Prgava inflacija ne pada: europski dvorci i opće sljepilo

Inflacija ne pada

Iako će medijskim prostorom dominirati podatak o dezinflaciji u Europi i Hrvatskoj, mjesecima ponavljam da se inflacija prelila u područje usluga i da se neće lako vratiti nazad u okvire. Štoviše, trebat će godine. Da razjasnimo pojmove: dezinflacija je usporavanje rasta inflacije. Sličan pojam, deflacija, je suprotna od inflacije i označava pad razine cijena. Podsjećam, deflacija je bila ozbiljan izazov u Europi sredinom prošlog desetljeća, a pojavila se i 2021. Provjerimo zašto inflacija ne pada i koliko je iznosila po posljednjim podacima!

EUROPSKI DVORCI I AKTERI OPĆEG SLJEPILA

U Europi primjećujemo izraženi problem inflacije hrane, o čemu sam pisao nekoliko puta. Pogledajmo samo kretanje cijena hrane za EU. U usporedbi s SAD-om, Unija ima dvostruko veću stopu inflacije!

Cijene hrane u EU
Grafikon 1. Kretanje cijena hrane u EU u posljednjih godinu dana
Izvor: Trading Economics, Eurostat

Posebno ističem članak koji se poziva na istraživanje ekonomskog tima Allianza te ističe da ne postoji ratno profiterstvo trgovačkih lanaca, već imamo problem usidrenih inflacijskih očekivanja. U prijevodu, svatko se nastoji obraniti podizanjem cijena jer svi očekuju podizanje cijena od drugih. To čine, naravno, jer brane svoj interes, što je racionalno ponašanje, a ne ratno profiterstvo.

Još jednom srdačno zahvalimo ključnim akterima koji su se, uslijed sukljajuće proizvođačke inflacije, povukli na duhovnu obnovu po europskim dvorcima u listopadu 2021. Nakon pokojeg kanapea i dubokog zagledanja u dušu, zaključili su da tu naprosto nema inflacije. Naravno, do ovog ne bi došlo da nije nastupilo opće sljepilo uslijed pljeskanja po balkonima.

No, suspregnimo razočaranje i pogledajmo podatke. Trebaju nam razumni zaključci.

INFLACIJA NE PADA ZBOG HRANE I USLUGA

Današnji Eurostatov izvještaj kaže da inflacija usporava na najnižu stopu u 17 mjeseci. Inflacija u europodručju prema prvoj procjeni iznosi 5,5 %.

Inflacija u eurozoni
Grafikon 2. Kretanje inflacije u europodručju od početka 2021. do sredine 2023. na godišnjoj razini, mjesečni podaci
Izvor: Trading Economics, Eurostat

Prema prvoj procjeni, inflacija je u lipnju pala na 5,5 posto u lipnju 2023. Vidimo da to predstavlja pad u odnosu na mjesec ranije, kad je iznosila 6,1 posto, a ujedno je to malo ispod tržišnih očekivanja od 5,6 posto. Stopa je dosegnula najnižu razinu od siječnja 2022., iako ostaje značajno povišena. Temeljna inflacija, koja isključuje hranu i energiju, porasla je na 5,4 posto. To znači da će ECB vjerojatno nastaviti s podizanjima. I dok su cijene energije, prema Eurostatovom izvještaju, pale 5,6 posto i naznačile oštriji pad, hrana s alkoholom i duhanom je rasla preko 10 posto na godišnjoj razini, odnosno 0,4 posto na mjesečnoj razini. Sveukupno, potrošačke cijene u lipnju porasle su 0,3 posto.

Hrana i usluge su rasle zbog njih inflacija ne pada, već ostaje tvrdoglavo na povišenim razinama. Naposljetku, nitko ne želi poslovati s gubitkom i apsorbirati rast cijena isključivo na svoj račun.

HRVATSKA IMA TREĆU NAJVIŠU STOPU

Eurostatov izvještaj pokazuje još nešto. Mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), Hrvatska ima treću najvišu stopu inflacije u europodručju.

Temeljna inflacija u Hrvatskoj počinje znatno zaostajati za ukupnom inflacijom. Fenomen zaostajanja vidljiv je i kod proizvođačke inflacije u odnosu na potrošačku (koju zovemo i ukupnom inflacijom). O tome možete čitati i u priopćenju DZS-a.

Inflacija ne pada u Hrvatskoj - YoY mjesečno izvještavanje
Grafikon 3. Stopa inflacije u Hrvatskoj na godišnjoj razini uz mjesečno izvještavanje
Izvor: DZS

Kažu: “Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u lipnju 2023. u odnosu na lipanj 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 7,7%, dok su u odnosu na svibanj 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,9%.” Oni mjere po ICP-u, dok harmonizirani indeks kaže da su cijene rasle 8,3 posto. Po tome su jedino Slovačka (11,3 %) i Estonija (9,0 %) imale lošiju poziciju unutar europodručja. Slovenija je zabilježila stopu od 6,6 %. Uzmimo, ipak, u obzir da je Mađarska preko 20 % prema posljednjim podacima, a Poljska mjeri 11,5 %.

Na godišnjoj razini, ovo je najniža stopa u više od godinu dana. Cijene energije su padale za 3,3 posto. Hrana, piće i duhan rasli su za 13,6 %, industrijski neprehrambeni proizvodi 8,1%, a usluge za 7,6%. Na mjesečnoj razini, cijene su rasle 0,9 %. To je više nego u svibnju, kad su mjesečno rasle za 0,5 %.

Realna potrošnja na malo, lišena efekata inflacije, i dalje raste. Inflacija je prgava, ali i takva je i potrošnja. Stoga više pažnje treba obratiti na stanje kreditnog ciklusa. Dobra vijest je da su hrvatska kućanstva razduženija nego što su bila prije desetak godina.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: