Tjedna čitanka #2: Sve super u Godini čitanja

Tjedna čitanka

Možda ste pomislili da se radi o grešci, no zaista se uz Godinu Marka Marulića, Godinu Svetog Josipa, nalazimo u Godini čitanja. Proglasila ga je Vlada na prijedlog Ministarstva kulture. Zasad nitko nije vidio niti zna kako izgleda Marko Marulić (novčanica od 500 kuna je rjeđa i od Oca Domovine). Slično je i s izgledom koronavirusa čije posljedice svi vidimo, a rijetko tko zna kako izgleda. Znamo da je godina pandemije prošla, a na njenom je početku bio supercontango, događaj za ekonomske udžbenike. U ovom tjednu se odigrao još jedan superdogađaj: čitava saga oko Super lige. Ispod radara prošao je i tihi odlazak Bernieja Madoffa. Provjerite i druge važne teme u nastavku!

Petak, 23.4.

SVE SUPER

Osim što je blagdan je Svetog Jurja ili Đurđevdan, godina je kako se prisjećamo povijesnog događaja – supercontango! Bio je 20.4.2020. kad su cijene nafte otklizale u minus, a negativnim je cijenama trebalo neko vrijeme da prijeđu na pravu stranu. Rezultat je to pada potražnje zbog globalnog zaustavljanja, a cjenovni rat oko smanjenja vodile su Rusija i Saudijska Arabija.

Potražnja za naftom se u posljednjoj godini snažno oporavila. U znatnom dijelu ona je određena mobilnošću građana. “Mobilnost u mnogim europskim zemljama je još uvijek 20% do 40% ispod razina iz siječnja 2020., prema izvještaju Međunarodnog energetskog foruma. No, slika je mnogo svjetlija u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je polovica odraslih već cijepljena. Mobilnost u SAD-u je na kraju ožujka bila samo 12% u minusu, a ‘bikovi’ na tržištu nafte klade se da će taj trend ubrzati u predstojećim mjesecima.” O tome više ovdje.

Četvrtak, 22.4.

TREND RASTA NEPREKINUT. PREDVIĐANJE BANKROTA

Novi Bidenov plan s porezima uzdrmao je burzovne indekse. No, pogled na njih u malo duljem roku pokazuje da je trend i dalje rasta neprekinut. Ne manjka onih koji p(r)okazuju da je kraj dugog bull runa na kraju (ako ne brojimo prošlogodišnje brzo propadanje i još brže vraćanje). Korporativni rezultati u tzv. Earnings sezoni (razdoblje izvještavanja investicijske javnosti nakon završetka svakog kvartala) bolji su od očekivanih. Shillerov indeks pokazuje da se nalazimo u teritoriju kad se treba očekivati korekcija. S druge strane, taj indeks nije dobar market-timing indikator. Možda bude kako kažu trejderi, “sell in May and go away”?

U četvrtak sam prenio i izvrstan članak mladog financijskog stručnjaka, Marka Ćurkovića, na temu predviđanja bankrota. U njemu možete pročitati sažetak njegova specijalističkog rada, u kojem je analizirao pouzdanost Altman Z”-score i Kralicekovog DF pokazatelja u predviđanju bankrota na hrvatskom tržištu.

Srijeda, 21.4.

VAŽNOST PRAĆENJA POKAZATELJA

U srijedu sam, kao najavu članka o predviđanju bankrota, podsjetio na relevantnost Altmanovog pokazatelja u slučaju Agrokora, kao i u slučaju Uljanika. Altmanov Z-score ili Z-indeks sam izračunao za svako poduzeće u Hrvatskoj, što je dostupno na Bon.hr portalu. Jasna indikacija problema od strane ovog pokazatelja pokazuje zašto je važno kontinuirano ih pratiti ne samo za vlastito poduzeće, već i poduzeća u okruženju.

Utorak, 20.4.

PONOVNO LET NEW YORK – DUBROVNIK

Hrvatska i SAD ponovno su zračno povezani! Naime, od 8. srpnja United Airlines počinje s letovima iz New Yorka (Newark, EWR) za Dubrovnik, tri puta tjedno. Ovoj odluci zasigurno je pomoglo ispunjavanje uvjeta za ukidanje turističkih viza za ulazak Hrvata u SAD. Članak je objavljen na Croatian Aviation, na kojem možete pronaći i druge vrijedne analize.

Ponedjeljak, 19.4.

TIHI ODLAZAK BERNIEJA MADOFFA

Prije nekoliko dana obilježili smo odlazak Bernieja Madoffa, autora najveće Ponzi sheme na svijetu. Kako je uspio prevariti tolike stručnjake? Prenio sam tri razloga s bloga CFA Institutea. Dan je, međutim, bio obilježen prevratima vezanim uz Super ligu. O njoj sam napisao podrobniju analizu iz financijske perspektive. Novac je, opet se pokazalo, samo reprezent svih silnica i interesa koje su u ovom slučaju pretvorile osnivače i podržavatelje projekta u prvoklasne lazare. No, o ovoj igri velikih interesa više sljedeći tjedan.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: