Otišao je najbolji prijatelj Warrena Buffetta, Charlie Munger: što možemo naučiti od ovog investicijskog genija?

Charlie Munger

“Velik novac nije u kupnji i prodaji, već u čekanju.” Ova izreka pripada jednom od najpoznatijih, ali i najdugovječnijih investitora koji nas je jučer napustio mjesec dana prije 100. rođendana. Ujedno, bio je velik prijatelj i poslovni partner proroka iz Omahe, Warrena Buffetta. Njegovo ime je Charlie Munger.

KLJUČNO UPOZNAVANJE

Munger se rodio na Novu godinu 1924. u Omahi, baš kao i Warren Buffett. Kao tinejdžer, radio je u trgovini Buffett&Son, koja je bila u vlasništvu Warrenova djeda, premda se s unukom još nije upoznao. Studij matematike napustio je zbog vojske, a nakon rata je diplomirao je pravo. U tom je vremenu naučio kartati i to je smatrao važnim: “Trebate naučiti odustati rano u trenucima kad su izgledi protiv vas. Ako imate veliku prednost, uložite puno jer ćete rijetko imati veliku prednost. Prilika dolazi, ali ne dolazi često, zato je iskoristite kad se pojavi.”

Jedan od ključnih trenutaka u njegovom životu dogodio se u zrelijim godinama. Naime, 1959., u dobi od 35 godina, vratio se u Omahu kako bi zatvorio odvjetnički ured svog pokojnog oca. Tom ga je prilikom jedan od Buffettovih klijenata upoznao s tada 29-godišnjim Buffettom. Odmah su kliknuli i ostali u kontaktu, premda su u tom trenutku živjeli na drugim krajevima kontinenta.

ŠTO VAS CHARLIE MUNGER MOŽE NAUČITI O INVESTIRANJU

Mungerova je Wheeler, Munger, and Company ostvarila prinos od 19,8 posto u usporedbi s 5 posto koji se mogao ostvariti na Dow Jonesu od 1962. Do 1975. tri godine poslije, pridružio se Buffettu kao dopredsjednik Berkshire Hathawaya. Tu počinje uspješna suradnja koja je trajala četiri i pol desetljeća, tijekom kojeg je kompanija udvostručila prinos najpoznatijeg indeksa, S&P500.

Bez njegova doprinosa, Buffett vjerojatno nikad ne bi postao najutjecajniji svjetski investitor. Njih su dvojica najveći zagovornici “value investinga”, koje promovira ulaganje u fundamentalno podcijenjene dionice. Drugim riječima, ulaganje u kompanije koje dobro posluju, ali kod kojih je tržišna cijena dionice niža od njihove intrinzične vrijednosti.

ŠTO SU MENE NAUČILI MUNGER I BUFFETT

Jedan od Mungerovih citata koji osobito cijenim jest: “Mi (Warren Buffett i ja) inzistiramo na tome da nam znatan dio vremena bude raspoloživ gotovo svakog dana da samo sjedimo i razmišljamo. To je veoma neuobičajeno u američkom biznisu. Čitamo i razmišljamo.” Mnogo važnih spoznaja dolazi od čitanja i razmatranja. Iz toga potom proizlazi gorivo za naporan rad.

Baš kao što je jedan od najuspješnijih investitora svih vremena imao partnera koji mu je bio ravan i koji mu je mogao otvoreno iznijeti svoje neslaganje, svatko od nas se treba zapitati: tko je naš Charlie Munger? Imamo li u svojoj blizini osobu koja može preispitivati naše postupke i tako nam pomoći da se mijenjamo i napredujemo? Vidimo da je za Buffetta i Mungera to jako dobro funkcioniralo.

***

Ako želite izbjeći najčešće financijske pogreške kod poduzetnika, ovdje možete naći prvi, a ovdje drugi dio popisa.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: