FED: ljetna pauza od podizanja kamatnih stopa?

Prošli sam tjedan napisao kako će FED vjerojatno radije podići nego spustiti kamatne stope. Prije odluke, koja će biti donesena sredinom lipnja, objavljeni su novi podaci o stanju tržišta rada. Oni su pomaknuli očekivanja tržišta, tako da se u lipnju (14.6.) ne očekuje povećanje kamatnih stopa. U subotu 3.6. poslijepodne, više od tri četvrtine sudionika očekuje pauziranje. Za sjednicu u srpnju (26.7.), dvotrećinska većina očekuje podizanje.

Lipanjska sjednica FED-a
Grafikon 1. Vjerojatnost za povećanje kamatnih stopa FED-a u lipnju
Izvor: CME Group
Srpanjska sjednica FED-a i povećanje kamatnih stopa
Grafikon 2. Vjerojatnost za povećanje kamatnih stopa FED-a u srpnju
Izvor: CME Group

INFLACIJA SE PRELILA U PODRUČJE USLUGA

Iz podataka je vidljivo da američka ekonomija i dalje stvara puno novih radnih mjesta. Po pitanju strukture, jasno je kako se radi o radnim mjestima u uslužnom, a ne proizvodnom (industrijskom) sektoru. To treba povezati s dobro poznatom činjenicom: inflacija se prelila u područje usluga, uz inflaciju hrane. Uz to, proizvođačka je inflacija prije par mjeseci pala ispod potrošačke, zato ne čude podaci da se nova radna mjesta otvaraju u području usluga. Pogledajmo mjesečni tempo novootvorenih radnih mjesta u SAD-u.

Otvaranje novih radnih mjesta u SAD-u
Grafikon 3. Otvaranje novih radnih mjesta u SAD-u po mjesecima u 2023.
Izvor: Trading Economics, U.S. Bureau of Labor Statistics

Već sam dulje vrijeme ukazivao na to da od brzog povratka na inflaciju od dva posto godišnje nema ništa. Američka potrošačka inflacija kreće se prema razini od 4 posto, a europska prema 6.

AKO INFLACIJA USPORI, POVEĆANJE KAMATNIH STOPA JE ZAUSTAVLJENO

FED ima dualni mandat: maksimalnu zaposlenost i stabilnost cijena, a zna se dodati i umjerene dugoročne kamatne stope. ECB ima samo jedan zadatak: očuvanje stabilnosti cijena. Naravno, obje središnje banke ne žele uništiti ekonomiju, a ni gurnuti burzu u ponor. U SAD-u je, u svibnju, nezaposlenost rasla s 3,4 na 3,7 %. Za Europu čekamo podatke.

Ovaj blagi porast nezaposlenosti očito je nagnao tržište da pretpostavi kako se FED neće odlučiti za povećanje kamatnih stopa u lipnju. Dan prije FED-ove odluke, stići će podaci vezani uz američku inflaciju. Ako oni pokažu daljnje usporavanje inflacije, FED će se vjerojatno odlučiti za pauzu.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: