Što vam poručuje Warren Buffett: ne ulažite u ono što ne razumijete

Warren Buffett ne ulažite u ono što ne razumijete

Jedan od najvažnijih savjeta vezanih uz ulaganja kojeg se prečesto zaboravlja dolazi od proroka iz Omahe. Ovaj je ulagač mnogima poznatiji pod imenom Warren Buffett. On kaže: “Ne ulažite u ono što ne razumijete”. Zvuči veoma jednostavno. Ali kad dođe prvi hype oko IPO-ova, kriptovaluta, nove poljoprivredne kulture ili 100% sigurnog nekretninskog ulaganja, lako na to zaboravimo.

WARREN BUFFETT ZNA O ČEMU GOVORI

Vrijedi obratiti pozornost na ono što govori direktor Berkshire Hathawaya, s obzirom na to da ova kompanija upravlja s oko tisuću milijardi dolara imovine. Prosječna stopa rasta koju je zabilježila njegova najpoznatija kompanija uvelike nadmašuje i S&P500 indeks najuspješnijih poduzeća (20,1 naspram 10,5 posto od 1965. do 2021.).

Od svih poznatih zaključaka i dosjetki koje je Warren Buffett izrekao tijekom svoje 93 godine, ova mi se čini najviše primjenjivom u životu poduzetnika. Ne vrijedi to samo za ulaganja novcem, već i kod poduzetničkih pothvata. Ako želite proširiti biznis novom linijom proizvoda ili usluga, otvoriti novo tržište ili potražiti nove profile kupaca, budite sigurni da znate što radite. Ako ne razumijete ono u što se upuštate, kako ćete procijeniti rizik? A ako ne znate rizik, kako znate da je potencijalna nagrada primjerena tom riziku? Bila bi to velika financijska pogreška.

KATKAD ĆETE PROPUSTITI PRILIKU

To, naravno, ne znači da nećete povremeno propustiti i neku dobru priliku! Buffettu su bile ponuđene dionice Googlea prije IPO-a 2004. On nije razumio njihov poslovni model pa ih nije kupio. No, tko zna koliko je zbog ovog principa propustio prilika na kojima bi izgubio novac? Često vidimo samo prilike koje smo propustili, ne i jame u koje nismo upali.

Zato vjerujem da su dobra ulaganja najčešće u ono što dobro poznajemo i razumijemo. Tamo gdje smo najstručniji i najiskusniji obično imamo i najviše znanja kako isporučiti nešto što zaista rješava problem za druge ljude ili im čini život lakšim i ljepšim. Izvrsni ste u nekretninama? Držite se njih. Vodite restoran i dobro poznajete taj biznis? Otvorite još jedan. Ne pratite tržište kapitala, ali prijatelj vam je preporučio ulaganje u obveznice za mirovinu? Pustite obveznice prijatelju, a vi uložite u ono oko čega imate više znanja i samopouzdanja.

NE ULAŽITE U ONO ŠTO NE RAZUMIJETE ILI NE SHVAĆATE

Naravno, ova strategija ima i određena ograničenja. Ako svi ulažu samo u poznato, onda manje poznate kompanije nemaju mnogo šanse. Ali zato je možda dobro katkad ulagati u ono što možete shvatiti, što možete razumjeti. Možda sektor u kojem posluje nova, zanimljiva prilika poznajete preko hobija ili prošlog poduzetničkog pothvata. To znanje možete produbiti i razmotriti potencijal.

Ne ulažite u ono što ne možete razumjeti, jer ste tu na protivničkom terenu. Naime, obično se lakše pobjeđuje kod kuće, gdje poznajete svaku travku. A susjedova ionako samo izgleda zelenija.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: