Zašto trebate znati kolika je procjena vrijednosti vašeg poduzeća?

Važnost procjene vrijednosti poduzeća

U poslovnom svijetu, vrijednost poduzeća se često spominje. No, što ona zapravo znači? Kolika je važnost procjene vrijednosti poduzeća za vaše poslovanje te kako je možete povećati?

VAŽNOST PROCJENE VRIJEDNOSTI PODUZEĆA

Krenimo od osnove: što je procjena vrijednosti? U suštini je to proces kojim se određuje financijska vrijednost vašeg poduzeća. To nije samo broj! Vrijednost odražava kompleksnost poslovanja i razumije potencijal za rast, baš kao i koliko se učinkovito koristi imovina. Uzima u obzir i kvalitetu prihoda i dobiti.

Evo nekoliko ključnih razloga koji pokazuju važnost procjene vrijednosti:

  1. Planiranje budućnosti: razumijevanje trenutne vrijednosti omogućuje vam bolje planiranje budućnosti. To uključuje strategije za rast, razvoj novih proizvoda ili usluga, ulaganja ili pripreme za prodaju. Bez jasnog uvida u vrijednost, teško je donositi informirane poslovne odluke.
  2. Privlačenje investitora: ako razmišljate o privlačenju investitora ili partnera, znati vrijednost vašeg poduzeća ključno je za pregovore. Investitori žele jasnu sliku o tome koliko je vaše poslovanje vrijedno i kakav povrat mogu očekivati. Ovih dana radim na dvije procjene vrijednosti poduzeća. Prvo poduzeće ima lijep potencijal, a drugo izniman. Partneri koji očekuju moju procjenu žele razumjeti koji su to ključni faktori koji stvaraju vrijednost, odnosno pokretači vrijednosti.
  3. Mjerilo uspjeha: procjena vrijednosti može poslužiti kao mjerilo uspjeha vašeg poslovanja. Kroz vrijeme, možete pratiti kako se vrijednost mijenja i što je doprinijelo toj promjeni. To vam omogućuje da procijenite kvalitetu vaših poslovnih strategija.

ŠTO NAJVIŠE UTJEČE NA POVEĆANJE VRIJEDNOSTI?

Kad razumijete važnost procjene vrijednosti, postavlja se pitanje što najviše utječe na njeno povećanje. Iako je svako poduzeće jedinstveno, postoje neki zajednički faktori:

  • Financijska učinkovitost: stabilni prihodi, zdrava profitabilnost i upravljanje troškovima ključni su elementi koji povećavaju vrijednost.
  • Rast: kontinuirani rast prihoda i tržišnog udjela obično pozitivno utječu na vrijednost. To može uključivati širenje na nova tržišta, lansiranje novih proizvoda ili usluga i inovacije.
  • Imovina: kvalitetna imovina, poput patenata, intelektualnog vlasništva ili fizičkih resursa, također može značajno doprinijeti vrijednosti vašeg poduzeća. Važno je razumjeti da se kod procjene vrijednosti ne gleda potencijal te imovine, već koliko se ona učinkovito koristi.
  • Operativna izvrsnost: efikasno upravljanje procesima i operacijama može smanjiti rizike i povećati vrijednost.
  • Reputacija: pozitivna reputacija na tržištu, zadovoljstvo kupaca i lojalnost brenda također su važni faktori koji mogu utjecati na percepciju vrijednosti. S druge strane, loše vijesti jako mogu utjecati na vrijednost poslovanja. Dva poduzeća s kojima razgovaram imala su značajne probleme upravo zbog aktivacije reputacijskog rizika imale nemalih problema.

Kao autor algoritma procjene vrijednosti koji koristi Bon.hr portal za sva hrvatska poduzeća, snažno vjerujem u važnost ovog procesa.
Pozivam sve vlasnike poduzeća da saznaju procjenu vrijednosti svog poduzeća kako bi bolje razumjeli njezinu poziciju na tržištu i identificirali prilike za rast i razvoj. Ako znate otkud krećete, puno je lakše odabrati cilj.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: