Tjedna čitanka #140

Krediti za investicije

Danas je Velika subota, dan razmatranja, sabranosti i iščekivanja Uskrsa. Zato ćemo sažeti ključne poslovne vijesti u svega pet minuta. HAMAG BICRO je otvorio dva nova programa: to su krediti za investicije i za obrtna sredstva. Mogu biti zanimljivi brojnim mikro, malim i srednjim poduzetnicima zbog povoljnih uvjeta. Saznajte što bi trebala obuhvaćati prava porezna reforma te koje znakove nade vidimo u najvećem europskom gospodarstvu. Donosim analizu kretanja cijene željezne rude i drugih metala. Na kraju, pročitajte i kratku meditaciju povodom Velikog petka te zašto smo na taj dan pozvani razmatrati – život.

Petak, 29.3.

VELIKI PETAK: POZVANI SMO RAZMATRATI ŽIVOT

Veliki petak je za kršćane dan kad promatramo Kristovu muku i smrt, no isto tako, u divnom paradoksu, dan kad smo pozvani razmatrati – život. Ako i niste vjernik, možete zastati, odmaknuti se i razmotriti promjene u vlastitom životu. Posebno po pitanju služenja u radu, u kojem se očituje i smislenost našeg postojanja. Više o tome pronađite ovdje.

Svim čitateljima želim obilje mira i sabranosti u ovim posebnim danima.

Četvrtak, 28.3.

STIGLI NOVI KREDITI ZA INVESTICIJE I OBRTNA SREDSTVA

Ako želite olakšati financiranje svoje sljedeće investicije, stigli su novi programi zajmova HAMAG BICRO-a. Konkretno, to su povoljni krediti za investicije ili obrtna sredstva. Kod investicija, otplata može trajati do 10 godina, uključujući i potencijalni poček do 12 mjeseci. Kamatna stopa iznosi 3,11 posto, što je znatno povoljnije od prosjeka na tržištu. Ukupni iznos financiranja je od 25 do 100 tisuća eura.

Kod obrtnih sredstava, otplata može trajati do 3 godine, uključujući i poček do 6 mjeseci. Kamatna stopa iznosi 3,61 posto, što je isto tako povoljno. Ukupni iznos financiranja je od 1 do 30 tisuća eura.

Ako želite razgovarati o ovakvom aranžmanu ili želite saznati koliki iznos kredita vam je potreban, kao i pripremu poslovnog plana i druge dokumentacije, kontaktirajte me za sastanak. A ako vas zanima koje su najčešće greške kod traženja kredita, pogledajte ovdje.

Srijeda, 27.3.

ŠTO BI BILA PRAVA POREZNA REFORMA?

Vrijeme je za jasne prijedloge po pitanju fiskalne politike, i to ne samo zbog skorašnjih izbora. Ukidanje poreza na dohodak, jedinstvena porezna stopa i isplata cijele bruto plaće zaposlenicima činili bi pravu poreznu reformu. Kako bi to utjecalo na iznajmljivanje apartmana, a kako na poreznu evaziju? Pročitajte u ovom kratkom osvrtu.

Utorak, 26.3.

EVO KOJE ZNAKOVE NADE VIDIMO U NJEMAČKOJ

Svi su upoznati sa situacijom u Njemačkoj. Ona je važna za čitav kontinent, jer se još uvijek radi o ekonomskom motoru Europe. Lanjsku 2023. završila je s recesijskih -0,3 % po pitanju BDP-a. Pad industrijske proizvodnje bilježila je uzastopce svaki mjesec još od lipnja prošle godine. Broj bankrota poduzeća također je u porastu, premda je i dalje ispod višedesetljetnog prosjeka.

No, zagrebemo li ispod površine, vidjet ćemo ipak i neke znakove nade. O čemu je riječ i zašto su oni važni za hrvatski turizam?

Ponedjeljak, 25.3.

PREDAH OD TRI MJESECA PADA ŽELJEZNE RUDE

Glavni razlog pada cijene željezne rude, koji traje od početka 2024., jest prelijevanje učinaka kineske nekretninske krize, koja traje već dulje vrijeme. U smislu tržišnih sila, za cjenovni pritisak prema dolje zaslužni su slaba kineska potražnja te porast prethodno nagomilanih rezervi, o čemu izvještava S&P Global i Mintec. Veliki kineski proizvođači željet će, zbog očekivanog daljnjeg pada cijena na domaćem tržištu, što više izvoziti. To će se onda prelijevati i na globalna tržišta.

Cijene metala i ruda Fitch Ratings
Tablica 1. Pretpostavke o cijenama metala i ruda 2023.-2027. u dolarima po toni
Izvor: Fitch Ratings

Fitch je ažurirao svoje procjene svih metala: toplo preporučujem pratiti njihove objave. Općenito, Fitch pretpostavlja pad cijena u srednjem roku za sve važnije metale. Premda ih je kvartalno ažurirao prema gore, i dalje je to zamjetan pad u odnosu na prethodnu godinu.

***

Ne propustite sljedeću čitanku! Prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

Ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: