Wrightov zakon: upotrijebite moć krivulje učenja

Wrightov zakon

Aswath Damodaran, svjetski autoritet u financijama, osvrnuo se na svoju procjenu vrijednosti Tesle iz siječnja 2020. od 640 dolara i priznao pogrešku. Damodaranov model, doduše, i dalje tvrdi da je Tesla fundamentalno precijenjena. S druge strane, superstar s Wall Streeta, Cathie Wood i njen Ark Invest tvrde da Tesla ima ciljanu vrijednost od 3000 dolara do 2025. Na datum 10.11.2021., Tesla se nalazi na oko 1020 dolara, s povijesnim maksimumom od 1.243,49 dolara. Kritike na model Ark Investa možete pronaći ovdje. No, ovaj put me zapravo zanima zakon u podlozi Ark Investovog modela: Wrightov zakon.

WRIGHTOV ZAKON I PROIZVODNJA ZRAKOPLOVA

Kako sam i izvijestio prije desetak dana u jubilarnoj 25. tjednoj čitanci, Tesla je postala peta američka, a šesta svjetska kompanija s tržišnom kapitalizacijom od preko bilijun dolara. To je postigla u rekordnom roku od vremena osnutka i s najmanjom visinom prihoda među bilijunašima. Model Ark Investa koji visoko cijeni Teslu, oslanja se na Wrightov zakon.

Kako Ark Invest navodi na svojim stranicama, to je zakon koji je formulirao Theodore Wright u 1936. godini. Cilj mu je “pružiti pouzdan okvir za predviđanje pada troškova kao funkcije kumulativne proizvodnje. Konkretno, navodi se da će za svako kumulativno udvostručenje proizvedenih jedinica troškovi pasti za konstantan postotak.”Wright se bavio pitanjima proizvodnje zrakoplova, no njegova otkrića važna su i danas, u raznim područjima. Pojam krivulje učenja, povezan s Wrightovim zakonom, toliko se udomaćio da se spominje i primjenjuje u strojnom učenju i kod umjetne inteligencije.

MODEL KRIVULJE UČENJA

Wright je utvrdio da se za svako udvostručenje proizvodnje aviona potreba za radnom snagom smanjuje za 10-15%. Svoje je nalaze opisao 1936. u članku Čimbenici koji utječu na troškove aviona. Wrightov zakon, kako ga nazivamo sada ili učinci krivulje učenja, opisuje kako “učimo radeći”. U prijevodu, “trošak se svake proizvedene jedinice smanjuje kao funkcija kumulativnog broja proizvedenih jedinica”.

Model krivulje učenja definirao je Bruce Henderson, osnivač svjetski poznate konzultantske kuće BCG (Boston Consulting Group). Prema tom modelu, svako udvostručenje ukupne količine proizvedenih proizvoda (artikala) smanjuje troškove za neki fiksni ili konstantni omjer, što je poopćenje onoga što je Wright primijetio u proizvodnji aviona.

Dakle, proizvodnja bilo čega, nekog dobra ili usluge, pokazuje učinak krivulje učenja ili krivulje iskustva. Svaki put kada se kumulativni volumen udvostruči, troškovi dodane vrijednosti (uključujući administraciju, marketing, distribuciju i proizvodnju) padaju za određeni, konstantni postotak.

DEFLACIJSKI PRITISCI?

Već sam ranije ovdje spominjao debatu Cathie Wood s CEO-om Twittera Jackom Dorseyem. Naime, Wood ovoga puta daje za pravo FED-u i njegovim tvrdnjama da je inflacija prolazna (tranzitorna). Ona priznaje pogrešnu procjenu iz prošle krize kad je kritizirala FED-ove poteze. Dorsey, kojeg sam tada prozvao Doomsday Dorsey, tvrdi da nam slijedi hiperinflacija. Wood, s druge strane, najavljuje – deflaciju. Je li u pravu? O tome nekom drugom prilikom.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: