BestInvest 2022. – slika drukčije Hrvatske

BestInvest 2022.

Tko će dugoročno transformirati Hrvatsku i njeno gospodarstvo? Te promjene, uvjeren sam, mogu doći samo iz privatnog sektora i inovativnih poslovnih koncepata koji imaju kvalitetnu razvojnu podršku. U svjetlu toga, ove sam godine ponovno imao čast biti članom žirija na poslovno-investicijskoj konferenciji BestInvest 2022. Ona okuplja naše najbolje rastuće biznise i investitore, a njen je moto support the best & transform the rest.

NEDOSTAJE NAM VIŠE OD 110 MILIJUNA EURA GODIŠNJE

O ovoj konferenciji o ulaganjima u private-equity te venture capital projekte pisao sam i prošle godine. Na uvodu u BestInvest 2022., predsjednica CVCA-e Mirna Marović, istaknula je kako su ulaganja u Hrvatskoj u tri godine porasla čak trostruko. Ipak, da bi se Hrvatska puno brže razvijala, godišnje nedostaje preko 110 milijuna eura ulaganja u private equity i venture capital, prema nalazu HBOR-ove studije.

Kako sam i prošle godine naglasio, ovo okupljanje je bilo okupljanje neke drukčije Hrvatske, koja s ulaganjima u Infobip i Rimac došla na svjetsku ulagačku kartu. Bolje i uspješnije privlačenje stranih ulaganja pomoći će bržem ekonomskom razvoju.

BESTINVEST 2022. – TKO SU DOBITNICI?

Nagrade su podijeljene u 6 kategorija, a dvostruki laureat bio je Mate Rimac. Više o nagradama možete pročitati u Bloombergovom članku. Ja sam izdvojio prve dvije nagrade.

Muzej iluzija dobio je nagradu za najbolju Private Equity investiciju u 2021. godini. Naime, društvo za upravljanje private equity fondovima Invera Equity Partners (IEP) prošlo je ljeto završilo ulaganje u tvrtku Metamorfoza. To ime ne znači široj publici mnogo, no Muzej iluzija je njihov brend. Prisutan je u preko 20 država i 30 gradova te 4 kontinenta. Cilj je uskoro doći do 50 gradova. Sam se koncept razvija kao franšiza.

Osnivači su mu Tomislav Pamuković i Roko Živković, a pokrenut je u lipnju 2015. u Zagrebu. Nakon velikog domaćeg uspjeha, doživio je brz rast te se proširio diljem svijeta. Poslovni dnevnik lani je izvjestio da je “ulaganje u Metamorfozu prva transakcija koju je financirao fond Invera Private Equity, a podržali su je Europski investicijski fond, Europska banka za obnovu i razvoj, Raiffeisen obvezni mirovinski fond, Erste Plavi obvezni i dobrovoljni mirovinski fond, Fond za financiranje razgradnje (NEK) te PBZ Croatia Osiguranje obvezni mirovinski fond. IEP je tako stekao većinski (65%) udio u tvrtki i obvezao se povećati njen kapital u iznosu od 3 milijuna eura.”

Dokapitalizacija Metamorfoze može odvesti brend Muzej iluzija na još višu razinu. Ovo je sjajan uspjeh u internacionalizaciji poslovanja u svega sedam godina. Fond Invera dolazi iz Nizozemske, a prošle smo zime mogli čitati kako je fond angažiran oko preuzimanja većinskog paketa slovenskog Marlesa (drvene montažne kuće).

NAJBOLJA VENTURE CAPITAL INVESTICIJA U 2021.

Nagradu za najbolju venture capital investiciju u 2021. dobili su Rimac Automobili. Kako je istaknuto na stranici BestInvest.hr, “Porsche je dodatno povećao ulaganja u Rimac Automobile, povećavši svoj udio u poslovanju na 24% uz dodatnih 70 milijuna eura. Porsche je u 2018. godini kupio 10% udjela u poslovanju, prije nego što ga je u 2019. povećao na 15,5%.”

Rimac je doveo Hrvatsku na svjetsku kartu kao proizvođač električnih hiperautomobila. Zadnje ulaganje dovelo je do znatnog povećanja vrijednosti. Ono što brine skeptike jest nedostatna razina prihoda i profitabilnosti, no to je pitanje procjene za investicijske divove, koji su puno upućeniji od opće javnosti. Prema obraćanju predstavnika Rimac Grupe prilikom primanja nagrade na ovogodišnjoj konferenciji, proces dubinske analize bio je izazovan i jako zahtjevan. Eventualni budući uspjeh Rimac Grupe u budućnosti imat će izuzetan transformacijski učinak na Hrvatsku, ali i šire.

OSTALI LAUREATI: KAKO SU SESVETE OSVOJILE JAPAN

Nagradu za prikupljanje kapitala u 2021. godini dobio je fond s društvenim učinkom Feelsgood kao jedini kandidat u ovoj godini. Intencija je žirija bila zadržati nagradu, s obzirom na to da su lani bile 4 nominacije. Već za 2022. bit će više nominacija.

Ono čemu teži svaki ulagač je izlazak iz investicije (exit), a tu je nagradu osvojio Blue Sea Capital, regionalni private equity fond. On je uspješno završio prodaju svog 100-postotnog vlasničkog udjela u Piramidi, vodećem hrvatskom proizvođaču staklene farmaceutske ambalaže, i to Nipro Pharma Packaging International NV, podružnici Nipro Corporation sa sjedištem u Japanu. Ukratko rečeno, Sesvete su osvojile Japan i sad igraju u svjetskoj ligi.

Već sam ranije rekao da je Mate Rimac odnio nagradu i u kategoriji Osnivač godine u vrlo zahtjevnoj kategoriji. Stručni žiri nije imao laku ulogu, svi nominirani su izvrsni pojedinci.

Zadnja kategorija nagrade bila je Investitor godine, a za 2021. pripala je fondu Provectus Capital Partners (PCP). Ovaj je fond prikupio 94 milijuna eura za Adriatic Structured Equity Fund (ASEF) te postao najveći private equity fond u Adria regiji. Lani je realizirao 14 investicija, tri u inicijalne platforme (specijalizirana maloprodaja, privatno zdravstvo i privatne stomatološke usluge) te jedanaest dodatnih akvizicija kojima su platforme osnažene.

BestInvest 2022. bio je izvrsno organiziran događaj koji je ponovno okupio jednu drukčiju Hrvatsku. Unaprijed se veselim idućoj godini i preporučujem vam da dobro upamtite laureate.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: