Tjedna čitanka #65

Financijska edukacija

Kako možete povećati vrijednost svog poduzeća? Tema je to bila izlaganja u petak koje sam pripremio na poziv Hyundaija Hrvatska. Financijska edukacija, osobito ona kontinuirana, može vam pomoći u tome i brojnim drugim segmentima vašeg poslovanja. Ovaj tjedan čitajte i zašto neki poduzetnici trebaju pratiti Baltic Dry Index te kako se kretao u zadnjim tjednima. Tu su i četiri preporuke za poboljšanje vaše strategije cijena, gdje je vrlo lako – i skupo – pogriješiti. Na koncu, tu je ovotjedni osvrt na odlazak kapitala iz Europe te pozitivne vijesti o prihodima od turizma u ovoj godini.

Petak, 16.9.

FINANCIJSKA EDUKACIJA JE VAŽNA ZA PODUZETNIKE

U petak sam imao prilike govoriti o tome kako povećati vrijednost svog poduzeća na događaju čiji je dio bila i financijska edukacija, a koji je Hyundai Hrvatska organizirao za svoju mrežu prodajnih partnera. Kao prvo, odlučili smo razlučiti koji makroekonomski činitelji najsnažnije utječu na poslovanje unutar industrije, kako bi partneri mogli kvalitetnije planirati.

Nadalje, dobro je razumjeti svoju poziciju unutar industrije: pružio sam usporedbu poslovanja Hyundaijevih prodajnih partnera s ostalima preko ključnih pokazatelja. Na koncu, govorili smo o procjeni vrijednosti poduzeća i tome kako je mogu povećati.

Zahvaljujem menadžmentu na pozivu i prepoznavanju važnosti koju kontinuirana financijska edukacija ima za unaprjeđenje poslovanja svojih partnera. Da to kažemo hamletovski: biti spreman, to je sve!

Četvrtak, 15.9.

“BALTIČKI SUHI” PONOVNO RASTE

Jedan od najvažnijih indeksa koji valja pratiti posljednjih godina je zasigurno Baltic Dry Index. On mjeri trošak morskog prijevoza osnovnih roba na svjetskoj razini, a možemo ga koristiti kao aproksimaciju troška prijevoza morem, koji je obično najpovoljniji. O njemu dnevno izvještava Baltička burza u Londonu i pruža nam povijesne podatke još od 1985.

Dok je početkom 2019. Baltic Dry Index bio na razini od 600 bodova, slomom potražnje se u proljeće 2020. spustio ispod 400 bodova. Svoj je maksimum u posljednjim godinama doživio ujesen 2021., kad je bio na 5500 bodova. Ponovno je padao kontinuirano od početka svibnja ove godine pa se krajem prošlog mjeseca spustio na oko 1000 bodova. No, sad se ponovno diže te je dan zaključio na oko 1600 bodova, nadoknadivši sve gubitke iz proteklih 6 tjedana.

Baltic Dry Index preporučujem pratiti uvoznicima ili korisnicima dijelova iz dalekih zemalja, jer naznačuje kretanje cijena prijevoza i utječe na krajnju cijenu robe u skladištu. A svi oni koji prave poslovne planove temeljene na proizvodima ili dijelovima proizvoda iz prekomorskih zemalja, on će biti vrijedan izvor informacija – barem ex post.

Srijeda, 14.9.

KAKO MOŽETE POBOLJŠATI SVOJU STRATEGIJU CIJENA

Nije važna samo financijska edukacija, već i ona marketinška! Nešto što svaki poduzetnik mora činiti, a nerijetko čini pogrešno, jest strategija postavljanja cijena.

Već sam pisao o tome kako strategija temeljena na običnoj razlici u cijeni (RUC) nije optimalna iz više razloga. Sažeo sam to u maksimi: RUC, RUC, bljuc, bljuc.

TopTal Finance donosi četiri kontraintiutivna savjeta za strategiju cijena koja vam mogu biti od koristi:

1. Biti najjeftiniji nije uvijek najbolje – kupac obično kaže da mu je važna cijena, no ipak ne kupi najjeftiniji proizvod. Kako to? Eto, tako. Dio naše percepcije vrijednosti sadržan je i u cijeni.

2. Promocije ne znače uvijek profit – ako se promocije ili akcije ne postave i komuniciraju ispravno, one mogu postaviti pogrešna očekivanja ili odvratiti kupce od kupnje u očekivanju akcije. Nerijetko je personalizacija ponude bolja od popusta.

3. Dinamično kreiranje cijena ne vrijedi samo za avionska sjedala – personalizacija i ovdje može biti korisna. Ako izdajete ponude od slučaja do slučaja, možete formirati zasebnu cijenu svakom kupcu uzimajući u obzir vrijednost koju mu nudite te tako povećati profitabilnost.

4. Cijena je informacija i za prodavača – pokušajte izmijeniti cijenu za određeni segment kupaca ili kategoriju proizvoda te testirati rezultate. Tako ćete bolje razumjeti osjetljivost kupaca na promjene cijena i moći povećati profitabilnost.

Utorak, 13.9.

KAPITAL NAPUŠTA EUROPU

Kapital napušta Europu već neko vrijeme, što Europu čini ranjivijom. Ujedno, to stavlja i ECB pod pritisak da zaustavi proces povećanja kamatnih stopa, koji je započela pokušavajući obuzdati inflaciju. Daljnje povećanje kamatnih stopa može biti pod upitnikom ako cijene energenata nastave rasti. Određen bi broj poduzetnika tad naprosto prestao raditi i proglasio bankrot.

No, je li sve tako crno? Nije. Cijene prirodnog plina su pale jer je Europska unija počela iznositi detalje svoje intervencije povodom energetske krize. Pale su i cijene struje. EU nastoji obuzdati potrošnju energije i osigurati likvidnost energetskim tržištima. Koliko uspješno, ostaje za vidjeti.

Provjerite i koje je bolje rješenje od poreza na “prekomjernu” dobit te tko financira povećanu američku potražnju za proizvodima.

Ponedjeljak, 12.9.

TURIZAM VEĆ SADA UPRIHODOVAO VIŠE NEGO CIJELE 2019.

Najvažnije informacije u novom izvještaju InterCapitala kriju se na samom kraju. “Vrijednost računa od turističkih aktivnosti [u prvih 8 mjeseci 2022.] iznosila je 28,9 milijardi kuna, što je 64 % više nego u 2021., odnosno 38 % više nego u 2019. Ustvari, ova je vrijednost viša u prvih 8 mjeseci 2022. nego što je bila u cijeloj 2019.”

Dakle, turizam je već sada uprihodovao više nego što je uspio u pretkriznoj 2019. U to valja, naravno, uračunati i efekt inflacije. No, kako je inflacija ipak manja od 38 %, možemo smatrati da je turizam i u nominalnim i u realnim iznosima prestigao 2019. te se pokazao iznimno robusnim.

Dio razloga za to leži i u tome što je naša cestovna infrastruktura lako dostupna čitavom srednjoeuropskom emitivnom bazenu, tako da su najviše noćenja zabilježili Nijemci, domaći turisti, Slovenci, pa Poljaci, Austrijanci i Talijani. Ukupni dolasci i noćenja su još uvijek na nešto nižoj razini nego 2019., što samo znači da smo uspjeli potaknuti veću potrošnju po dolasku/noćenju.

***

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: