Tjedna čitanka #118

Potrošačke cijene

Ovog su nam tjedna pristigli podaci o tome kako rastu potrošačke cijene u SAD-u. Hoće li FED intervenirati i kakve bi to posljedice moglo imati na globalni financijski sustav? Što nam govori najnoviji MMF-ov izvještaj o financijskoj stabilnosti banaka? A kamo se kreće FAO-ov indeks cijena hrane? Osim odgovora na ova aktualna pitanja, u ovoj čitanci pronađite i što vam savjetuje Warren Buffett te kako izračunati obrtaj imovine poduzeća.

Petak, 13.10.

ZNATE LI IZRAČUNATI OBRTAJ IMOVINE?

Ovaj tjedan nastavili smo s pregledima iz niza Abeceda poslovnih financija. U najnovijem od njih, odgovorili smo na pitanja: zašto neka poduzeća imaju mnogo imovine u usporedbi s prihodima, a druga daleko manje? Kako se računa obrtaj imovine i zašto je važan za menadžment i vlasnike? Može li nas upozoriti i na potencijalne nepravilnosti u poslovanju? Više o svemu ovdje.

Četvrtak, 12.10.

POTROŠAČKE CIJENE U SAD-U: HOĆE LI FED INTERVENIRATI

U četvrtak su objavljeni novi podaci o tome kamo se kreću potrošačke cijene u najvećem svjetskom gospodarstvu: SAD-u. Kako je jedna od zadaća FED-a stabilnost cijena, važno je promatrati njihovu inflaciju jer potencijalna promjena kamatnih stopa FED-a utječe na globalni financijski sustav. Konkretno, potrošačka inflacija porasla je 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec i 3,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je iznad očekivanja od 0,3 posto, odnosno 3,6 posto. Odnosno, u skladu s očekivanjima, ako ste pratili izvjesni financijski blog. Pisalo je: suprotno tržišnim očekivanjima, nema pada inflacije u SAD-u do kraja godine. Hoće li FED podizati kamatne stope te koje su potrošačke cijene najviše porasle, provjerite ovdje.

Srijeda, 11.10.

RICARDO-BARRO EFEKT I STANJE BANAKA

Iako je stanje banaka na globalnoj razini solidno, produljeno stanje stagflacijskog okruženja moglo bi rezultirati većim brojem oslabljenih ili slabih banaka. Jedan je to od zaključaka novog MMF-ovog izvještaja o financijskoj stabilnosti. Jesu li, dakle, banke pod pritiskom – ili je to ipak netko drugi? I kakav bi se efekt istiskivanja mogao dogoditi zbog neobuzdane državne potrošnje? Odgovore pronađite u ovom osvrtu.

Utorak, 10.10.

DEVETI UZASTOPNI PAD INDEKSA CIJENA HRANE

FAO indeks cijena hrane pao je na 121,5 u rujnu, što je najniža vrijednost još od ožujka 2021. Cijene biljnih ulja pale su za čak 3,9 %, dok su se cijene mliječnih proizvoda smanjile za 2,3 %. Cijene šećera su skočile za 9,8 %, ponajprije zbog zabrinutosti oko stanja ponude za narednu sezonu. Meso je u blagom padu (1 %), a potražnja za određenim vrstama mesa je isto u padu.

Što se žitarica tiče, situacija je nešto kompleksnija. Premda EU ostaje neto izvoznik žitarica, napose pšenice, cijene su rasle za 1 posto, a proizvedene količine bit će 4,3 posto ispod petogodišnjeg prosjeka. Najpogođenije su proizvodnja maslinovog ulja i vina, što će utjecati i na cijene. Potražnja za crnim vinom je u padu na teritoriju EU, dok se kupci okreću drugim opcijama, poput piva. Neće biti jednostavno privući ih natrag. Cijene inputa u poljoprivredi su u opadanju. No, to ne znači da neće biti izazova po pitanju upravljanja troškovima za proizvođače: zato će određivanje adekvatnih cijena proizvoda u inflacijskom okruženju biti iznimno važno.

Ponedjeljak, 9.10.

WARREN BUFFETT: NE ULAŽITE U ONO ŠTO NE RAZUMIJETE

Ako ne razumijete ono u što se upuštate, kako ćete procijeniti rizik? A ako ne znate rizik, kako znate da je potencijalna nagrada primjerena tom riziku? To, naravno, ne znači da nećete povremeno propustiti i neku dobru priliku. Warren Buffett je, primjerice, propustio Google neposredno prije njihovog IPO-a. Ali često vidimo samo prilike koje smo propustili, ne i jame u koje nismo upaliPročitajte više o ovom vrijednom savjetu proroka iz Omahe!

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: