Čemu služi Altmanov Z-Score model i zašto je koristan alat za svakog poduzetnika?

Altmanov Z-Score model

Na ovom je blogu već bilo riječi o Altmanovom Z-Score modelu. Koristio sam ga kako bih ilustrirao kako se stečaj Uljanika mogao predvidjeti i mnogo ranije nego je do njega došlo. Pitanje koje se postavlja: može li se Altmanov Z-Score model koristiti i za mala i srednja poduzeća? Možemo li pomoću njega provjeriti koliki je rizik da naši kupci, dobavljači ili poslovni partneri odu u stečaj?

NAJPRIJE NEŠTO O PROFESORU ALTMANU

Da ne duljim s odgovorom: Altmanov Z-Score model ne samo što se može koristiti ako ste poduzetnik, već ga preporučujem. U nastavku ću pojasniti njegove ključne prednosti, ali i neka ograničenja. No, kako je došlo do izrade ovog modela i tko je Altman po kojem je dobio ime?

Još sam u članku o Uljaniku napisao: “Za profesora se Altmana može reći da je živa legenda. Profesor s njujorškog Sterna, član nekih financijskih Hall-of-Fame popisa (Fixed Income Society’s i Turnaround Management’s), Edward Altman je zasigurno zaslužio ovaj status. Njegov doprinos iz 1968. kada je u svojem radu u časopisu Journal of Finance objavio poznati članak ‘Financial Ratios, Discriminant Analysis and the Prediction of Corporate Bankruptcy’, značajan je i danas. U tom članku predstavio je Altmanov Z-score za predviđanje bankrota. Altmanov Z-score se još uvijek koristi za predviđanje vjerojatnosti da će tvrtka otići u stečaj, odnosno bankrot u roku od dvije godine. Prvi je koji je upotrijebio multivarijatnu analizu financijskih pokazatelja, jer se dotad nije koristila ova vrsta statističke analize za predviđanje bankrota.”

Profesor Altman u šali će reći da je ovaj model star stotinu godina. Iako je usavršavan tijekom desetljeća, njegova jezgra ostaje ista. Legendarni profesor uskoro dolazi u Hrvatsku, na konferenciju u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Splitu, “Challenges of Europe”. Ona se održava sljedećeg tjedna u Bolu na Braču. Njegov posjet ravan je tome da ste nogometni trener, a u vaše susjedstvo stiže Marcelo Bielsa, nogometni revolucionar i taktički genij.

KAKO KORISTIM ALTMANOV Z-SCORE MODEL?

Kod izrada financijskih analiza, posebno kad govorimo o analizi poslovanja poduzeća, koristim različite metode, tehnike, pokazatelje i sustave pokazatelje. Altmanov Z-Score model jedan je od takvih sustava. Najviše ga cijenim kao alat za okvirnu procjenu financijske stabilnosti i vjerojatnosti bankrota poduzeća, a tu mi je najvažnije prepoznati trend. Na određen način, testiram i vjerodostojnost financijskih izvještaja te njegovu kvalitetu. Osim što ovaj model predviđa bankrot, u njemu se ogleda i financijsku stabilnost poduzeća. Naime, njime uspoređujem financijsku stabilnost poduzeća s industrijskim prosjekom ili konkurentima. Nagli pad trenda daje mi upozorenje na probleme, odnosno na moguće pogoršanje financijske situacije poduzeća.

Altmanov Z-Score model pomaže mi da objektivno ukažem na eventualne slabosti u poslovanju ili kvaliteti financijskih izvještaja. Nadalje, kad poduzeće dostavlja informacije o Altmanovom Z-Score modelu investitorima, kreditorima i drugim dionicima, to pokazuje da ono provodi analizu vlastite financijske stabilnosti, osobito ako samostalno i svojevoljno dijeli te podatke. Takvi potezi izgrađuju povjerenje i odnos s kupcima i dobavljačima, ali i drugim dionicima i širom javnosti.

Napominjem da Altmanov Z-Score model redovito koristim u kombinaciji s drugim elementima financijske analize. Pogledajmo sad koje su njegove ključne prednosti.

KOJE SU NJEGOVE KLJUČNE PREDNOSTI?

S obzirom na to da koristim Altmanov Z-Score model godinama, mogu reći da njegovim prednostima smatram:

1. Robusnost. Tijekom desetljeća su, doduše, uvedene određene prilagodbe modela, pa tako imamo prilagodbu za poduzeća koja kotiraju na burzi i ona koja ne kotiraju, kao i proizvodna i neproizvodna poduzeća. No, pokazalo se da dobro funkcionira i u SAD-u i u azijskim zemljama, pa čak i u Hrvatskoj.

2. Dostupnost. Ne zahtijeva razvijanje vlastitih modela i dostupan je svima koji posjeduju potrebne informacije. U Hrvatskoj ga možete pronaći za sva domaća poduzeća preko Bon.hr portala.

3. Olakšava donošenje odluka. Bilo da tražite nove kupce, analizirate zdravlje svojih dobavljača ili ulažete na burzi, Altmanov Z-Score model razmjerno se jednostavno interpretira. Ako ga prate i drugi alati i modeli, može vam pomoći u boljem vođenju poduzeća, odnosno donošenju investicijskih odluka. A ako vas zanima kako izbjeći ulagačke pogreške, provjerite ovaj članak.

OGRANIČENJA MODELA

Ograničenja Altmanovog Z-score modela uključuju sljedeće:

1. Statističke pretpostavke. Model se temelji na statističkim pretpostavkama i povijesnim podacima. Ako se okolnosti ili industrijski uvjeti značajno promijene, to može utjecati na pouzdanost modela. Stoga je važno pažljivo interpretirati rezultate i uzeti u obzir druge faktore koji mogu utjecati na financijsku stabilnost poduzeća.

2. Nedostatak prediktivne točnosti. Iako Altmanov Z-score može pružiti procjenu vjerojatnosti bankrota, važno je imati na umu da to nije apsolutna predikcija budućih događaja. Ekstremni vanjski čimbenici, promjene na tržištu ili druge nepredviđene okolnosti mogu značajno utjecati na financijsku situaciju poduzeća.

3. Nedostatak kvalitativnih aspekata. Altmanov Z-score se uglavnom temelji na kvantitativnim financijskim pokazateljima i ne uzima u obzir kvalitativne aspekte poput upravljanja, konkurencije ili tržišnih trendova. Stoga je važno kombinirati ovaj model s drugim analitičkim alatima i kvalitativnim procjenama kako bi se dobila cjelovita slika financijske stabilnosti poduzeća.

Unatoč tim ograničenjima, Altmanov Z-score model i dalje je važan alat za procjenu financijske stabilnosti poduzeća te pruža vrijedne informacije. Kao dio šire analize, on može doprinijeti boljem razumijevanju i upravljanju financijskim rizicima.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: