Tjedna čitanka #25

Just in case

Dogodilo se! Microsoft je preuzeo broj 1 od Applea u visini tržišne kapitalizacije i time postao najvrednija kompanija. Nakon što smo dugo imali četiri kompanije iznad tisuću milijardi dolara vrijednosti, među njih je došla još jedna. Apple je pao, Amazon je u problemu. Ovaj tjedan tako govorimo i o vozačima kamiona te promjeni paradigme. Iz just in time prelazimo u just in case. Osim toga, stigla nam je i Meta, a na domaćem smo tržištu mogli čitati o velikoj analizi poslovanja malih i srednjih poduzeća u koronakrizi. Krenimo!

Petak, 29.10.

JUST IN CASE: NOVE PARADIGME, NOVE VRIJEDNOSTI

FactSet piše: “U ovom trenutku, natprosječno mnogo S&P 500 kompanija nadmašuje procjene o EPS-u [zaradi po dionici] već treći kvartal zaredom, a nadmašuju ih i za veću razliku od prosječne. (…) Indeks sada izvještava o trećem najvećem (YoY) rastu u zaradama od drugog kvartala 2010. Analitičari usto očekuju rast zarada veći od 20% za četvrti kvartal te rast zarada od preko 40% za cijelu godinu. Ove natprosječne stope rasta dolaze od kombinacije viših zarada u 2021. te lakšeg prebačaja u usporedbi sa slabim zaradama u 2020., zbog negativnog utjecaja COVID-19 na niz industrija.”

Neki će možda ustvrditi kako se bližimo novom balonu, koji samo čeka puknuti. Njima preporučujem seriju na Ekonomskom labu. A što možemo saznati iz novih izvještaja o konkretnim kompanijama? Pa, na vrhu imamo neke nove igrače.

Microsoft je preuzeo broj 1 od Applea u visini tržišne kapitalizacije i time postao najvrednija kompanija. Uz to, peta je kompanija po redu premašila visinu tržišne kapitalizacije od bilijun (tisuću milijardi) dolara (… i kad kažemo “peta”, mislimo ustvari na američke kompanije, jer u tom društvu je i Saudi Aramco, pa ih je ustvari šest). Njen je put do te vrijednosti najkraći ikad. To je dosegnula i kao kompanija s najmanjim prihodima. Pogađate, radi se o Tesli. Ne zaboravimo, tržište vrednuje, odnosno diskontira očekivanu budućnost, a ne prošle rezultate.

Mogli smo vidjeti i kako je, usprkos dobrim rezultatima, Apple kažnjen padom dionica. Amazon je u problemu s lancima dobave: čitajte u nastavku o nedostatku vozača. Imamo promjenu paradigme – od JIT (just in time) do JIC (just in case). Pritom just in case označava gomilanje zaliha proizvoda kao osiguranje od eventualnog zastoja u nabavi i praznih polica. Amazon, kao paradigmatska kompanija novog tehnološkog doba, muči se izgraditi nove hale i zaposliti što više ljudi. To će, kako analitičari pokazuju, umanjiti njihove profitne marže. Sad se vidi da proces nearshoringa, koji se odvija u okviru tzv. containment strategije zapadnih zemalja prema Kini ima određene troškove.

Četvrtak, 28.10.

FACEBOOK JE POSTAO META

Ne, Facebook nije postao meta napada ili regulatornih pritisaka. Facebook je doslovno preimenovan. Kako kaže službeno priopćenje, Meta “ujedinjuje naše aplikacije i tehnologije pod novim brendom kompanije. Fokus Mete bit će oživjeti meta-svemir i pomoći ljudima da se povežu, pronađu zajednice i razviju poslovanje. Meta-svemir će biti poput hibrida današnjih online društvenih iskustava, katkad proširenih u tri dimenzije ili projiciranih u fizički svijet. Omogućit će vam da dijelite duboka iskustva s drugim ljudima čak i kad ne možete biti zajedno.”

U prošloj ste čitanci mogli čitati kako su neke oglašivačke platforme imale poteškoća zbog zastoja u lancima opskrbe. Meta sad kreće naprijed, i umjesto frontalnog sukoba s drugim platformama, istražuje plavi ocean novih iskustava za korisnike. To uvijek znači i određeni rizik, ali i prilike. Oglašivači koji se oslanjaju na Facebook i druge Metine platforme trebat će pažljivo pratiti razvoj, ali isto tako izbjeći potpuno vezivanje na Metu, jer bi to značilo velik poslovni rizik. U međuvremenu, ovaj je rebranding imao i pomalo smiješne posljedice, na kojima su neki čak i profitirali.

Srijeda, 27.10.

JE LI INFLACIJA ZAISTA TRANZITORNA?

Ovog sam tjedna odlučio detaljnije obrazložiti što je tranzitorna inflacija, kao i break-even inflacija i stagflacija. Želio sam rasvijetliti ove pojmove koji se često javljaju u javnom diskursu, no nisu precizno pojašnjeni. Ujedno, htio sam prezentirati i argumente za i protiv teze da je inflacija tranzitorna, odnosno prijelazna. Naglasio sam:

“Bez obzira na to jeste li dužnik ili vjerovnik, vi imate određena očekivanja vezana uz inflaciju. Mislite da to nema veze s vama, jer nemate kredit ili niste nikome dali pozajmicu? Vjerojatno ste, ako ovo čitate, zaposlena osoba, pa (prisilno) štedite za mirovinu. Veća razina inflacije će vam obezvrijediti ušteđeno, posebno ako ste ograničeni na drugi stup koji masovno kupuje hrvatske državne obveznice. Ako ste uzeli kredit koji nije vezan na referentnu stopu (NRS ili Euribor), viša inflacija vam ide na ruku.” Čitajte dalje.

Utorak, 26.10.

TKO JE PREŽIVIO KORONAKRIZU

Velika analiza koju je izradio Ekonomski institut Zagreb, a objavio Poslovni dnevnik, pokazuje da je kriza više pogodila velika poduzeća s velikim fiksnim troškovima. Mikro, mali i srednji poduzetnici, a posebice oni koji nisu imali velik udio fiksnih troškova i ugovora, bili su daleko fleksibilniji i mogli su lakše odgovoriti na izazov koronakrize.

Kod malih, “broj zaposlenih smanjen je 3,6 posto, a zaduživanje – kratkoročno i dugoročno – povećano 3,6, odnosno 4 posto”. Kako je izgledalo početno stanje, prije no što je okinula koronakriza, možete pogledati u mojoj analizi ovdje. A kako se kretala vrijednost hrvatskih poduzeća u 2020. godini i zašto je nekim poduzećima ipak rasla procjena vrijednosti, poslušajte ovdje.

Ponedjeljak, 25.10.

SAD TRAŽI 80.000 VOZAČA KAMIONA

Da je velik dio postojećeg zastoja vezan uz probleme u opskrbnim lancima, već je dobro poznato. Značajan dio poteškoća u SAD-u, ali i drugim zemljama, odnosi se na manjak vozača kamiona, koji bi robu iz morskih luka otpremali prema logističkim centrima u unutrašnjosti. Taj je manjak već dulje prisutan, no ova ga je situacija dodatno istaknula. Supply Chain Quarterly izvještava: “‘Unutar industrije, plaće rastu pet puta više od povijesnog prosjeka, no ovo nije samo problem plaća. Imamo sve stariju radnu snagu, koja je pretežno muška, i traženje načina kako da riješimo ove probleme je ključno za reduciranje manjka.’ Kao dio studije iz 2021., ATA procjenjuje da će industrija trebati angažirati gotovo milijun novih vozača tijekom narednog desetljeća kako bi nadomjestila vozače koji se umirovljuju, one koji odlaze svojevoljno ili prisilno, kao i dodatne vozače za zadovoljenje rasta industrije.” Nažalost, čini se da u Americi ne vole miris kamiona.

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: