Znakovi nade u Njemačkoj

Znakovi nade u Njemačkoj

Sad su svi upoznati sa situacijom u Njemačkoj. Ona je važna za čitav kontinent, jer se još uvijek radi o ekonomskom motoru Europe. Njemačka je lanjsku 2023. završila s recesijskih -0,3 % po pitanju BDP-a. Pad industrijske proizvodnje bilježila je uzastopce svaki mjesec od lipnja prošle godine. Broj bankrota poduzeća također raste, premda je i dalje ispod višedesetljetnog prosjeka, prema podacima koje prenosi Trading Economics. Vide li se, ipak, znakovi nade u najvećem europskom gospodarstvu?

NAKON SERIJE GREŠAKA, ZNAKOVI NADE?

Problem je što je njemački motor sustao i prije koronakrize. Ona je, uz strateške greške u energetici, skupo koštala Njemačku, pa samim time i sve ostale zemlje Unije. No, postoje znakovi nade: poslovni i potrošački indeksi povjerenja u blagom su porastu posljednjih mjeseci. Burzovni indeks DAX40 nalazi se na povijesno najvišim razinama, ponajviše zbog ideje da će ECB možda ipak početi spuštati kamatne stope. Potonje zagovaram već neko vrijeme.

Nama u Hrvatskoj važan je ovaj poslovni i potrošački optimizam Nijemaca. Ne samo zbog njemačkih turista, koji su nam po broju najvažniji gosti. Naime, u prva su dva mjeseca 2024. dolasci Nijemaca rasli za 9,2 %, dok su noćenja praktično ista. Dakle, u pitanju su češći, ali kraći dolasci. Prisjetimo se da su lani, u odnosu na 2022., Nijemci imali 2,3 % manje dolazaka te 5,2 % noćenja.

I HRVATSKA ĆE PROFITIRATI OD BOLJE NJEMAČKE “IGRE”

Čeka nas i Europsko nogometno prvenstvo, koje se igra ovoga ljeta u Njemačkoj. Kako će se to odraziti na naš turizam, vidjet ćemo. Najave su, zasad, optimistične. Kako će se nogometni EURO odraziti na Njemačku? Prema Reutersu, iskustvo organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva iz 2006. kaže da neće biti vatrometa.

Kratkoročno gledajući, Hrvatska će prvu polovicu 2024., a vrlo vjerojatno i treći kvartal završiti pozitivno. Jesenske i zimske vjetrove tek treba procijeniti, a na sve može utjecati američki uragan.

KRIZE DOLAZE IZ SAD-A

O čemu se radi? SAD je pred izborima ovog studenoga. Što god Amerikanci odabrali, jedno je izvjesno: eventualne globalne krize dolaze najprije iz najvećeg svjetskog gospodarstva.

Mali hrvatski poduzetnici stoga se trebaju koncentrirati da ne čine nepotrebne financijske pogreške, nakon rasta prihoda i solidnih ostvarenih dobiti. Kako je bilo na prvoj od malih konferencija za male poduzetnike u malim gradovima, kako ju je prozvao LinkedIn utjecajnik Saša Spasić, pročitajte ovdje. A ako imate pitanja o tome kako unaprijediti vlastitu dobit, dogovorite sastanak.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: