ovotjedno podizanje temeljne kamatne stope zadnje u ovoj jednogodišnjoj kampanji? Zašto su golubovi sve glasniji u odnosu na jastrebove? Više o tome ovdje.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: