Stižu Bitcoin ETF-ovi: zašto i dalje trebate biti na oprezu?

Bitcoin ETF-ovi odobreni od strane SEC-a

Američka komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) u srijedu, 10. siječnja 2024. je odobrila prve burzovne fondove (ETF-ove) za praćenje bitcoina. To se smatra prijelomnim trenutkom za najveću svjetsku kriptovalutu i širu kriptoindustriju. Naime, na neki je način legalizirana, tako da će i mali ulagači lakše moći pristupiti ovom tržištu, bez izravnog držanja kriptoimovine. Bitcoin ETF-ovi će tako pružiti veliku likvidnost za kriptoindustriju, koja je opterećena skandalima u posljednje vrijeme. Agencija je odobrila 11 zahtjeva koje su podnijeli različiti upravitelji imovinom.

ŠTO JE REKAO ČELNIK SEC-A

Ovom se odlukom Bitcoin, kao najvažnija predstavnik kripto imovine, institucionalizirao kao imovinska klasa (poput dionica ili obveznica, koje su imovinske klase za sebe). Ipak, čelnik SEC-a Gary Gensler, dao je prilično oštru izjavu. Iako smatra ovo “najodrživijim putom prema naprijed”, naglasio je ova odluka ne znači da SEC podupire Bitcoin. Nazvao ga je “špekulativnom i nestabilnom imovinom koja se također koristi za financiranje zločina”. Ponovio je svoj dugogodišnji stav da je Bitcoin roba, a ne vrijednosni papir. Odobrenje od srijede , dakle, “ni na koji način” nije signal da će ublažiti napade na kripto igrače za koje kaže da se oglušuju o SEC-ove zakone.

JESU LI BITCOIN ETF-OVI PRIJELOMNICA ZA KRIPTO?

Moji čitatelji znaju da sam skeptičan prema ovoj vrsti imovine. Smatram da je riječ o moralno skliskoj robi koja graniči s teorijom veće budale. Unatoč tome, čini mi se da će ovaj događaj u povijesti financija biti smatran jednom od prijelomnih točaka. Kako i Reuters ističe u svojoj analizi, uspjeh Bitcoin ETF-ova ponajviše će ovisiti o naknadama te likvidnosti tih ETF-ova. Veliki tržišni igrači su u igri.

CYBERSIGURNOST IMA SVE VEĆU VAŽNOST

Dan prije ove odluke, SEC-ov račun na X-u (Twitteru), bio je preuzet i na njega je postavljena objava da je SEC odobrio Bitcoin ETF-ove, što je u par minuta napravilo veliku oscilaciju cijene. FBI istražuje ovaj incident proboja kibernetičke sigurnosti. Jučer su pak u Hrvatskoj hakirani računi više odvjetničkih ureda. Pitanje kibernetičke sigurnosti postaje sve više ključni rizik u infrastrukturi poslovanja. Temeljna poruka je da nitko nije siguran do kraja, a najveći je rizik ljudski faktor, nemar i nedostatak edukacije. Provjerite što je ranije o tome pisao stručnjak za kibernetičku sigurnost, Tomislav Vuk, na ovom blogu.

Da zaključim, zazivam oprez kod ulaganja u kriptoimovinu. Warren Buffett kaže, ne ulažite u ono što ne razumijete. A ako vas netko nagovara da uložite jer će rasti cijena kad i drugi skoče na isti vlak, onda vam zapravo prezentira Ponzi shemu. No, svakako istražite druge ETF-ove: nema razloga da ne sudjelujete u stvaranju svjetskog bogatstva.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: