Proizvođačka deflacija je stigla: je li FED ispunio svoj zadatak?

Proizvođačka deflacija

Pristigli su podaci o američkoj potrošačkoj inflaciji za svibanj. Ukupna iznosi 4 %, a temeljna 5,3 %. Proizvođačka inflacija je pala na 1,1 % godišnje, a mjesečna je pak postala deflacija od -0,3 %. Doprinosi potrošačkoj inflaciji vide se iz prvog grafikona iz jutrošnje Authersove kolumne.

USLUGE SU GLAVNI IZVOR INFLACIJE NA ZAPADU

Doprinosi potrošačkoj inflaciji u SAD-u
Grafikon 1. Doprinosi potrošačkoj inflaciji u SAD-u
Izvor: Bloomberg, John Authers

Pogled na gornji grafikon, kao i donji, otkriva kako i dalje nema ništa novog. Inflacija u SAD-u se zaustavlja, s tim da ukupna puno brže to čini nego temeljna.

Indeks potrošačkih cijena u SAD-u
Grafikon 2. Indeks potrošačkih cijena u SAD-u s datumom 13.6.2023., točkasta krivulja izostavlja utjecaj hrane i energije, osjenčano područje odnosi se na recesiju
Izvor: CNBC, U.S. Bureau of Labor Statistics

Glavni razlog je rast inflacije u uslugama. Čak i u proizvođačkoj inflaciji usluge imaju najveći doprinos. Velik dio toga otpada na stanovanje, o čemu više možete čitati ovdje. Poznato je da stanovanje vremenski zaostaje s podacima, tako da je inflacija u tom segmentu gotovo zaustavljena. No, više razloga za brigu zadaje drugi dio usluga.

PRIJEVOZ: SKUP I SKUPLJI

Pogledajmo detaljnije što se događa s prijevozničkim uslugama. Tu vidimo rast inflacije već dulje vrijeme.

Posebnost prijevozničke inflacije dodatno zabrinjava jer su cijene aviokarata pale 13,4 % u odnosu na prethodnu godinu. To znači da je kopneni prijevoz glavni razlog nastavka inflacije, premda su cijene energenata i dalje u padu! Prikaz indeksa cijena usluga prijevoza u posljednjih pet godina pokazuje veliki rast od prekida strogih zaključavanja prije ljeta 2020.

Indeks potrošačkih cijena za prijevozne usluge u gradovima SAD-a
Grafikon 3. Indeks potrošačkih cijena za prijevozne usluge u gradovima SAD-a u posljednjih 5 godina
Izvor: FRED

PROIZVOĐAČKA DEFLACIJA U SAD-U: ŠTO ĆE FED UČINITI?

Jednim okom pratit ću sjednicu FED-a za vrijeme polufinala Lige nacija. Večeras će najvjerojatnije donijeti odluku o pauzi u dosad neprekinutoj 15-mjesečnoj kampanji podizanja kamatnih stopa. Sjećam se kad sam to najavio nekoliko puta u 2021. Sutra je sastanak ECB-a, gdje je inflacija na još višim razinama, a vidimo i tehničku recesiju u eurozoni. Vjerojatno će ECB povećavati stope još nekoliko puta. Ovaj tjedan vjerojatno za 0,25 postotnih bodova.

No, osim vjerojatne FED-ove odluke o pauzi, važan će biti i ton kojim će to izreći najmoćniji čovjek u svijetu ekonomije i financija, Jerome Powell. Hoće li to biti samo pauza ili pak kraj ove kampanje? O tome više uskoro.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: